Zbytočný semafor

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Dušan Palčák 12. júna 2016

Dobry den, bolo by mozne nastavit na odbocovacom semafore z Vajnorskej na Bojnicku smerom na Galvaniho iba blikajuce zlte svetlo? Nie je tam taky traffik, ze by tam nemohlo byt obycajne Daj prednost v jazde tak, ako je to na krizovatke Roznavska - Galvaniho smer Avion, kde je teda nepomerne vyssia premavka... Na tej Vajnorskej to iba zbytocne brzdi premavku....

08. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Váš podnet preverilo oddelenie dopravného inžinierstva Magistrátu hl. mesta.

Osadenie trojsvetlového návestidla pre pravé odbočenie z Vajnorskej ulice do Bojnickej je v súlade s normou STN 73 6021 Svetelné signalizačné zariadenia, Umiestnenie a použitie návestidiel, kde je uvedené: Pokiaľ je vjazd do križovatky z hlavného smeru fyzicky rozdelený ostrovčekom, musí byť každý vjazd do križovatky z tohto smeru riadený samostatným návestidlom signálu trojfarebnej sústavy.
V niektorých križovatkách v meste máme takéto pravé odbočenie riadené žltým prerušovaným svetlom - blikačom po pravej strane komunikácie, ktoré je doplnené dopravnou značkou P1 Daj prednosť v jazde! Takéto riedenie je navrhnuté výnimočne pre zvýšenie priepustnosti križovatky alebo pre zníženie zdržania vozidiel MHD.
Poznámka:
V križovatke Vajnorská - Bojnická nie je v radiacom priestore križovatky pre uvedené pravé odbočenie samostatný jazdný pruh ako v križovatke Rožňavská - Galvaniho a vpravo odbočujúce vozidlá sú zmiešané s priamo idúcimi vozidlami. Zelený signál pre obe signálne skupiny priamo i vpravo je spínaný naraz, aby sa neblokovali. Pre absenciu samostatného pruhu by bol žltý blikač na pravom odbočení využívaný len málo vozidlami, keďže sú spoločne v jednom jazdnom pruhu s vozidlami idúcimi priamo.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
08. júl 2016

Dušan Palčák

Dobry den, dakujem za odpoved. Kedze pisete, ze "...by bol žltý blikač na pravom odbočení využívaný len málo vozidlami...", robili ste prieskum, kolko vozidiel denne odbocuje doprava? ...
23. október 2016

Dušan Palčák

dakujem za odpoved...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania