Ihrisko

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Katarína 03. júla 2016

Žiadam o premiestnenie detského ihriska so zvýšenou hlučnosťou a návštevnosťou (Černyševského 21). Ihrisko nespĺňa normu vzdialenosti od obytného domu, ktorý má navyše byty nad ihriskom s oknami IBA NA STRANU IHRISKA. Zvuk sa v uzavretom priestore domu typu "U" smerom hore znásobuje a obmedzuje obyvateľov v plnohodnotnom užívaní svojho bývania. Sme nútení zdieľať program návštevníkov ihriska, ktorí sa vôbec neobmedzujú vo svojich zvukových prejavoch (hádzanie štrku na šmykľavku, kvílivý plač, trúbenie klaksónom, napodobňovanie lokomotívy). Niektorí dokonca vodia so sebou psíkov, ktorí sa, voľne pustení, so štekotom dobýjajú k svojim majiteľom. Výborná pozícia a podmienky pre ihrisko sú napr. pri ZŠ na Černyševského ulici. Chápem detské potreby, ale som nútená obhajovať aj tie naše.

04. júl 2016

Katarína

Na ihrisku býva aj 25 - 30 osôb zo širokého okolia. Obrázok je z podvečera a ešte k tomu po daždi, takže návštevníkov je menej.
14. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Detské ihrisko vo vnútrobloku na Černyševského 9 -21 je v súlade s Územným plánom hlavného mesta SR. Vyhláška č. 532/2002 Z.z. o požiadavkách na výstavbu a stavby osôb s obmedzeným pohybom ustanovuje v §6 odstupy stavieb, na detské ihriská sa však žiadne obmedzenie nevzťahuje.

Všetky detské ihriská mestskej časti, vrátane detského ihriska na Černyševského 9 -21, majú v areáli umiestnený Návštevný poriadok s povinnosťami a upozorneniami pre návštevníkov.

Návštevná doba detských ihrísk je počas letných mesiacov od 8:00 do 20:00. Mimo návštevnej doby je vstup na verejné detské ihrisko zakázaný.

V prípade, že sa na detskom ihrisku nachádzajú návštevníci po návštevnej dobe, obráťte sa prosím na Mestskú políciu.

mestská časť BA-Petržalka
15. júl 2016

Katarína

Obávam sa, že ste Vyhlášku nedočítali ďalej, ako Vám vyhovovalo a opomenuli ste z nej tento dôležitý paragraf a § 6 ste si tiež vysvetlili po svojom:

§ 4
Umiestňovanie stavby

(1) Pri umiestňovaní stavby a jej začleňovaní do územia sa musia rešpektovať obmedzenia vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov chrániacich verejné záujmy4) a predpokladaný rozvoj územia podľa územného plánu obce, prípadne územného plánu zóny. (2)
Umiestnením stavby a jej užívaním NESMIE BYŤ ZAŤAŽENÉ OKOLIE NAD PRÍPUSTNÚ MIERU a ohrozovaná bezpečnosť a plynulosť prevádzky na priľahlých pozemných komunikáciách. Umiestnenie stavby musí zodpovedať urbanistickému a architektonickému charakteru prostredia a POŽIADAVKÁM NA ZACHOVANIE POHODY BÝVANIA.

§ 6
Odstupy stavieb
(1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky.... životného prostredia, hygienické, a na zachovanie pohody bývania.

(2) Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel.

Okrem toho, návštevný poriadok, sotva čitateľný, je tam asi 20 rokov s menom bývalého starostu.
Podľa písomnej odpovede z miestneho úradu, ktorú sme obdržali v minulosti, ihrisko nesmie byť od obytného domu vzdialené menej ako 30 metrov, čo v tomto prípade takisto nie je splnená požiadavka.

Dnes, o 2:30 hod. tam trávila chvíle dvojica, ktorá, oproti tej minulonočnej partii, bola pomerne tichá.
Ihrisko navštevujú deti, ktoré sa chcú prirodzene hrať, bez obmedzení a mali by mať na to vytvorený primeraný priestor. Vo vedľajšom dvore, kde sú VEĽKOPLOŠNÉ BYTY ORIENTOVANÉ NA DVE SVETOVÉ STRANY, bolo v minulosti ihrisko tiež. To teraz leží ladom. Výborné podmienky pre deti sú aj v blízkosti základnej školy na Černyševského ulici. Prečo po toľkých rokoch domáhania sa pokoja nevyjsť obyvateľom v ústrety? Čo tomu bráni?!

Právo dieťaťa na hru je nadradené právu na zdravie a pokoj bežných obyvateľov? V tomto prípade sú už roky porušované základné ľudské práva občanov a preto Vás opakovane žiadame o premiestnenie detského ihriska do vyhovujúcich priestorov. Pripomínam, že naše byty sú orientované LEN NA STRANU IHRISKA A SÚ ROVNO NAD NÍM.
15. júl 2016

Katarína

Musím upresniť, že návštevný poriadok bol pravdepodobne nedávno inovovaný, ale donedávna tam pretrvával starý, nečitateľný s menom starostu Ftáčnika.
26. október 2016

Michaela Samarka

Starosta nema peniaze ani na premalovanie murikov a nie to na prestahovanie ihriska, lebo jedna pani ma problemy :D
Mamicky z ihriska sa vam rady pozbieraju na stuple do usi, svoju mizantropiu zial musite riesit s odbornikom.
13. marec 2021

Jana Re

Katarina podarilo sa Vam to? Nam toto iste presne tetaz spravili v Trnave.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania