Bočná ulica - stav

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Vladimír Šváb 20. februára 2013

Rád by som sa opýtal kto je zodpovedný za Bočnú ulicu, hlavne jej odbočku k číslam 88-96. Bývam tu už vyše desať rokov a riešenie tejto prístupovej cesty je v nedohľadne. Magistrát sa vyhovára, že to patrí Ružinovu a tam sa vyhovárajú, že to patrí mestu. Výsledok je, že cesta sa stále zhoršuje a v období dažďa alebo zimy k nám pomaly nechcú choidiť ani poštári. Priložené fotky dokumentujú stav vo februári 2011 a 2013.

21. február 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Mestská časť Bratislava - Ružinov obdžala Váš podnet, v ktorom žiadate o informáciu, kto je zodpovedný za stav Bočnej ulice. Oznamujeme Vám, že mestská časť Bratislava - Ružinov spravuje len komunikácie III. a IV. triedy, ktoré jej boli zverené do správy protokolom z roku 1992. Bočná ulica je v priamej správe Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy a odbočku z Bočnej ulice č. 88-96 neevidujeme v zozname zverených komunikácií.
Váš podnet zasielame na Magistrát hlavného mesta SR na vybavenie.

Tatiana Baáriová, kancelária starostu
Ing.Ľubomír Holík, vedúci referátu regionálneho rozvoja
27. február 2013

fuxo

este raz si budete stazovat, tak vam to poorieme traktorom a dame tam zakaz vjazdu
vase mesto :)
20. marec 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Na základe vyjadrenia Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy sa jedná o účelovú komunikáciu. Mestská časť Bratislava – Ružinov vykonáva správu len na miestnych komunikáciách III. a IV. triedy, ktoré jej boli zverené protokolom z r. 1992 do správy. Na účelových komunikáciách vykonáva údržbu ten kto ich užíva.


Tatiana Baáriová, kancelária starostu
20. marec 2013

Vladimír Šváb

Mňa by hlavne zaujímalo ak je to teda účelová komunikácia na koho sa môžeme my obyvatelia obrátiť so žiadosťou o pomoc pri oprave tejto komunikácie. Bol by som rád ak by sa mi po viac ako 12-tich rokoch čo tu bývam podarilo zistiť kto nám môže pomôcť s opravou tejto cesty.
Vydávajú sa tu stavebné povolenia na ktorých je nakreslená aj cesta, dokonca s chodníkom. Bohužiaľ ale tí čo schvaľujú takéto stavebné povolenia v tejto lokalite zrejme nikdy ani neboli. Každý sa na moje podnety vyhovára. No zistiť s kým treba o oprave tejto cesty rokovať sa nedá.
Je to absolútny absurdistan.
25. marec 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k Vašej aktualizáci podnetu Vám uvádzame:
Mestská časť Bratislava - Ružinov nemá zverenú odbočku z komunikácie Bočná ulica. Ide o účelovú komunikáciu. Mestká časť vykonáva údržbu na komunikáciách, ktoré má zverené do správy hlavným mestom. Keďže uvedená komunikácia nie je zaradená do siete miestnych komunikácii, opravu a údržbu si vykonáva ten, kto ju užíva.

Tatiana Baáriová, kancelária starostu
25. marec 2013

Vladimír Šváb

Ja to nechápem. Vy ste nečítali čo som napísal alebo máte nejaký problém s pochopením čítaného textu? Mne nešlo predsa o údržbu ale o opravu. Prípadne o vybudovanie. Ak je táto komunikácia dostatočne dobrá na udeľovanie stavebných povolení kde je v dôvodových správach zakreslená ako asfaltová cesta s chodníkom (viď prípad stavebník p.Princ na ktorého som sa bol pred vyše rokom informovať). Potom by tá komunikácia mala takto aj yzerať. Ak tak nevyzerá a všetci sa vyhovárate, že si to máme udržiavať sami nakoľko tu bývame (za čo platíme mestkej časti nemalé dane) tak nám dajte zaručenie, že ak si ju na vlastné náklady opravíme tak nám bude potom táto komunikácia patriť. Ak to tak bude tak si vytvoríme nejaké združenie občanov a predmetnú cestu si zrenovujeme sami ale potom by sme sa radi ako združenie stali aj majiteľmi pozemku pod cestou. Nechápem ako je možné, že taký malý úsek cesty nie je možné opraviť (oprava by stála najviac cca 5000€). Nám stačí aby sem prižiel nejaký Grader, ktorý by tu cestu vyrovnal a potom stačí naviesť betónovú drť a zavalcovať ju. Nepotrebujeme tu ani asfaltku ani cestu prvej triedu. Stačí ak si tu nebudeme rozbíjať autá v viac ako 20 cm výmoľoch a bude sa tu dať prejsť v období mokra suchou nohou bez toho aby sme šli bo blatistej ujazdenej komunikácii. Osobne je mi jedno či to patrí Ružinovu alebo mestu. Ja platím dane a za ne by som rád dostal adekvátne služby od mesta. Nezaujímajú ma výhovorky.
25. marec 2013

Vladimír Šváb

Ospravedňujem sa za preklepy vyššie uvedeného príspevku. Písal som to v chvate a neprečítal som si celý príspevok. To ale nemení nič na obsahu.
03. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Ako je zrejmé s komunikácie, predmetný úsek cesty Bočná ul. je účelová komunikácie, ktorá nie je zaradená do siete verejných komunikácií. To znamená, že o cestu sa starajú tí, ktorí ju využívajú. Aby mohla byť zaradená do siete komunikácií (aj keď 4. triedy, nie kvalitou, ale kategorizáciou), musela by byť vybudovaná v zmysle platných technických noriem. Pokiaľ by si ju chceli užívatelia rekonštruovať sami, usmernenie by pravdepobone mal vydať miestny úrad v zmysle stavebných predpisov. Nejde o výhovorky, ale o rozdelenie kompetencií v zmysle zákonov, kde je určené, že každý sa môže starať len o ten majetok, ktorý mu je zverený do vlastníctva alebo do správy.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
03. máj 2013

Vladimír Šváb

pre Mgr. Marek Papajčík
Dobrý deň
ďakujem za odpoveď ale stále som sa nedozvedel ako je možné, že je táto časť cesty všade na mapách nakreslená ako cesta ale všetci zodpovední od nej dávajú ruky preč. Teraz sa vlastne od vás dozvedám, že vlastne nepatrí nikomu a máme si sami žiadať miestny úrad o stavebné povolenie na úpravu. Predmetné dotknuté pozemky pod komunikáciou ale patria štátu. Štát formou svoji samospráv vydáva stavebné povolenia v okolí tejto komunikácie. Ale dať túto komunikáciu do náležitého stavu a, podľa vás, zaradiť ju do stavu komunikácií máme vybaviť mi ako obyvatelia? Načo potom platíme dane ak volení zástupcovia si aj iba takýto malý problém pohadzujú ako horúci zemiak. Nenájde sa nik zodpovedný a smelý kto by sa k danému problému postavil čelom a vyriešil by ho k spokojnosti na mieste bývajúcich daňových poplatníkov. Všetky odpovede na tento podnet boli mimoriadne vágne a ani jedna nevyriešila základný problém. "Cesta nemá vlastníka, je neudržiavaná a dovolil by som si tvrdiť, že pre mesto a mestskú časť vlastne ani neexistuje." Jedná sa o cestu ktorá leží na parcelách 22241/1, 16888/285 a 16888/289 v katastrálnom území Trnávka.
Veľmi by som prosil aby sa už naozaj našlo nejaké normálne riešenie. Osobne by som najradšej príivítal nejaké osobné stretnutie s kompetentou osobou. Problém je iba v tom, že už viac ako 10 rokov neviem nájsť kompetentnú osobu.
03. máj 2013

Vladimír Šváb

Stále je to nevyrešené nakoľko sa stále nenašiel nik zodpovedný s kým by bolo možné osobne rokovať na tému skvalitnenia tejto komunikácie do želaného stavu (bezprašnosť a bezvýmoľovosť).
03. máj 2013

Odkazprestarostu.sk

@Vladimír Šváb: veľmi radi by sme vám prostredníctvom nášho portálu pomohli, no nemáme úplný prehľad v tejto problematike a keďže z odpovedí samosprávy vyplýva, že riešenie problému nie je v ich kompetencii, nemáme inú možnosť, ako ich odpovedi momentálne veriť. Náš osobný pohľad - to, že je cesta zanesená v mape ešte nemusí nič znamenať, keďže v mapách sú bežne zaznačené aj rôzne lesné a iné cesty, ktoré si spravuje ten, kto ich používa (napr. cesty v záhradkárskych a chatových osadách, mestské lesy a pod.).
07. júl 2014

Vladimír Šváb

Tá ulica aj po dvoch rokoch vyzerá rovnako. Povedal by som stále horšie. Výhovorkami, že ulica nikomu nepatrí a je to účelová komunikácia sa nič nerieši. Ono je jednoduché od vlastníkov ťahať stále vyššie dane za dom a pozemok a je stále jednoduchšie hľadať výhovorky ako občanovi nepomôcť s problémom. Vyhadzujú sa v meste obrovské peniaze za hlúposti ale aby sa dalo pár tisíc na vyrovnanie a spevnenie príjazdovej cesty k domom to sa nájde milión výhovoriek. Všetci zodpovední hľadajú spôsob ako to zákonmi vysvetliť a nik sa na to nepozrie tak, že ak by tu sám býval tak by potreboval pomoc od mesta. My totiž nie sme vlastníkmi pozemkov na ktorých je tzv. účelová komunikácia. Ak by sme ju teda z vlastných prostriedkov upravili tak by sa štát ako vlastník pozemkov a ďalší vlastníci mohli ohradiť a žiadať od nás uvedenie do pôvodného (teda zúfalého) stavu.
Takže páni zodpovední úradníci prosím vezmite hlavy do dlaní a skúste porozmýšľať ako by sa to dalo a nie nedalo urobiť aby sme tútú "účelovú" komunikáciu mohli legálne a konečne upraviť a zahrnúť do cestného fondu.
Nehovoriac o tom, že zima nebola žiadna a Bočná ulica má v sebe aj 20 cm hlboké jamy.
S úctou plátca daní.
Vladimír Šváb
Bočná 94
22. október 2014

Vladimír Šváb

Už od roku 2001 upozorňujem na problém z prístupovou cestou. Mesto aj mestská časť Ružinov sa vyhovárajú, že je to účelová komunikácia ale podľa mňa aj o tú sa za moje dane musí niekto starať. Ak sa tu vydávajú stavebné povolenia a vyberajú sa dane tak sa o cestu musí mesto aj postarať. Všetci sa vyhovárajú a situáciu nik nerieši.
Ja to stále nepovažujem za vyriešené. Ak viete vyberať dane tak sa aj postarajte o cestu. V opačnom prípade nechápem za čo tie dane vyberáte.
28. október 2014

Viva

Ak sa vlastník pozemku k svojmu vlastníctvu nehlási a vy vyše 10 rokov v dobrej viere tento pozemok využívate (ako jedinú prístupovú cestu k svojej nehnuteľnosti) asi by ste sa mali informovať u právnika, či by bolo možné takýto pozemok "vydržať".
Potom by sa stal vašim majetkom a mohli by ste riešiť na vlastné náklady jeho povrchovú úpravu.

Zjavne sa od mestskej časti, či Magistrátu sa pomoci nedovoláte.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania