vrecká na exkrementy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Zdena 24. januára 2013

V Petržalke sa namiesto pôvodných papierových vreciek začali objavovať nové, plastové vrecká bez lopatky. Kvôli novým vreckám je zložitejšie hlavne pri väčších psoch upratovanie a je takmer nemožné použiť len jedno vrecko, čiže aj spotreba vreciek určite vzrastie. Okrem tohto problému sa dá predpokladať, že viacerí psíčkari by mohli na upratovanie pre jeho nepohodlnosť zanevrieť a je riziko väčšieho znečistenia trávnikov. Tiež by ma zaujímalo v čom spočíva ich ekologickosť a či sú aspoň z ľahko rozložiteľného materiálu.

28. január 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k prechodu na súčasné igelitové vrecká na psie exkrementy došlo predovšetkým z dôvodu ďalšej finančnej neúnosnosti, benefit v podobe papierových vreciek s lopatkou už nebol ďalej pre Petržalku udržateľný. Sťažnosti na ne (najmä na ich používanie v mokrom počasí) sme mali aj od samotných psíčkarov. Rozmerovo sú však rovnaké a preto by nemal vznikať problém s ich kapacitou v porovnaní s predošlým typom (návod na použitie nájdete vyobrazený aj priamo na vrecúšku). Podľa súčasne platného zákona o odpadoch psie výlučky spadajú do kategórie komunálneho odpadu a putujú automaticky do spaľovne a teda rozložiteľnosť sáčkov v tomto prípade rolu nehrala.
Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 1/2008, ktorým sa bližšie upravujú niektoré podmienky držania psov na území MČ Bratislava–Petržalka vyslovene ukladá povinnosť odstrániť po svojom psovi tuhé výkaly z verejného priestranstva a to bez ohľadu na okolnosti a preto ten, kto tak neučiní, vystavuje sa riziku udelenia sankcií. Antipatia k materiálu, z ktorého sú verejne dostupné sáčky, nie je dôvodom na porušovanie tejto zodpovednosti. Navyše v Petržalke je rozmiestnených cca 600 košov (na psie exkrementy i na bežný odpad), napriek tomu, že zákon ukladá mať ich iba pri výbehoch pre psov.


Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk
01. február 2013

lol

aspon vidime naco idu nase dane , na psie exkrementy, lebo majitel psa si nevie sam odseba kupit sacky a odpratat exkrementy po svojom milacikovi
01. február 2013

zdena

za psa si kazdy obyvatel plati samostatne dane
18. február 2013

Zdenka

Nove plastove sacky sa mi pacia ovela viac, nepremoknu, daju sa zauzlit. Pri pouzivani lopatky bolo hovno vsade len nie v sacku, takze davam novym sackom palec hore.
Dokonca som v rakusku videla este tensie sacky, skoro take ako mikrotenove, tie boli tiez fajn, a asi vdaka tomu ze boli take tenke tak ich davali do stojanov po velkych mnozstvach, podla mna ich tam bolo aj sto. Kludne by som bola za este tensie sacky, ale hlavne vela, lebo takto su vsetky sacky za par hodin prec.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania