Parkovanie v križovatke

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Ján 18. marca 2016

Vodič odstavil svoje vozidlo na rohu frekventovanej križovatky Tomášikova a Vajnorská. Svojim zastavením bráni vo výhľade na prechod pre chodcov autám odbáčajúcim na Tomášikovu ulicu. Takto stojí v križovatke už týždeň.

19. marec 2016

Michal

To už tu hádam takmer každý druhý podnet je o nelegálnom parkovaní. Kedy sa s tým konečne niečo spraví? Začínam mať pocit, že rozpočet mesta je až v takom "dobrom" stave, že sa ani len pokuty nelegálne parkujúcim vodičom rozdávať neoplatí.
19. marec 2016

Jana Kolárová

jediný problém je, že sa policajtom nechce robiť už vôbec nič. cirkusová krajina
19. marec 2016

Jana Kolárová

jediný problém je, že sa policajtom nechce robiť už vôbec nič. cirkusová krajina
19. marec 2016

Michal

Presne tak. Pokial sa nezvysia sankcie za nelegalne parkovanie, tak sa situacia nezmeni. Je to urcite spravodlivejsie riesenie, ako ostlpikovat vsetky chodniky v meste z penazi danovych poplatnikov.
20. marec 2016

Michal K.

volali ste meskych policajtov? bez podnetu obcana nepohnu ani prstom. a aj potom intenzivne hladaju vyhovorky, ako sa to neda. ale skuste
20. marec 2016

Michal

To uz radsej tlacit na ich nadriadenych, a ak sa situacia nezmeni ziadat vyvodenie personalnej zodpovednosti.
21. marec 2016

Jozef

MP som informoval avsak do dnesneho dna je tam auto odstavene a nic neriesia.
23. marec 2016

Peter Oravec

Ja neviem, asi mi niečo nedochádza, ale podľa mňa z fotografie vyplýva, že vodič nechal 1,5 metra voľného chodníka. Nechcem tu samozrejme obhajovať spôsoby parkovania áut v Bratislave na chodníkoch, ale z hľadiska dodržania zákona vodičom tam žiadny problém nevidím. Zákaz zastavenia a státia na križovatke a 5 metrov pred ňou a za ňou na chodníku neplatí. Dodávam, žiaľ.
23. marec 2016

Peter Oravec

Len doplním oficiálne stanovisko Prezídia Policajného zboru:
http://de.scribd.com/doc/204493443/Chodniky-1-5m-Odpoved-MV
08. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Hlavné mesto si uvedomuje problém sa parkovaním na chodníkoch.
Kľúčový problém je v zlom ustanovení zákona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke), ktoré umožňuje parkovať aj na chodníku. Zmenu zákona však môžu urobiť len poslanci NR SR.

Mestská polícia vykonáva pravidelné hliadky, nemôže však zabrániť každému arogantnému správaniu vodičov, ktoré nie je porušovaním zákona. V každom prípade, pokiaľ ste svedkom situácie, že vozidlá neparkujú v zmysle predpisov a prekážajú premávke, je potrebné ohlásiť to Mestskej polície na skrátené číslo 159, ktorí pošlú najbližšiu voľnú hliadku na preverenie. Z fotografií nie je možné dodržanie predpisov vyhodnotiť ani následne riešiť ako priestupok.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
08. apríl 2016

Michal

Napriek sucasnemu ustanoveniu zakona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke) nevidim dovod, aby sa parkovanie nemohlo zakazat alebo spoplatnit osadenim prislusneho dopravneho znacenia.
08. apríl 2016

Peter Oravec

Michal, problém je v tom, že dopravné značenie platí iba na vozovke, ale neplatí na chodníku. Jediné dopravné značenie, ktoré platí aj na chodníku, je označenie zóny (napríklad s obmedzeným parkovaním). Ak tam dáte iba značku zákaz zastavenia, tak tá platí iba na vozovke. Neplatí na chodníku. Je na to x stanovísk polície. Takto si polícia vykladá zákon.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania