Detská pohotovosť

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
Peter 03. decembra 2012

Neviem na koho sa obrátiť s týmto podnetom. Je vôbec možné aby v Bratislave bola iba jedna detská pohotovosť aj to až na Kramároch. Je to žalostne málo, prečo nemôžu byt detské pohotovosti tak ako aj pohotovosti pre dospelých zriadené v každej nemocnici? Prečo nemôže byt DP aj v Ružinove, prečo nemôže byť zriadená aj v Petržalke na Antolskej. Prečo musí rodič ktorý napriklad nemá auto absolvovat dlhú cestu na kramáre s dietaťom v horúčkach. Prečo nemôže ist bližšie? Pre celú Bratislavu existuje od roku 2005 jediná detská pohotovosť!!! odpovede druhu: nie sú peniaze a podobne sa dajú očakávať, ale myslím že pre deti by sa tie peniaze mali dať nájsť. Keď sa našli pre lekárov ktorí si to vydupali, prečo nemôžu slúžiť na pohotovosti aj v iných nemocniciach?

05. december 2012

tobias

Veru, myslím, že každý rodič, ktorý nebýva na Kramároch by o tomto vedel rozprávať. A nielen v horúčke, ale dokonca aj s úrazom. Áno, je možné zavolať sanitku domov, ale z Kramárov to do niektorých častí Bratislavy trvá aj sanitke podstatne dlhšie ako napríklad nám do najbližšej nemocnici. Dokonca som počul, že ani úraz dieťaťa neošetria na centralnom príjme najbližšej nemocnici. Teda zostáva v horúčke, či s úrazom zavolať taxík alebo sa dopraviť a plačúcim dieťaťom MHD, ak to nie je po polnoci... Kto môže tento problém vyriešiť alebo zjednodušiť? Stačila by základná pohotovosť, je jasné, že odborníci majú sídlo v nemocnici na kramártoch...
05. december 2012

Gorila

Vzdy volaj sanitku.
Preco by mali chodit len za bezdomovcami, alkoholikmi, fetakmi..vynimky sa najdu..
Platis si dane, tak si volaj sanitku... lepsie riesenie ako taxik..
To ze je vo VELKOmeste iba jedna pohotovost, hovori samo za seba ako si nas vazia...
07. december 2012

Peter

hej, ale krámare nie sú len pre Bratislavu, ale aj pre celý Bratislavský kraj, vrátane Malaciek, Senca a pod... to je len jedna pohotovosť pre cca 700 000 obyvateľov + neakí tí cezpolní obyvatelia Bratislavy.
16. január 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Rovnako nás mrzí situácia s detskými pohotovosťami, avšak samospráva hlavného mesta nemá žiadne kompetencie v oblasti zdravnotníctva. Tie patria o.i. Bratislavskému samosprávnemu kraju, kde sa môže obrátiť na odbor zdravotníctva, kde je riaditeľom MUDr. Valerián Potičný, kontakt: 02/48264902 e-mail: [email protected].

Informácie o leskárskych službách prvej pomoci majú aj na stránke: http://www.region-bsk.sk/clanok/organizacia-lekarskej-sluzby-prvej-pomoci-lspp-195410.aspx

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
16. január 2013

Peter

OPS: prosim vas preposlete podnet dalej na tu mailovu adresu, alebo to mam ja preposlat? dakujem
17. január 2013

Odkazprestarostu.sk

@Peter Peter: podnet sme preposlali na BSK p. Potičnému. Akonáhle nám pošle odpoveď, zverejníme ju.
22. január 2013

Odpoveď samosprávy

Odpoveď:

V DFNsP je poskytovaná 24 hodinová vysokokvalifikovaná zdravotná starostlivosť.
Dieťaťu je poskytovaná zdravotná starostlivosť podľa zdravotného stavu v ambulancii lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) alebo na urgentnom príjme, v prípade nutnosti je tu dieťa aj hospitalizované.

K počtu poskytovateľov LSPP:
Návrh koncepcie poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti vypracovala Sekcia zdravia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky v zmysle uznesenia vlády.

Zdravotná poisťovňa je povinná uzatvárať zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti najmenej v rozsahu verejnej minimálnej siete.
Podľa ustanovení § 9 ods.2) Nariadenia vlády SR č.640/2008 Z.z. o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, verejná minimálna sieť poskytovateľov lekárskej služby prvej pomoci, ktorí poskytujú všeobecnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre deti a dorast, je ustanovená najmenej jedným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti na 50 000 detí.
Podľa štatistických údajov bolo v roku 2007 v Bratislavskom kraji 107 615 detí vo veku do 18 rokov.
V Bratislavskom samosprávnom kraji sú traja poskytovatelia LSPP pre deti a to v Bratislave -DFNsP, v Pezinku a v Malackách.

K otázke financovania LSPP :
Financovanie smerom k poskytovateľom LSPP sa uskutočňuje podľa Nariadenia vlády SR č. 226/2005 Z. z. o výške úhrady za zdravotnú starostlivosť, ktorú uhrádza zdravotná poisťovňa poskytovateľovi lekárskej služby prvej pomoci v znení neskorších predpisov
Podľa ustanovení § 8 ods. 6) zákona č. 581/2004 Z.z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zdravotná poisťovňa uhrádza poskytovateľovi lekárskej služby prvej pomoci úhradu za zdravotnú starostlivosť vo výške, ktorú ustanovila vláda nariadením, ako je uvedené vyššie.


Bratislavský samosprávny kraj opakovane vyzýval Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky na riešenie situácie ohľadne poskytovania LSPP a žiadal o zmenu financovania poskytovania tejto služby tak, aby sa zvýšila dostupnosť a kvalita tohto typu zdravotnej starostlivosti.






MUDr.Anna Mošaťová, odbor zdravotníctva, Úrad Bratislavského samosprávneho kraj
10. august 2021

Martin Uváček

Na základe obsiahlej odpovede BSK by sa tento podnet mohol uzavrieť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania