Chodník pred Jasovskou 1-3

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Michal Hán 17. augusta 2013

Dobry den,

chcel by som Vas poprosit o zvazenie moznosti "znovuspojazdnenia" chodniku pred Jasovskou 1 a 3 (fotky ). V podstate neexistuje ziadny chodnik od Lidlu smerom k potravinam Terno pred Jasovskou 4. Ludia tu chodia po ceste, pretoze na chodniku parkuju auta.
Viem, ze by sa tym stratilo zopar parkovacich miest pred Jasovskou 1-3, ale bolo by mozne, aby auta parkovali nie na chodniku, ale pozdlzne popri tom chodniku (nakreslene na fotke). Takisto by sa to nejak mohlo vyriesit aj na „ostrovceku“ na rohu krizovatky pri Lidli.
Viem, ze by sa to asi dalo riesit aj pokutovanim vodicov parkujucich na chodniku, ale ak by to bolo mozne, poprosil by som Vas o pouzitie nejakej „humannej“ metody na zabezpecenie priechodu po chodnikoch. Napadlo ma napriklad nakreslit parkovacie miesta na cestu – obrazok prikladam.
Chodniky som nakreslil cervenou a moznost parkovania popri chodniku je vyznacene zltym (su to auta :)

Dakujem vopred za zvazenie tejto moznosti, myslim, ze by to pomohlo k zvyseniu bezpecnosti chodcov, ktori teraz chodia po ceste a su ohrozovani autami (cesta je obojsmerna).

Michal Han

04. marec 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Váš návrh na „znovu spriechodnenie“ chodníka pri bytovom dome Jasovská č.1-3 sme posúdili podľa platných príslušných noriem a zákona o cestnej premávke.
Konštatujeme, že zriadiť dopravným značením pozdĺžne parkovacie státie nie je možné, spevnená plocha nie je určená na parkovanie, je to prístupová (účelová) komunikácia ku garážam. Na spriechodnenie existujúceho chodníka postačuje jeho užívanie vodičmi vozidiel v súlade s predpismi, kedy je zabezpečená dostatočná šírka chodníka pre peších. Zákon o cestnej premávke umožňuje aj zastavenie a státie na chodníku, pri ktorom zostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5m. Požiadame preto mestskú políciu o pravidelný výkon dohľadu dodržiavania tohto ustanovenia v cestnej premávke na Jasovskej ulici.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk
08. marec 2013

Michal Han

Dobry den pani Podmajerska,

dakujem za odpoved, je pravda, ze ta plocha pred garazami je pristupova komunikacia, avsak parkovanie na nej pozdlzne nebude robit problem autam vychadzajucim z garaze (aj keby to tam nebolo naznacene).
Co som specialne osobitne napisal je to, ze by som Vas chcel poprosit o nejaku "humannu" metodu, ako naznacit vodicom, aby neparkovali na chodniku. Vsetci vieme, aka je v Petrzalke situacia s parkovanim, avsak urcite nebolo mojim cielom vytiahnut peniaze za pokuty vodicom parkujucim na tomto chodniku. Ak by to bolo mozne (kedze doteraz sa tam bezne parkovalo), vedeli by ste dat napriklad instrukciu mestskej policii, aby sice dali autam papuce, ale povedzme docasne nevyberali za toto parkovanie pokuty, ale riesili to napomenutim? Pripadne ak Vas napada ina metoda, kludne napiste.

Velmi pekne dakujem, prajem krasny dnik a dufam, ze moja prosba za nepokutovanie vodicov bude vypocuta.

Michal Han
16. august 2013

Petra Kosudova

Dobry den, situacia je stale rovnaka, dnes som kvoli tomuto bezohladnemu parkovaniu musela ist s kocikom a druhym chodiacim dietatom po ceste, lebo po chodniku sa zial nedalo prejst.
Myslim si, ze 5 mesiacov nepokutovanie ci nedavanie papuc je dlha doba na vychovanie parkujucich vodicov.
22. august 2013

Michal Hán

Dobry den,

nevidel som v tejto veci ani ja ziaden pokrok, neviem, ako to funguje, ale ak by to bolo mozne, rad by som to pripomenul - ako na to?
Takisto ale stale plati, ze Vas prosim o humannu metodu pri rieseni tejto zalezitosti - napriklad dat papucu, ale nevyberat pokuty na nejake prechodne obdobie. Podla mna ked to uvidi par ludi z domu, tak si uz nedovolia stat rovnako dalej.

Dakujem, prajem krasny den a stale drzim palce tomuto super projektu :)

Michal Han
23. august 2013

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, pán Hán,
Váš podnet sme znovu preposlali samospráve, aby bola informovaná o nespokojnosti občanov s pretrvávajúcim stavom. Podľa vyjadrenia samosprávy je za riešenie podnetu zodpovedná mestská polícia, preto sme ho preposlali Magistrátu hl. mesta.
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
23. august 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na tento mail sme už vo februári odpovedali, že nie je možné realizovať takú úpravu, ktorú navrhuje pisateľ, lebo to nedovoľuje zákon. Takže nielen humánnou ale aj jedinou je práve kontrola nedisciplinovaných vodičov, za čo je zodpovedná mestská polícia, nie mestská časť.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk
23. august 2013

Michal Hán

Dobry den pan Scibrany,

dakujem za odpoved, tak dufam, ze sa to niekam pohne.

Pekny den.
12. september 2013

Veronika

Dobrý deň. Robí sa s tým vlastne niečo??????? Lebo autá tam stále stoja a vôbec sa tade nedá prechádzať. Tak načo je tam ten chodník??????
12. september 2013

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, Veronika, Magistrát, ktorému sme podnet zaslali po augustovom vyjadrení MÚ Petržalka, sa zatiaľ bohužiaľ nevyjadril.
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
12. september 2013

Michal Hán

Dobry den pan Scibrany,

dakujeme za info, dalo by sa to tam zaslat znova? Ak ano, rovno poslite.

Dakujem.


Michal Han
12. september 2013

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, Michal, podnet som znovu zaslal na Magistrát.
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
02. október 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet je plne v riešení Mestskej časti Bratislava-Petržalka, pretože je správcom komunikácie Jasovská. Potvrdzujeme stanovisko mestskej časti, že vybudovanie chodníka v uvedených intenciách nie je možné z hľadiska platných právnych predpisov.

Mestská polícia zasahuje na miestach, kde sa jedná o porušenie právnych predpisov, (tých, ktoré sú v jej kompetencii riešiť v zmysle zákona o obecnej polícii). Keďže spomínaná plocha je prístupovou účelovou komunikáciou, ani mestská polícia nemôže zasahovať voči parkovaniu, pretože sa o nejedná o porušenie predpisov (parkovanie na chodníku v zmysle § 25 ods. 1 písm. q) a § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke).

Ak by naozaj vozidlá stáli na chodníku, je potrebné sa na nich obrátiť priamo na č. 159. Mestská časť sa môže koniec-koncov na mestskú políciu obrátiť aj sama, nie je potrebné to robiť presúvaním zodpovednosti na Magistrát hlavného mesta.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
29. október 2013

migel001

Zdravim, tento podnet zostava stale otvoreny, celkovo je tu uz niekolko mesiacov a ludia nemaju kadial chodit. Organy statnej spravy si to tu prehadzuju tam a naspat s prazdnymi odpovedami, bez snahy nieco vyriesit. Nestalo by uz za to preposlanie priamo mestskej policii, ci nevedia vymysliet "humanny sposob", ako odstranit auta z daneho chodnika?
29. október 2013

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, migel001,
dúfam, že postoj OPS nevyznie alibisticky.
Základná úloha portálu OPS je sprostredkovávať kontakt medzi obyvateľmi a samosprávou. Na mestskú políciu, ktorá je podriadená Magistrátu, by sa mala pri riešení podnetu obrátiť samospráva. Priame zasielanie podnetov z OPS na mestskú políciu by bolo obchádzaním samosprávy resp. suplovaním jej právomocí a zodpovednosti. Zlým precedensom by mohlo byť aj preto, že riešenie takýchto úloh samosprávou je financované z verejných zdrojov, kým bezplatná služba OPS z verejných zdrojov financovaná nie je. Administrátori OPS na rozdiel od zamestnancov samosprávy poskytujú svoje služby tiež bez nároku na odmenu.
S pozdravom
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
29. október 2013

migel001

Dakujem za vysvetlenie. Je to mozne teda preposlat spat na MC Petrzalka s urgenciou, aby na zaciatku skusili instruovat Mestsku policiu na "ludsky sposob", ako odstranit auta z daneho chodnika?
Dakujem
29. október 2013

Admin Bratislava-západ

Dobrý večer, migel001,
pripomínam, že MÚ Petržalka v odpovedi zo 4. marca 2013 uviedla: „Požiadame preto mestskú políciu o pravidelný výkon dohľadu dodržiavania tohto ustanovenia v cestnej premávke na Jasovskej ulici.“ Po opätovnom preposlaní podnetu 23. augusta samospráva už len konštatovala, že „nielen humánnou ale aj jedinou (možnosťou) je práve kontrola nedisciplinovaných vodičov, za čo je zodpovedná mestská polícia, nie mestská časť“. Obávam sa, že OPS v tejto záležitosti vo vzťahu k samospráve nedokáže urobiť viac.
S pozdravom
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
03. január 2014

Michal Hán

Dobry den,

ak sa Vam este chce, skusme to este raz - poslat tento podnet na MU Petrzalka, nech to skusia, uz je to v podstate jedno akou cestou, ci humannou a ci nie, stale sa to nikam nepohlo. Nech tam teda naozaj posielaju mestsku policiu, ktora zabezpeci, ze na chodniku bude priestor pre pesich.

Dakujem vopred.
03. január 2014

migel001

Suhlasim, bez chodnika sa tu neda normalne chodit...
03. január 2014

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, Michal a migel001, postoje mestskej časti a magistrátu sú aké sú, portál OPS nemá kompetenciu ani právomoc ich zmeniť a jeho možnosti tu končia. Dávam na zváženie, či by nebolo vhodné nastoliť túto záležitosť na najbližšom stretnutí občanov s poslancami alebo na zasadnutí zastupiteľstva mestskej časti / hl. mesta, prípadne zorganizovať petíciu.
S pozdravom
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
03. január 2014

Žofia Hargašová

Myslím si, že zákon o cestnej premávke jasne hovorí aj o možnosti parkovania na chodníku, najprv treba nájsť miesta na parkovanie a potom sa môžme vyjadrovať o humánnom spôsobe, pretože pri takejto situácii majú pravdu aj vodiči aj peší a polícia urobí jedinú vec - papuča na aute a pokuta, tak akurát naplníme štátnu kasu. Tak zbytočné vypisovanie takýchto odkazov.
04. január 2014

migel001

@Žofia Hargašová: Ako vieme, mame tu len dva chodniky, po ktorych sa da dostat k prechodu cez cestu Betliarska. Na oboch parkuju auta. Keby na tomto jednom pri Jasovskej 1-3 neparkovali auta proti predpisom, mohli by tu chodci s kocikmi / s taskami z nakupov /... bezpecne prechadzat.
Keby pri tom chodniku parkovali auta pozdlzne, myslim, ze este stale sa tu v okoli najde dalsich 10 parkovacich miest, kde by mohli zaparkovat vodici zvysnych aut. Zamerne pisem "v okoli", lebo to by museli vodici zaparkovat o niekolko desiatok metrov dalej od svojej brany (velke parkovisko Jasovska, parkovanie na kraji komunikacie Betliarska).
28. január 2014

Marian

Ako vidime, samosprava sa nejde pretrhnut od snahy cosi vyriesit. Vzhladom na to, ze na tych miestach urcite parkuju najma obyvatelia Jasovskej 1-3, navrhol by som, aby sa im na vchodove brany vyvesil oznam so ziadostou, aby auta parkovali pozdlzne a nezaberali chodnik. Samozrejme tam moze byt aj dodatok o tom, ze dobre pozname problemy s parkovanim v tejto oblasti a preto sa to snazime vyriesit mierovou cestou, teda touto prosbou a nevolanim mestskej policie. A v pripade, ak by ani tato mierova cesta nezabrala, hold, nebude na vyber a na rad by prisla mestska policia a pokuty. Ale snaha bola.
09. február 2014

migel001

Chodnik popri stromoch sa uz uvolnil. Zostava este vyriesit smetiak na sklo polozeny na chodniku pri prechode pre chodcov a auta, ktore tam zvyknu parkovat...
11. apríl 2014

migel001

Neviem, ci ste si vsimli, ale na zaklade dalsich podnetov uz bola presunuta aj zelena smetna nadoba - zvon na sklo - mimo chodnika a minule sa mi podarilo plynulo prejst od Terna az k LIDLu bez obchadzania zaparkovanych aut alebo inych prekazok (zvon na sklo) :)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania