Chodníky - dlažba namiesto asfaltu?

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Martin Bak 25. apríla 2016

Dobrý deň
Zaujímalo by ma, či sa niekto vo Vajnoroch niekedy zamýšľal nad tým, aby namiesto lacného asfaltu bola na chodníky v MČ pokladaná dlažba.
Dlažba má množstvo výhod: 1. pri akejkoľvek oprave sa dlažba, piesok, štrk dajú nabok, po oprave naspäť, nevzniká odpad, 2. náklady na materiál/čas opravy sú lacnejšie, netreba rozbíjať starý/klásť nový asfalt a betón, 3. dlažba umožňuje vsakovanie vody do jej podložia, čím je menej zaťažovaná kanalizácia ako keď všetka voda z asfaltového chodníka odtečie na cestu a do kanalizácie, 4. dlažba v lete znižuje povrchovú teplotu, čo znamená že chodník je menej rozpálený, a 5. estetická hodnota verejného priestoru s chodníkom s dlažbou je väčšia, čo prispieva k vyššej kvalite života.
S pozdravom

25. apríl 2016

Branislav Nopp

Like :-)
25. apríl 2016

Ada

ale nazov Cierny chodnik je celkom vystizny :))
25. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k Vášmu podnetu ohľadne možnosti využitia dlažby namiesto asfaltového krytu na chodníky v Mestskej časti Vajnory uvádzame - mestská časť zabezpečuje opravy chodníkov lokálne v rámci bežnej údržby, t. j. je to iba výmena jestvujúceho povrchu s prípadným čiastočným upravením podkladu. Komplexná výmena – rekonštrukcia chodníkov t. j. vybúranie povrchu, podkladu ako aj vybúranie obrubníkov a následne uloženie nových vrstiev chodníka ( položenie- betón, dlažba, osadenie nových obrubníkov ) je finančne náročnejšia investičná stavba pre porovnanie uvádzame, že položenie 1 m2 asfaltového krytu v rámci bežnej údržby stojí cca 24 EUR a položenie dlažby 1 m2 cca 43 EUR. Finančné prostriedky mestskej časti na tieto činnosti sú obmedzené a je snaha zrealizovať za ne čo najväčší objem prác vzhľadom na zlý technický stav chodníkov v MČ.
Pekný deň


Ing. Janka Meštaníková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/48224428
[email protected]
26. apríl 2016

Martin Bak

Dobrý deň p. Meštaníková
Neviem z akých výpočtov ste vychádzali, ale Vami uvádzané sumy sa javia značne premrštené. Hovorím o celkovej cene, nielen o cene materiálu, a o cene PO niekoľkých opravách, keď pri využití dlažby nemáte po rozkopávke žiadne dodatočné náklady okrem ceny práce, materiál použijete ten čo tam bol, kdežto pri asfaltovom povrchu pokladáte nový betónový podklad a nový asfalt, ktoré stoja znova ďalšie peniaze. Nehovoriac o nefinančných výhodách, ktorým ste sa vôbec nevenovali.
Ak nemáte záujem podnety na skvalitnenie života v obci riešiť inak než "nedá sa lebo peniaze", venovať im pozornosť a hľadať riešenia, potom sú akékoľvek iniciatívne podnety občanov len stratou nášho času a energie.
S pozdravom

S pozdravom
27. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k Vášmu podnetu ohľadne dlažby namiesto asfaltu na ulici Jačmenná dodávame, že mestské časti majú obmedzený rozpočet a je snahou mestskej časti zrealizovať za finančné prostriedky, ktoré sú Miestnym zastupiteľstvo pridelené – schválené na tie ktoré činnosti, na čo najväčší objem prác, preto MČ rieši niektoré činnosti iba v rámci bežnej údržby (opravy chodníkov asfaltom), ale sú lokality, ktoré boli rekonštruované a pri týchto rekonštrukciách bola použitá aj dlažba (nap. Park pod lipami, námestie na Roľníckej ul. ). Pri použití toho ktorého materiálu sa zvažuje aj lokalita, v ktorej má byť použitý.

Pre úplnosť dodávame, že oprava chodníkov na Jačmennej ulici bola zrealizovaná v roku 2015 a plynie tu záručná doba 5 rokov, počas ktorej by MČ nemala na týchto chodníkoch realizovať žiadne práce, aby nepadla záruka.

Pekný deň.

Ing. Janka Meštaníková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
29. apríl 2016

Martin Bak

P. Meštaníková
Pre ilustráciu podnetu a zároveň inšpiráciu pre Vás pripájam fotografiu nového chodníka s dlažbou pri OC Vajnoria.
Investor ho postavil na základe môjho podnetu po rokovaní s MiÚ, aby lepšie sprístupnil obchodné centrum pre peších návštevníkov.
Určite nebude mať problém Vás informovať, aké boli náklady na 1 m2 jeho výstavby.
S pozdravom

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania