Bezohľadní psíčkari

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 22. februára 2013

Touto cestou sa na Vás obraciame s prosbou o asistenciu pri regulácii pohybu psov z okolia ulice Za mlynom SEVER (Bratislava Vajnory) a kontroly ich majiteľov, keďže títo dlhodobo opakovane, aj napriek upozorneniam, znečisťujú našu ulicu a ignorujú všeobecne platné zákonné pravidlá týkajúce sa používania náhubkov, vodenia psa na vôdzke, a najmä odpratávania psích exkrementov.

Na ulici Za mlynom SEVER nie je v rodinných domoch chovaný ani jeden pes, napriek tomu sú naše chodníky znečistené nespočetným množstvom psích výkalov. Majitelia psov sú prevažne ignoranti, ktorí po svojich miláčikoch výkaly neodstraňujú, navyše psi nemajú ani potrebné náhubky a voľne behajú po ulici. Viackrát sme sa ich snažili na uvedené skutočnosti upozorniť, no odpovede sú arogantné a psíčkari sú leniví venčiť svojich miláčikov na priestranstvách na tento účel určených/akceptovateľných, resp. na poli za mestskou časťou.

Opakovane porušuje pravidlá majiteľ hnedého richback-a, ktorý býva pri zastávke na ulici Pri mlyne. Psa venčí na našej ulici bez náhubku, bez vodítka, bez odpratania exkrementov niekoľkokrát denne a odpovedá arogantne, že on je starý Vajnorák a on na toto miesto chodil venčiť, keď tu ešte bolo pole a my sme prisťahovalci.

Ďalší opakovaný prípad je voľný pohyb poľovníckeho psa z ulice Pračanská, majiteľ ho venčí tak, že ho jednoducho vypustí a pes sa venčí sám, bez náhubku. Už párkrát napadol iné psy a ohrozuje aj deti.

Dovoľujeme si zdôrazniť, že na našej ulici vychovávame 17 detí (0 až 15 rokov) a máme obavy o ich bezpečnosť (voľne pobehujúce psy) a hygienu, keďže exkrementy sa množia tak na neoplotenom pozemku parc. č. 1808/263 a 1808/264, a čo je horšie, aj na chodníkoch. Mamičky z našej ulice preto musia chodiť s deťmi a kočíkmi po ceste. Počet psov v okolí sa neustále zvyšuje a naďalej nie je akceptovateľné, aby majitelia domov na ulici Za mlynom, ktorí chodníky vybudovali na vlastné náklady a bezodplatne odovzdali mestskej časti Bratislava – Vajnory, tieto z vyššie uvedených dôvodov nemohli využívať.

Týmto by sme Vás chceli požiadať, aby bola pri vstupe na ulicu Za mlynom osadená značka ZÁKAZ VENČENIA PSOV (v oboch smeroch, na križovatke s Buzalkovou a so Širokou). Popri paralelnej ulici Pri mlyne je možný voľný výbeh na poli, o ktorom si myslíme, že je pre tento účel vhodnejší. Dnešné zdegenerované rasy psov si totiž bez problémov vykonajú svoju potrebu na asfalte a majiteľom je to bohužiaľ jedno. Rovnako z dôvodu bezpečnosti obyvateľov ulice Za mlynom, najmä detí.

Rovnako si Vás dovoľujeme požiadať o zvýšenie frekvencie hliadok polície za účelom kontroly dodržiavania zákona č. 282/2002, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení neskorších predpisov. Navrhujeme, aby voľne behajúce psy boli odchytené a odvezené do útulkov.

Vopred ďakujeme za porozumenie a veríme, že sa čoskoro budeme môcť slobodne prechádzať po chodníkoch, ktoré sme vybudovali na vlastné náklady a odovzdali bezodplatne mestskej časti Bratislava - Vajnory.

S pozdravom,
obyvatelia ulice Za mlynom SEVER

25. február 2013

Klaudia

Nemôžem súhlasiť s volným výbehom na poli. Zažila som práve tam situáciu, keď som išla tadiaľ s malými deťmi na bicykloch poľnou cestou a oproti nás sa rútil nie malý pes. Nechcite vedieť aký to bol pre nich šok. Vraj výjazd do prírody ! Zmenili sme trasu, že pôjdeme na Jurskú cestu. Tam sa to zopakovalo. Neviem ako ich teraz presvedčím na turistiku bicyklom a poznávanie svojej obce.
25. február 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na Vašej sťažnosti okamžite začalo pracovať stavebné oddelenie – referát životného prostredia, cestného hospodárstva, kontrolór mestskej časti a tiež sme požiadali mestskú políciu o častejšie kontroly na dodržiavanie povinností majiteľov psov. Z mestskej polície máme informácie, že už vykonávajú aj námatkové kontroly vo Vašej lokalite.

V danej lokalite sa chystáme osadiť 2 koše na psie exkrementy a pripravíme informačný článok k tejto téme do aprílových Vajnorských noviniek. Žiaľ nie je možné zakázať vodenie psov na verejnom priestranstve. Môžeme v danej lokalite umiestniť značku, kde v zastavanej mestskej časti na verejnom priestranstve je povinnosť mať psa na vôdzke, čo by však majitelia psov mali vedieť a dodržiavať.

Dňa 18.02. 2013 nám bola doručená Vaša písomná sťažnosť, na ktorú pripravujeme odpoveď.

V súčasnosti komunikujeme s pisateľmi sťažnosti, dohodli sme si termín stretnutia, na ktorom si vysvetlíme stanoviská a nájdeme riešenie.

O ďalšom postupe Vás budeme informovať.

Šajgalíková Nela
Sekretariát starostu
MČ Bratislava – Vajnory
Tel.: 02/43 71 24 94
10. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Odpoveď samosprávy je v prílohe.
18. apríl 2013

Martin

Chcel by som reagovať na stanovisko referátu živ.prostredia, že obec nemôže obmedziť pohyb psa zákazom / zákazovou značkou. Podľa predpisu č.282/2002 Z.z. (Zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienka držania psov), je v Par. 5 jasne napísané:

§ 5
Vydávanie všeobecne záväzných nariadení obcami
(1) Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný,
b) vstup so psom zakázaný.
(2) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené.

Čiže obmedzenie vstupu aj voľného pohybu psa je podľa mňa realizovateľná požiadavka, najmä v prípade obytnej zóny s frekventovaným pohybom detí na ulici, kde nikto nechová psy.

Každopádne značka "Zákaz voľného pohybu psa" a doplnková značka "Ďakujeme, že si po svojom psovi upratujete", by mohli pomôcť. No túto značku dodnes na ulici nevidno. Kôš je osadený na rohu jeden, ale je stále zakrytý plastovým vrecom, čiže je zatiaľ nefunkčný. Tým pádom obyvatelia našej ulice zatiaľ považujú požiadavku za nevyriešenú.

Ešte by bolo vhodné informovať majiteľov rožného neoploteného pozemku, aby si z dôvodu bezpečnosti a hygieny svoj majetok / pozemok oplotili a udržiavali na ňom a priľahlom chodníku čistotu.

Ďakujeme za skoré doriešenie problému so znečisťovaním životného prostredia psími exkrementmi.
08. máj 2013

peter

A clovek je tvor ktoremu patri cely svet, vsetok priestor a ostatne zive tvory maju proste len narok vyhynut.. treba tu vyvolavat averziu voci vsetkemu zivemu co ma perie a srst.. Zachvilu Vam bude vadit aj to ze pes na vedlajsej ulici bude stekat a kohut rano kirikat... Vajnory este stale maju kolorit dediny a k dedine pes proste patri.. Starosta by mal nielen vyberat dane a poplatky za psov ale im aj urcit oficialne miesto na vybeh psov...co doteraz Vajnory pokial viem nemaju..
09. máj 2013

zamlynomsever

Peter, reagujete trochu zaslepene a vytrhavate z kontextu. Asi podnetu rozumiete /mozno ale nechcete rozumiet/, ze nie sme spokojni s tym, ze majitelia psov zu jednak arogantni - ani po upozorneni si psov nevedu na vodzke, a po druhe, ze su lenivi odpratat ich vykaly. My sme celu ulicu vybudovali na vlastne naklady, aj chodniky aj cestu aj siete, takze to vnimajte tak, ako keby Vam niekto chodil pred dvere bytu / domu kazdy den niekto kadit, tak asi tiez nie ste lahostajni. Cize mame tiez svoje prava, nie len pes a jeho hlupy majitel /samozrejme ten arogantny a bezohladny, nehadzeme vsetkych do jedneho vreca/, ma svoje prava. No a ohladom tych zivych tvorov, mame viacerych znamych so psikmi, ktori sa na verejnosti spravaju v zmysle vseobecne platnych pravidiel /hlavne teda ich majitelia/, voci ktorym samozrejme nic nemame. Verime, ze nas pochopite.
09. máj 2013

peter

Ano. Spravne. Rozumiem. Mal som psa. Ale vy riesite svoj problem nastolenim dalsieho.. vase riesenie zasa neguje dalsi prispevok kde je problem s poznavanim svojej obce na poli na bikoch... a tam som smeroval. Pokial viem tak pole je tiez niekoho sukromny majetok a dokonca polovny revir kde je tgiez zakazany volny pohyb psov.. a pes ma smoliu ze vkbec existuje..lebo sa nema kde vykadit.. pretoze vy v prvom prispevku ziadate dokonca zakaz vstupu psov na vasu ulicu a v druhom riesite nezodpovednych majitelov psov.. mate pravdu. Aj mne by to vadilo.. ale kde by isla vyvencit psa vasa navsteva??:-)
22. máj 2013

zamlynomsever

Chceli by sme sa touto cestou podakovat mestskej casti Vajnory za naucny clanok vo Vajnorskych novinkach ohladom pravidiel vencenia psov. Drviva vacsina psickarov nasledne zacala v okoli pouzivat vodzku, avsak po svojich milackoch si odprace maximalne 50%. Preto by sme uvitali osadenie schvalenej tabule "Zakaz volneho vybehu psov" a doplnkovej tabule "Dakujeme, ze si po svojom psovi odpratavate psie exkrementy a tak prispievate k cistote verejneho priestranstva" cim skor. Kedy budu prosim zakupene a osadene tieto tabule? Odpoved samospravy ste uverejnili dna 10.4.2013, no dodnes tabule na ulici nevidiet. Dakujeme.
07. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v priebehu budúceho týždňa budú rozmiestnene 3 druhy tabúľ.

1. Zákaz voľného pohybu psov + obrázok
2. Zákaz vstupu so psom (iba na vstupy do DI)
3. Ďakujeme, že čistíte verejne priestranstvo od psích exkrementov + obrázok

S pozdravom

Ing. Eva Lalinská
Referát životného prostredia
MČ Bratislava - Vajnory
18. jún 2013

Odpoveď samosprávy

18. jún 2013

Odpoveď samosprávy

18. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania