Dezolátny stav schodov na Sokolskej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení

Tieto schody su dlhodobo v dezolatnom stave, chybajuce kusy betonu, nebeznepcne hlavne v zime a pre starsich ludi vseobecne. Vecer vobec neosvetlene a na zabitie. Chyba spodny schod.

12. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
ďakujeme za Váš podnet. Informovali sme o ňom príslušné oddelenie, ktoré preverí či je v mestskej správe. Ak je to v mestskej správe zaradí ho do harmonogramu opráv.

Oddelenie komunikácie a marketingu
16. jún 2016

Ľubomír Fischer

Je to teda v mestskej sprave ? A v pripade ze nie, da sa s tym nieco robit ? Dakujem
05. august 2017

Ľubomír Fischer

Stav po vyše roku nezmenený ...
20. máj 2018

Zuzana

Rozbite schodisko

Chcem sa opýtať, kedy mestská časť Staré mesto opraví schodisko vedúce zo Sokolskej na zastávku k Pražskej. Dlhodobo je v katastrofálnom stave, schodisko vo vedľajšej ulici je dlhodobo zatvorené pre havarijný stav a zarastené náletovou zeleňou. Ak nie je v pláne údržby, prosím o zaradenie do plánu na zrekonštruovanie. Ďakujem.
13. august 2018

Martin

Mile prislusne oddelenie, schodisko samozrejme je v sprave mesta, ide o parcelu registra C 3737/8, nemate za co. Teraz sa uz prislusne oddelenie urcite rozhybe.
01. február 2019

Martin

Citujem stanovisko magistratu, oddelenia spravy komunikacii:

"Oddelenie správy komunikácií Magistrátu hl. m. SR Bratislavy má v správe niektoré schodiská na území Bratislavy, ktoré boli odovzdané do majetku Hlavného mesta SR Bratislavy. Bohužiaľ schodisko Pražská – Sokolská sa nenachádza v majetku Hlavného mesta SR Bratislava a teda ani v správe a údržbe oddelenia správy komunikácií. V blízkosti spravujeme schodisko Pražská – Za sokolovňou, ktoré je situované pri ukončení oporného múru Pražská.

Dovoľujeme si Vás upozorniť, že v zmysle Občianskeho zákonníka § 120, ods. 2, pozemky pod stavbami nie sú súčasťami stavieb, t.z. že pozemok môže byť Hlavného mesta SR Bratislavy, ale stavba nie. Podľa nášho názoru bude schodisko patriť niektorému z bytových domov, v rámci stavby ktorého bolo schodisko postavené."

Moja odpoved:

"...rozpraval som sa susedmi aj s okolitych domov. Schodisko vraj bolo postavene za sociku v ramci akcie Z a neskor ho opravovali bratislavski hasici osadenim kovovych obrub. Podla vsetkeho teda nie je pravda, ze schodisko patri niektorej z bytoviek a mesto schodisko postavilo aj opravovalo. Neviem o tom predlozit dokazy, ale mesto by v takomto pripade malo prevziat zodpovednost za svoj pozemok, lebo ocividne sa k schodisku nik nehlasi. Takisto plati, ze by mesto malo mat prehlad, co sa deje s jeho pozemkami.

Prosim este o dalsie presetrenie povodu stavby a zvazenie zaradenia do harmonogramu oprav."
25. február 2019

Ľubomír Fischer

Stav nie je v riešení, prosím dajte do stavu neriešený. Ďakujem.
27. február 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
zároveň si dovoľujem oznámiť, že sme podnet opätovne preposlali samospráve so žiadosťou o vyjadrenie k tomu neriešenému podnetu.

Juraj Hurný
[email protected]
27. február 2019

Ľubomír Fischer

Ďakujeme veľmi pekne pán Hurný.
27. február 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie. O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme za trpezlivosť a ostávame s pozdravom


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
03. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet a v predmetnej veci Vás informujeme, že schody sa nachádzajú na pozemku registra C-KN parc. č. 3737//8, ktorý je vo vlastníctve a správe Hlavného mesta SR Bratislavy.

Schody a komunikácie za Hlavné mesto SR Bratislavu spravuje oddelenie správy komunikácií alebo príslušná mestská časť.

Oddelenie správy komunikácií sa k predmetnému podnetu už vyjadrilo (je uvedené v podnete):

“Oddelenie správy komunikácií Magistrátu hl. m. SR Bratislavy má v správe niektoré schodiská na území Bratislavy, ktoré boli odovzdané do majetku Hlavného mesta SR Bratislavy. Bohužiaľ schodisko Pražská – Sokolská sa nenachádza v majetku Hlavného mesta SR Bratislava a teda ani v správe a údržbe oddelenia správy komunikácií. V blízkosti spravujeme schodisko Pražská – Za sokolovňou, ktoré je situované pri ukončení oporného múru Pražská.

Dovoľujeme si Vás upozorniť, že v zmysle Občianskeho zákonníka § 120, ods. 2, pozemky pod stavbami nie sú súčasťami stavieb, t.z. že pozemok môže byť Hlavného mesta SR Bratislavy, ale stavba nie. Podľa nášho názoru bude schodisko patriť niektorému z bytových domov, v rámci stavby ktorého bolo schodisko postavené."



Z uvedeného vyplýva, že Hlavné mesto SR Bratislava nemá k dispozícií právne listiny preukazujúce jeho vlastnícke právo k uvedeným schodom, nemá vedomosť, kto bol ich stavebníkom.



V reakciách k podnetu bolo uvedené, že predmetné schody boli pravdepodobne postavené v rámci „Akcie Z“ t.j. pred rokom 1991.

Schody slúžia ako pešie komunikácie prevažne obyvateľom priľahlých bytových domov, teda pešie komunikácie miestneho významu.

Problém nezaradených peších a účelových komunikácií sa v poslednom čas objavuje často.

V zmysle Čl. 29 ods. (1) e) Štatútu HMSR Ba úlohou mestskej časti je:

„zabezpečovať výstavbu, údržbu a vykonávať správu miestnych komunikácií III. a IV. triedy vrátane k nim patriacej cestnej zelene, stromoradia a verejných priestranstiev zverených do správy mestskej časti,“

Vyššie uvedené schody „spĺňajú parametre“ nanajvýš miestnej komunikácie IV. triedy, teda komunikácie miestneho významu, kde príslušným správcom by bola mestská časť.

Pôvodná dokumentácia k infraštruktúre sídlisk a obytných častí, ktorá bola vybudovaná do roku 1991, často pod záštitou národných výborov (napr. v Akcii Z, . . .) ostala na príslušných mestských častiach (sídlia v priestoroch bývalých národných výborov), nebola postúpená priamo na Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy a preto pôvodné pešie i účelové komunikácie neboli zaradené do majetku hlavného mesta a neboli samostatnými protokolmi zverené do správy mestských častí.

Na základe uvedeného zastávame názor, že problém nezaradených peších i účelových komunikácií by mali riešiť v prvom rade mestské častí, zdedili pôvodnú dokumentáciu, poznajú miestne a historické pomery, zodpovedajú za veci miestneho významu, ktoré slúžia hlavne pre potreby miestnych obyvateľov.



Preto navrhujeme toto riešenie:

Mestská časť by mala vyhľadať pôvodnú dokumentáciu, v prípade ak nedohľadá, zabezpečiť vyhotovenie náhradnej projektovej dokumentácie (tzv. pasport) a osvedčenie stavby (na príslušnom stavebnom úrade),
Oddelenie správy komunikácií Magistrátu HMSR Ba na základe dokladov z mestskej časti by malo zabezpečiť zaradenie komunikácie do majetku mesta,
Cestný správny orgán by mal zabezpečiť zaradenie do siete miestnych komunikácií v prípade, ak bude komunikácia zaraditeľná, v opačnom prípad ostane ako verejná účelová, ktorá prejde do správy mestskej časti,
Oddelenie majetkových vzťahov Magistrátu HMSR Ba na základe Štatútu HMSR Ba vyhotoví protokol o zverení komunikácie do správy príslušnej mestskej časti.

Ďakujeme za spoluprácu a ostávame s pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
18. marec 2019

Martin

prosim o preadresovanie podnetu na mestsku cast, v zmysle navrhu riesenia od magistratu
19. marec 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet bol hneď po poslednej odpovedi magistrátu o návrhu riešenia zaslaný MČ Staré Mesto.

Juraj Hurný
[email protected]
12. september 2019

Martin

Dobry den, schodisko bolo vcera uzatvorene, prosim o vyjadrenie kompetentnych, ci sa bude aj opravovat.
09. november 2019

Peter

Bolo by dobré podnet opätovne preposlať MČ Staré mesto, nech sa vyjadrí, lebo zjavne o ňom už vedia, keďže tam pribudli v septembri značky zakazujúce vstup. Celá táto lokalita je zo strany mestskej časti veľmi zanedbávaná, bez osvetlenia , výkaly psov (kto tu vlastne kontroluje psíčkarov?), rozpadnuté chodníky odtiaľto až smerom k Sokolskej, poza hotel Matyšák (kde je, asi náhodou, jedna lampa, ktorá ale skoro nič neosvetľuje z dôvodu zelene, ktorá rastie na parkovisku hotela a tieni na zvyšok chodníka, či čo to je z tých polorozpadnutých kociek...).
09. november 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
20. november 2019

Maria

prosim vas, riesia sa tieto schody? cedula s napisom pouzite vedlajsie schodisko je tam od septembra odsunuta nabok..
19. december 2019

Martin

dakujeme (komu?) za uzatvorenie polky schodiska, ta polovica co nam zostala nam na prizabitie bohate staci stacilo by iba par viet, ci sa nieco ide robit alebo nie, my uz naozaj nie sme narocni
09. január 2020

Milada

Dobrý deň,
ja by som chcela poprosiť, ak sa dané schodisko bude niekedy v budúcnosti opravovať! a bude sa robiť projekt, aby sa myslelo aj na montáž "lyžiny" pre kočíky. Opravené schody pri hoteli Matyšák sú síce krásne nové, ale na mamičky s kočíkmi a postihnutých na vozíku sa nedostanú zo Sokolskej na Pražskú, všetko sa musí obchádzať alebo kočík znášať hore a dolu po schodoch.
Ďakujem veľmi pekne
06. apríl 2020

Daša

Staré Mesto je vypnuté? poprosím admina o urgovanie
05. august 2020

Ľubomír Fischer

Očividne stále žiadna zmena.
05. august 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
10. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetné schodisko ani pozemok, na ktorom je vybudované, nie sú v správe MČ Bratislava-Staré Mesto. Podnet postupujeme magistrátu hl. mesta Bratislava.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
10. august 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Magistrát hlavného mesta
13. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mrzí nás, že sme tento podnet ešte nevyriešili. O vyjadrenie sme požiadali Sekciu správy nehnuteľností.
Ďakujeme za trpezlivosť a za to, že nám pomáhate spraviť naše mesto krajším.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
03. september 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

portál Odkaz pre starostu má momentálne chybu na základe, ktorej samospráva nevidí odpoveď inej samosprávy. Z tohto dôvodu asi MČ Staré Mesto priradila opätovne podnet na Magistrát nakoľko si nevšimla našu predchádzajúcu odpoveď. Táto odpoveď však stále platí a nakoľko sa jedná iba o schodisko miestneho významu a mestská časť nám stále nepredložila žiadne materiály ku tomuto schodisku, navrhujeme im podnet ponechať. Poprosíme admina, aby MČ upozornil, že komplexnú odpoveď nájdu vo verejnej časti OPS.

S pozdravom
Kto? Mestská časť Staré Mesto

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
03. september 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Staré Mesto
18. november 2020

Martin

Dobry den, prosim mestsku cast o postup v zmysle fundovanej a vycerpavajucej odpovede magistratu. Na vyhladanie dokumentacie by ste mohli skusit kontaktovat Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, kedze schody pravdepodobne rekonstruovali. Dakujem
02. marec 2021

Martin

prosim o preposlanie MÚ
02. marec 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
07. marec 2021

Zuzana

Tento podnet je o tom istom schodisku ako podnet Zničené Schody z Pražskej na Sokolskú. Viete to prosím zjednotiť?
17. november 2022

Martin

Len tak skusam.
18. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
20. december 2022

Martin

Prosim o preposlanie. Teraz ked SM taha s mestom za jeden povraz, mozno sa nieco pohne. Schody su obzvlast v tomto obdobi zivotu nebezpecne.
20. december 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania