Stromy na Žilinskej

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Peter Oravec 15. marca 2016

Médiá informovali, že stromy na zastávke električiek Žilinská sa musia vyrúbať, pretože technická norma hovorí, že všetky zariadenia a vybavenie zastávok musia byť vzdialené najmenej 3 metre od osi koľaje. O život kvôli tejto norme prídu minimálne 4 zdravé stromy. Ak sa vedelo o tejto norme pri príprave rekonštrukcie, ako je možné, že sa tak náklade vytvárali obrubníky a miesta v chodníku pre tieto stromy? Bola zanedbaná projektová príprava? A ak sa už stromy nechali na zastávke pri rekonštrukcii, prečo ich idú teraz vyrúbať? Kto po vyrúbaní stromov vyberie zo zeme pne týchto stromov a znovu opraví celý chodník? Za aké peniaze? Okrem toho, na zastávke električiek na Miletičovej ulici je podobná situácia, stromy tu evidentne rastú bližšie ako 3 metre a nikomu to roky nevadí.

16. marec 2016

Viktor

Píšu, že upravili grafikon aby tam zastala len jedna elekričkova suprava. Pokial si dobre pamatam tak v DPD prijali, po havariách električiek na zastavke, že nesmu zastat a ani príst 2 elektrickove supravy na zástavku. Tak o čom písu?? Ak sa mýlim, opravte ma.
16. marec 2016

Peter Oravec

Mik, kade-tade píšu všeličo. Vraj nie je rozhodujúce, koľko električiek tam skutočne bude zastavovať za sebou, ale rozhodujúce je to, na koľko električiek je tá zastávka naprojektovaná. Pretože tá zastávka je naprojektovaná vraj na dve električky zastavujúce za sebou (aj to bolo spochybnené, vraj chýbajú tuším tri metre), tak tam nesmú byť tie stromy (3 metre od osi trate nesmie byť "zariadenie"). Stromy samozrejme nie sú zariadenie, ale ani tie tam vraj nesmú byť. Ak sa Vám zdá, že tento môj vstup do diskusie je samé "vraj", tak sa Vám to nezdá, ale súvisí to s tým, že relevantných pravdivých informácií sa nedopátrate. Tipujem, že tie stromy koncom marca spília a potom sa budú vzájomne obviňovať (mesto, dopravný podnik a župa), že neurobili, čo mohli a mali. Tak to tu chodí v tejto Džamahírií, všetko je založené na šlendriánstve, klamstve, podvode a zlodejstve. Vitajte doma.
16. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
ďakujeme za podnet. Stále hľadáme možnosti ako stromy na Žilinskej zachrániť. V záujme záchrany 5 ks stromov na električkovej zástavke sme prijali na úrovni Dopravného podniku Bratislava a.s. také opatrenia, aby na danej električkovej zástavke mohla zastať len jedna električková súprava. V súvislosti so stromami pri električkovej trati na Štefanovičovej sme teda presadzovali myšlienku zachovať uvedené stromy už od samotného začiatku, nakoľko zachovanie stromov je aj v pôvodnom projekte.


V spolupráci s Dopravným podnikom sme preto grafikon prispôsobili tak, aby sa tam nestretli naraz dve električky - to je totiž problém, ktorý pri kolaudácii máme - na zastávke v súčasnosti nemôžu zastaviť 2 električkové súpravy práve kvôli týmto stromom (vo vzdialenosti 3 m od osi krajnej koľaje nemôže byť žiadny objekt okrem označníka či výstražnej tabule). Chceli sme preto v tomto smere udelenie výnimky od MDVaRR - rekonštrukcia zastávky bola totiž financovaná z eurofondov a projekt podlieha prísnym normám. Udelenie tejto výnimky ministerstvo odmietlo, preto podáme takúto žiadosť na ministerstvo znovu práve s prihliadnutím na fakt, že stavebný úrad, ktorým je Bratislavský samosprávny kraj, má sám záujem na zachovaní stromov aj napriek tomu, že práve na základe jeho rozhodnutia vznikla situácia s potrebou uvedeného výrubu.


Požiadavku na zachovanie stromov totiž potvrdil príslušný stavebný úrad ešte v roku 2010 (v tomto prípade BSK), ktorý vydal stavebné povolenie, v ktorom uviedol v podmienkach pre realizáciu, že pri realizácií prác nesmie dôjsť k výrubom drevín, ani k ich poškodeniu a pri realizácií výstavby je potrebné zabezpečiť jestvujúce dreviny pred poškodením. V ďalšom rozhodnutí Bratislavského samosprávneho kraja z 2015 však PARADOXNE bola už ale uvedená podmienka, že k uvedeniu stavby do trvalého užívania je potrebné odstrániť 5 ks stromov, ktoré rastú priamo v nástupišti zástavky Žilinská, smer hlavná stanica. Táto podmienka vznikla na základe požiadavky ministerstva dopravy, ktorého zástupcovia vzniesli námietky k zachovaniu 5 ks stromov na predmetnej zástavke z dôvodu, že v tomto stave nástupište nie je možné po formálnej stránke skolaudovať a uviesť projekt do trvalej prevádzky, pretože by bol v rozpore so stavebno-technickými požiadavkami stavby dráhy a k tejto námietke sa v rozhodnutí prihlásil práve aj stavebný úrad BSK. Sme preto veľmi radi a oceňujeme, že stavebný úrad, ktorým je Bratislavský samosprávny kraj sám má záujem na zachovaní stromov aj napriek tomu, že práve na základe jeho rozhodnutia vznikla situácia s potrebou uvedeného výrubu.

Oddelenie komunikácie a marketingu
16. marec 2016

Peter Oravec

Odpoveď z magistrátu presne ilustruje to, čo som napísal:
"Tipujem, že tie stromy koncom marca spília a potom sa budú vzájomne obviňovať (mesto, dopravný podnik a župa), že neurobili, čo mohli a mali. Tak to tu chodí v tejto Džamahírií, všetko je založené na šlendriánstve, klamstve, podvode a zlodejstve. Vitajte doma."
Odpoveď magistrátu je založená na tom, že "my nič, my muzikanti", to iba ten urobil to, ten neurobil hento, ten zas urobil ono a ten neurobil zase niečo iné. Výhovorky, polopravdy, klamstvá.
16. marec 2016

Peter Oravec

Aby som tu iba netáral a neobviňoval bez dôkazov, tu je ostatné stanovisko Bratislavskej župy:
http://www.region-bsk.sk/clanok/vyrub-stromov-na-zilinskej-je-zbytocny-829057.aspx
v ktorom pre zmenu zase župa(n) jasne obviňuje magistrát, ktorý vraj navrhol tie stromy vyrúbať.
Takže, páni na magistráte a župe, žerte sa vzájomne. Len tým stromom dajte pokoj.
17. marec 2016

Richard

Milk, co som zachytil, tak toto je zrusene uz dost davno.
10. júl 2019

Peter Oravec

Takže takto skončili stromy na Žilinskej. Celkom som zvedavý, aký status by mal mať tento podnet. Vyriešený zrejme rozhodne nie.
10. júl 2019

Peter Oravec

Takže takto skončili stromy na Žilinskej. Celkom som zvedavý, aký status by mal mať tento podnet. Vyriešený zrejme rozhodne nie.
10. júl 2019

Peter Oravec

Takže takto skončili stromy na Žilinskej. Celkom som zvedavý, aký status by mal mať tento podnet. Vyriešený zrejme rozhodne nie.
16. júl 2019

Peter Oravec

Myslel som si.
20. júl 2020

Peter Oravec

Dobrý deň.
Namiesto stromov celú plochu vydláždili.
Podnet je tým - žiaľ - vyriešený.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania