Hory štrku na Púchovskej za Račou

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Peter Oravec 23. marca 2016

Na pokračovaní Púchovskej ulice za Račou smerom do Sv. Jura vzniká hora materiálu, ktorý sa viac podobá na škrk, než na zeminu. Materiál sem zvážajú nákladné autá, ktoré súčasne ničia (nedávno otvorenú) cyklotrasu a výdatne prášia cyklistom. Ide o skládku? Je táto skládka povolená? Skutočne ide v tomto objeme tisícov kubických metrov zeminy/štrku o rekultiváciu vinohradov? Ďakujem.

31. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

reagujeme na Váš podnet „ Hory štrku na Púchovskej za Račou“.

Podobné podnety, týkajúce sa uskladnenej zeminy a znečistenej cyklotrasy na danom mieste, sa na odkaze pre starostu objavujú opakovane a opakovane ich aj riešime.

Podľa vyjadrenia Poľnohospodárskeho družstva Vajnory (ďalej len „PD“) zo dňa 16.02.2016 na uvedenom území je dočasne uskladnená nekontaminovaná výkopová zemina potrebná k revitalizácii vinohradov. Postupné úpravy sa budú konať na honoch pomenovaných ako hony Grafle, Dolné Terasy, Fašang,Vajnorské Cvikle a časť Hubinské. Vlastnícke vzťahy k pôde sú riešené dlhodobým prenájmom PD od vlastníkov pôdy v zmysle platných zákonov s následným vysporiadaním záväzkov vyplývajúcich z nájomných zmlúv. Pozemky na uvedenom území nie sú vo vlastníctve ani v správe mestskej časti Bratislava-Vajnory.
Práce súvisiace s presunom zeminy zabezpečuje dodávateľsky spoločnosť BVV, s.r.o., ktorá zabezpečuje čistenie príjazdových komunikácii. Predpokladané ukončenie kompletnej revitalizácie je plánované na jeseň roku 2018.

Mestská časť Bratislava-Vajnory opakovane preverovala podnety občanov na znečistenú cyklotrasu území v spolupráci s mestskou políciou, vyzývala spoločnosť BVV, s.r.o. na udržiavanie čistoty komunikácie /cyklotrasy/ na uvedenom území. Následne pri preverovaní situácie na mieste bolo zistené, že spoločnosť BVV, s.r.o. priebežne čistí spomínanú komunikáciu.

O tom, že sa na uvedené miesto vozí štrk nemáme, toto oznámenie preveríme v spolupráci s mestskou políciou.

S pozdravom


Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/48224426
[email protected]

06. apríl 2016

Peter Oravec

Ak to teda má mestská časť Vajnory pod kontrolou, prosím admina OPS, aby podnet označil ako vyriešený.Ďakujem.
06. apríl 2016

Martin Bak

Nielen štrk, ale aj stavebný odpad tam je. Tým sa vinohrady nerekultivujú. Skutočný zámer bude teda zrejme iný.
18. apríl 2016

Juraj

nie je to nahodou v lokalite kde sa ma riesit obchvat Bratislavy? Nepridu im tie haldy odpadu, zeminy akurát vhod? Niekto sa zbavi odpadu a niekto objavi nasyp pri vystavbu obchvatu...aka "nahodicka"
23. máj 2017

Peter Oravec

Pán admin, myslím, že hlasovanie je jasné. Podnet je neriešený. Ďakujem.
26. máj 2017

Peter Oravec

Pán admin, myslím, že hlasovanie je jasné. Podnet je neriešený. Ďakujem.
22. február 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
vzhľadom na tento článok:
https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEB_enSK865SK865&sxsrf=ALeKk025bQYzXIeHFCflCQEXWGMXGGUTRQ%3A1613990037964&ei=lYgzYNOvOsP6qwGm24OwDA&q=kri%C5%BEovatka+ra%C4%8Da+skl%C3%A1dka&oq=kri%C5%BEovatka+ra%C4%8Da+skl%C3%A1dka&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAM6BwgjELADECc6BwgAEEcQsAM6BwgjELACECdQyFtYsHpg035oAnACeACAAWOIAYgQkgECMjaYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6yAEJwAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwiTzoi3pf3uAhVD_SoKHabtAMYQ4dUDCA0&uact=5
v ktorom sa píše o.i. toto:
"Najnovšie však majú Španieli problém aj s križovatkou v Rači. Tu im v dostavbe bráni materiál zo skládky. Povolenie na jeho odstránenie ..."
navrhujem znovuotvorenie podnetu a jeho preposlanie kompetentným. Evidetne je to živý a aktuálny problém.
S pozdravom.
12. marec 2021

Martin Uváček

https://www.cas.sk/clanok/1092709/zhotovitel-d4-narazil-na-zapeklity-problem-zastavi-vystavbu-obchvatu-skladka/

Takže určite nejde o výkopovú zeminu na rekultiváciu vinohradov ako informovalo PD Vajnory v roku 2016, ale citujem" Skládku mali navoziť neznámi páchatelia ešte v čase pred výstavbou nultého obchvatu. Zhotoviteľ, ktorý ju potrebuje odstrániť, aby mohol pokračovať v stavbe, už oslovil aj okresný úrad, ktorý má určiť, kto má povinnosť čiernu skládku odstrániť."

Čiže to bola roky jedna veľká čierna skládka.
12. marec 2021

Peter Oravec

Martin,
to som už skonštatoval skoro pred mesiacom. :-)
A to, že to je čierna skládka a samospráva ... hm... nehovorí celkom pravdu, mi je jasné už roky. Len sa mi nechcelo hádať s adminom. Admin je slovo božie a mnohé skúsenosti ma naučili, že to nemá zmysel.
S pozdravom.
27. apríl 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
26. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v roku 2016 mala mestská časť Bratislava-Vajnory informácie o rekonštrukcii vinohradov od Poľnohospodárske družstvo Vajnory, tak ako bolo už uvedené.

Kontroly v rámci podnetov občanov v danej lokalite vykonávala aj mestská polícia kvôli znečisťovaniu cyklotrasy. Uvedenú cyklotrasu využívalo aj Poľnohospodárske družstvo ako účelovú komunikáciu k vstupom do vinohradov.

Nezákonne uložené odpady, ktoré boli zistené a nahlásené občanmi na území mestskej časti Bratislava-Vajnory boli oznámené na Okresný úrad Bratislava odbor starostlivosti o životné prostredie v zmysle zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch, ktorý je príslušný konať v danej veci. V prípade ak okresný úrad zistí skutočnosť nasvedčujúcu tomu, že bol spáchaný trestný čin, vykoná jej oznámenie podľa osobitného predpisu a konanie o určenie zodpovednej osoby za nezákonné umiestnenie odpadu nezačne. Ak okresný úrad nezistí skutočnosť nasvedčujúcu tomu, že bol spáchaný trestný čin, začne konanie o určenie zodpovednej osoby. V prípade nezistenia zodpovednej osoby začne konanie o určení povinnej osoby zabezpečiť zhodnotenie alebo zneškodnenie tohto odpadu. Obec zabezpečuje odstránenie komunálneho a drobného stavebného odpadu a okresný úrad stavebný a iný odpad.

Mestská časť Bratislava-Vajnory vo vinohradoch a v lokalite ul. Púchovská na pozemkoch v k.ú. Vajnory v blízkosti stavby D4 R7 zabezpečovala odstránenie komunálnych odpadov, naposledy komunálny a veľkoobjemový odpad dňa 10.02.2021 v zmysle zákona o odpadoch.

Podľa poskytnutej informácie od Okresného úradu Bratislava odbor starostlivosti o životné prostredie v mesiaci január 2021 o nezákonne uloženej výkopovej zemine na pozemkoch parc. č. 2192/10 a 2824/9 registra “C, k.ú. Vajnory vedie Krajské riaditeľstvo PZ Bratislava trestné stíhanie vo veci neoprávneného nakladania s odpadom. Po preverení skutkového stavu políciou, následne okresný úrad určí povinnú osobu zabezpečiť zhodnotenie alebo zneškodnenie tohto odpadu. Výkopová zemina je stavebným odpadom, odstraňovanie tohto odpadu zo zákona zabezpečuje okresný úrad.


S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295222
[email protected]
26. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň, takže podnet je v riešení, ďakujem.
S pozdravom.
09. august 2021

Martin Uváček

Viem, že vyšetrovanie takejto trestnej činnosti je na dlhé lakte, ale nie je už nejaké nové stanovisko z KR PZ ohľadom určenia povinnej osoby na odstránenie tejto hory zeminy?
09. august 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, pán Uváček,
otázku preposielam samospráve.

S pozdravom
Jana Žabka
administrátorka pre Vajnory
13. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v súčasnosti Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie prerušil konanie vo veci určenia osoby povinnej zabezpečiť zhodnotenie alebo zneškodnenie nezákonne umiestneného odpadu, do ukončenia odvolacieho konania voči rozhodnutiu Okresného úradu Bratislava, správny orgán bude v konaní pokračovať, len čo pominú prekážky, pre ktoré sa konanie prerušilo. Napriek uvedenému je potrebné opakovane uviesť, že zo zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch povinnosť zabezpečiť zhodnotenie a zneškodnenie stavebného odpadu má okresný úrad.

S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295222
[email protected]
11. október 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: OÚ BA
02. február 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
neriešený a samosprávou šesť rokov ignorovaný podnet. Je to výsmech do tváre občanom.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
17. február 2023

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
19. február 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

žiaľ nevieme pokračovať v riešení podnetu, nakoľko Okresný úrad nie je subjektom zapojeným do projektu Odkaz pre starostu. Pre pokračovanie v riešení podnetu kontaktujte OÚ ako fyzická osoba prostredníctvom oficiálnych informačných kanálov.

Ďakujeme za pochopenie,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
17. január 2024

Martin Uváček

Za tu dobu kým sa to nejak vyrieši tam vyrastie aj les.

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.