Košická ul. - drzosť vodičov nepozná hranice

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 26. februára 2016

Zákaz parkovanie pri prechodoch pre chodcov a na hranici križovatky zrejme tomuto šoférovi nehovorí nič. A takto sa tu parkuje pravidelne!
Miesto - križovatka ulíc Košická a Gemerská.

26. február 2016

Peter Oravec

To auto parkuje v súlade s predpismi a s výkladom predpisov, podľa ktorého postupuje mestská aj štátna polícia. Ja s tým síce nesúhlasím, ale to je tak všetko, čo sa s tým dá robiť. Podľa výkladu zákona políciou možno s autom robiť na chodníku čokoľvek, ak ponechá 1,5 metra voľného chodníka. Iné dopravné predpisy a značky platné pre cestu na chodníku neplatia. Je mi ľúto. Treba zmenu zákona.
26. február 2016

Michal Oravec

Ziadajte osadenie znacky IP24a a zaroven/alebo pevnych zabran (stlpikov). Inak je to kompletne legalne, vid vyjadrenie MsP.

Mesto Vam napise ze zavolajte MsP a OPS Vam to oznaci za Vyriesene.
26. február 2016

Anonymný užívateľ

Pán Oravec, veď práve. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky a zodpovedné výbory NR SR som už viackrát na tento problém upozorňoval.
V tzv. Cestnom zákone je v § 2 vymedzenie pojmu chodník veľmi vágne.
Na zákaz zastavenia a státia na chodníku by sa mali vzťahovať analogické pravidlá ako:
§ 25
(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
a) v neprehľadnej zákrute a v jej tesnej blízkosti,
b) pred neprehľadným vrcholom stúpania cesty, na
ňom a za ním,
c) na priechode pre chodcov alebo na priechode pre
cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi,
d) na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred
hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí
v obci na križovatke tvaru „T“ na náprotivnej strane
vyúsťujúcej cesty,
26. február 2016

Peter Oravec

Pán Horváth,
Ministerstvo vnútra SR pred ostatnou novelou zákona viackrát medializovalo, že bude v novele navrhovať systémové riešenie parkovania áut na chodníkoch. Bola to vedomá lož zo strany MV SR. Napokon sa systémové riešenie scvrklo na zákaz parkovania na priľahlom nástupisku na zastávkach hromadnej dopravy. Nič iné sa novelou z hľadiska parkovania na chodníkoch nezmenilo. MV SR vedome zavádzalo, klamalo a napokon nič nevyriešilo. Obávam sa, že na parkovaní na chodníkoch existuje v podstate celospoločenský záujem. Je to smutné ale je to tak.
Prosím, tu sú moje blogy k téme:
http://pedrooravec.blog.sme.sk/c/384613/parkovanie-na-chodnikoch-iii.html
http://pedrooravec.blog.sme.sk/c/348855/parkovanie-na-chodnikoch-ii.html
http://pedrooravec.blog.sme.sk/c/329686/Parkovanie-na-chodnikoch.html
S pozdravom.
26. február 2016

Anonymný užívateľ

Pán Oravec, absolútne s Vami súhlasím.
Je to síce otrepané, ale v USA fungujú všelijaké spolky a združenia, kde sa hlavne angažujú manželky vplyvných politikov a podnikateľov. A preto, veľakrát obratom ruky, dokážu meniť legislatívu a jej účinok na neprispôsobivých!

U nás sú, bohužiaľ, manželky podnikateľov a hlavne politikov obyčajné panička-figúrky.
19. apríl 2016

Ľuboš Sabo

Dobrý deň,

som držiteľ odfoteného vozidla. Už som zaplatil pokutu a bol som "strašne rád", že som zabil hodinu svojho života a 10 EUR kvôli takémuto nezmyslu. Myslím, že mi tiež poďakujú ďalší ľudia, ktorí tam parkujú, že som si to odskákal za nich.

Až bude v Bratislave dostatok parkovacích miest, budem považovať za relevantné riešiť takéto situácie takýmto spôsobom.

Môžte mi prosím vysvetliť, čo konkrétne vadí na tomto parkovaní? Bez odkazovania sa na zákony a predpisy. Myslím konkrétne človeku, ktorý to nahlásil. Ak je to fakt tak vážne, ja tam už parkovať nebudem.

Ďakujem a pekný deň prajem.

Ľuboš Sabo
21. apríl 2016

Zuzana Zuscinova

Reakcia tohto vodica je krasnym prikladom motoristov v tomto meste, on proste chce zaparkovat a to, ze zabera chodnik inym ucastnikom cestnej premavky - teda chodcom ho absolutne nezaujima. Katastrofa.
21. apríl 2016

Ľuboš Sabo

Dobry den, Zuzana,

pozrite sa prosim na druhu fotku, alebo sa pripadne chodte na to miesto prejst. Nikomu tam nezavadziam.
Sam som chodec, nie len motorista. V zivote by ma nenapadlo nieco taketo riesit.

Suhlasim s Vami v tom, ze chcem zaparkovat a to je niekedy naozaj problem.

Dakujem
24. august 2016

Anonymný užívateľ

"pán" Sabo, vy si to vysvetľuje po svojom tak, ako Vám to vyhovuje.
A výhľad/rozhľad v križovatke a bezpečnosť účastníkov premávky Vám zjavne nič nehovorí.
12. december 2016

Anonymný užívateľ

Stále neriešené.
Ale papuče na Košickej, cez ulicu naproti, rozdávajú každý deň.
Fraška!
12. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Mestská polícia vykonáva pravidelné hliadky, nemôže však zabrániť každému arogantnému správaniu vodičov. V každom prípade, pokiaľ ste svedkom situácie, že vozidlá neparkujú v zmysle predpisov a prekážajú premávke, je potrebné ohlásiť to Mestskej polície na skrátené číslo 159, ktorí pošlú najbližšiu voľnú hliadku na preverenie. Z fotografií nie je možné dodržanie predpisov vyhodnotiť ani následne riešiť ako priestupok.


Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
12. január 2017

Peter Oravec

Oddelenie propagandy a manipulácie magistrátu len tak zavádza, až sa práši: "Z fotografií nie je možné dodržanie predpisov vyhodnotiť ani následne riešiť ako priestupok." Na fotkách jasne vidieť miesto, druh porušenia zákona aj EČV vozidla. Takže, magistrát, konať, nielen sa alibisticky a impotentne stále vyhovárať.
12. január 2017

Anonymný užívateľ

Vážené Oddelenie komunikácie a marketingu Hlavné mesto SR Bratislava, veď na tomto mieste vodiči parkujú pravidelne každý deň/noc. Takže nevidíme dôvody na telefonovanie na č. 159.
P.S. A pretože chodíme do zamestnania, tak hliadkovanie 24/7 nech vykonávajú príslušníci mestskej polície.
27. máj 2017

Michal Rusina

Parkovanie na chodniku

Na rohu ulic Gemerska a Kosicka parkuju pravidelne az 4 auta na chodniku. Tymto parkovanim jednak zaclanaju vyhlad na prechod pre chodcov cez Gemersku ulicu cim ohrozuju chodcov, komplikuju prechod mamickam s kocikmi po chodniku, dalej rozryvaju ten pas "zelene" co ostal medzi cestou a chodnikom. Kedze v tejto oblasti byvam a aj parkujem, viem ze sa VZDY da slusne zaparkovat do 1 max. 2 minut chodze od tohto miesta. Mestskej policii sa nechce riesit ani ked auta parkuju na vozovke takmer priamo na tychto prechodoch a ak im nahlasim parkovanie na chodniku, hoc aj kufrom nad vyjazdom z prechodu, je odpovedou ze chodniky neriesia.
30. máj 2017

Anonymný užívateľ

Michal, to je tak, keď prioritou populistickej vlády sú cyklisti a povolenie jazdiť s 0,5 promile alkoholu v krvi!!
07. jún 2017

Anonymný užívateľ

Na chodníku v zákrute boli umiestnené kontajnery na zeleň. Výhľad do zákruty sa tým čiastočne zlepšil. Vodiči však parkujú na ploche pre chodcov stále!
Toto je situácia z dnešného rána. Medzi autami nie je priestor pre chodcov v šírke 1,5 metra!
P.S. Podnet zašlem aj mestskej polícii. A dúfam, že sa nebudú vyhovárať, komu dať papuču a pokutu, lebo nevedia, ktoré auto tam zaparkovalo neskôr?
03. júl 2017

Michal Rusina

Parkovanie na výjazde z prechodu pre chodcov

Motorové vozidlá parkujú priamo vo výjazde priechodu pre chodcov.
V priloženom videu je "zásah" mestskej polície (29.6.2017,14:10) s výsledkom že je všetko v poriadku. Vozidlo síce neporušuje (v tomto prípade vágnu) literu zákona, no myšlienku určite áno. Opieram sa o podnet www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/7344/bezbarierovy-vyjazd-a-parkovanie-vozidiel a prosím o podobné riešenie.
04. júl 2017

Michal Rusina

Prikladám video:
25. august 2017

Michal Rusina

Dobry den Lubos.

V prvom rade mi je uprimne a bez sarkazmu luto ze bola potrebna az pokuta na to aby Vam doslo ze niekomu mozete na danom mieste prekazat. To ze v Bratislave nie je vyriesene parkovanie s Vami 100% suhlasim, bohuzial je to tak, no neospravedlnuje to. Niekolko postrehov:

1. Ano prekazate kazdemu kto tade pesi prechadza, najma ak sa tam takych najde viac. Chodnik patri chodcom.

2. Prekazate vo vyhlade do zakruty za ktorou je prechod, dokonca viac ako keby ste boli na ceste. Ak by na tom prechode zrazilo auto vasu mamu, priatelku, manzelku ci dceru, co by ste hovorili o majitelovi auta co zaparkoval ako vy?

3. Byvam kusok od Vas a teda viem ze sa VZDY da kulturne zaparkovat do 2 minut chodze od vchodu a teda argument ze nie je kde parkovat stoji na vode, je to len o Vasej lenivosti.

4. To ze si kupite auto neznamena ze mate automaticky pravo zaparkovat 10m od vchodu. Ak toto pravo chcete mat, nech sa paci, kupte si garaz alebo zaplatte vyhradene parkovacie miesto ako slusny clovek. Totiz "mat na auto" neznamena len lizing a benzin ale aj parkovanie. V modernych mestach si ludia co nemaju kde parkovat casto nesmu kupit auto (Tokyo), pripadne platia cez 3e/h za parkovanie pred vlastnym panelakom na predmesti (Amsterdam) s pokutami v stovkach eur.

5. Nerobte hanbu Vasmu mestu (pozri bod 3.).
29. marec 2018

Anonymný užívateľ

Sústavne tu úradujú chrapúni! Odtlačili betónové kocky a parkujú aj naďalej v zákrute!
01. máj 2018

Anonymný užívateľ

Stav stále rovnaký. Vodiči a chodci stále v ohrození! A fotografie sú urobené vo výške stojaceho človeka, nie z pohľadu vodiča!
13. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa, že sme na podnet v minulosti neodpovedali. Mrzí nás nedôsledná komunikácia z minulosti. Dnes sa snažíme o jej zlepšenie a v rámci toho sa vraciame aj k starším podnetom.
Podnet momentálne považujeme za vyriešený, nakoľko sa na tomto mieste nachádza dvojica kvetináčov, ktoré podobnému správaniu bránia. V prípade, že by ste v budúcnosti boli svedkom podobného porušovanie cestného zákona (dnes by už takéto parkovanie bolo porušením zákona), odporúčame Vám obrátiť sa na mestskú alebo štátnu políciu.
Ďakujeme za nahlásenie podnetu a veríme, že Vaša skúsenosť v budúcnosti bude s našou komunikáciou lepšia.

S pozdravom
Kto? Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Kedy? 2018-2019

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
13. január 2021

Anonymný užívateľ

Ľuboš Sabo, ty si tam takto na chrapúňa parkoval pravidelne.
A nemáš za čo ;-)
13. január 2021

Anonymný užívateľ

Magistrát by mal v parlamente apelovať na zmenu znenia zákona.
A zakázať parkovanie na chodníku analogicky ako v zákone č. 8/2009 Z. z., § 25
(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
a) v neprehľadnej zákrute a v jej tesnej blízkosti,
b) pred neprehľadným vrcholom stúpania cesty, na
ňom a za ním,
c) na priechode pre chodcov alebo na priechode pre
cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi,
d) na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred
hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí
v obci na križovatke tvaru „T“ na náprotivnej strane
vyúsťujúcej cesty,

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania