Diviaky v lesoch Dúbravky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Michal 26. júla 2016

Uz 2x som za poslednych 10 dni narazil pri behani okolo Tavarikovej osady na diviaciu rodinku. Evidentne sa im tam paci. Naposledy boli na tej lesnej ceste co vedie tesne nad zahradkami pri Domove dochodcov nad Sklennikom. Naposledy to bolo uz dost natesno kym som ich zbadal. Diviacica uz aj startovala po mne.

Dodava to sice nudnemu behu adrenalin, ale je to realne dost velka hrozba bezprostredne pri sidlisku pre vsetkych navstevnikov lesa.

Minimalne ci sa nedaju vytlacit dalej od sidliska
http://kosice.korzar.sme.sk/c/8225572/diviaciu-rodinku-na-furci-odstrelia.html

27. júl 2016

Jaro

Dajú sa aj zjesť.
27. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Beháte im po kuchyni, nedivte sa, že si ju stráži. :-)

No ale trochu vážnejšie. Lesy okolo Dúbravky sú prirodzeným prostredím pre rôzne rastliny a živočíchy. Rešpektujte, že vy vstupujete na ich územie. Pokiaľ by sa diviačia rodinka presunula do sídliska požiadame políciu a poľovníkov o riešenie situácie. Tohto roku sme už zabezpečovali zásah polície v okolí Hanulovej, kde chodila diviačia rodinka. Zásah v lese je predčasný, zvieratá sú chránené.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ
27. júl 2016

Michal

Dakujem za odpoved.
27. júl 2016

atómové digitálky

Bolo by to tam treba celé vybetónovať, ak nebudú mať čo žrať, a ľudia im nebudú chutiť ,pôjdu preč.
28. júl 2016

Michal

no to vyzadovalo silny intelekt toto vypotit. Uvedomujes si ze pre diviaky prirodzene predatory su - vlk, rys, medved? Tak kto ich ma regulovat na DK ak nie clovek ? Nepoznam statistiku pre DK , je to iba moj a ludi z mojho uzkeho okruhu pocit, ze za posledne roky su jednoducho premnozene (ano moja skusenost je taktiez limitovana 40rokmi co sa aktivne pohybujem v tychto lesoch, mozno sa len vraciame k stavu ktory je prirodzeny ). Za tie roky som stretol diviaky viackrat , ale intenzita stretnuti posledne roky rastie rapidne.
28. júl 2016

kamil

Vazeny pan Michal.
Staci si z Vasho napisaneho vybrat len tvrdenie, "ze diviaky v oblasti Tavarikovej osady su premnozene je moj a ludi z mojho uzkeho kruhu POCIT" a normalnemu cloveku je jasne, kde je pravda. Ano dnes neplatia presne udaje, ale vsetko co funguje a je pravdive vychadza z pocitov a kvalitne informacie nam dodavaju novinari a redaktori nemenovanych medii, aj ked mnohi neovladaju gramatiku jazyka, a nerozumeju tomu co ludom sprostredkuju.
Ani vy, ani ja nie sme v lese domaci, ale sme tam na navsteve. Na rozdiel napr. od divych prasiat. A preto sa mi ludia mame v lese chovat na vysokej spolocenskej urovni, prosto ako hostia.
Ak stretnete pri behu lesneho obyvatela vy sa mu neviete po istej chvili vyhnut? Preto nam ludom boli zhora dane zmysly, aby sme ich pouzivali, pozeram sa na vsetky strany, mam nastrazeny sluch aj cuch. A to aj preto, aby som zviera zaznamenal skor, dal mu dostatok casu, prednost a prilezitost, aby mohlo s co najmensim stresom odo mna ujst ak ho vobec stretnem.
Ste prikladom zverejnovania taranin a tlachov, ktore su pravidelnostou; bachyna s malymi by sa mohla chystat Vas napadnut, aby ich chranila. A samozrejme Vas uzasny postreh (skutocne sa potom chvalte, ze 40 rokov chodite do lesa), ze diviaky su premnozene, ze pri hladani potravy sa dostavaju blizko ludskych obydli, a potom su schopne byt pre cloveka nebezpecne (na inych miestach Sovenska su to zase medvede atd.). A ten Vas mierumilovny odkaz na nemenovany dennik "diviaciu rodinku na furci odstrelia". Vyborne vzdy, ked sa niekomu nebude nieco pri navsteve lesa pacit a bude mat taky POCIT, tak bud si to odnesie strom, ktory sa spili alebo zviera, ktore odstrelime. Aj ste si precitali po sebe, ake zvratenosti ste napisali.
Ano premnozeny v lesoch skutocne niekto je, a to clovek, v prvom rade polovnici, a potom vsetka ta zmeska, ktora do neho chodi, dokonca v nom byva. A az na zaver je tych par ludi, ktori chodia do lesa z uprimnych a nezistnych pohnutok, ze ich zaujima priroda a maju o nu starost. Nebojte sa medzi tych par ludi sa ja nezaradim aj ked dnes je moderne vyzdvihovat a chvalit sam seba.
Skoda, ze ste vo svojom prispevku nenapisal, ze pri svojich behoch minate postavene a este len stavane honosne haciendy a to priamo na uzemi CHKO Male Karpaty. Nielen Tavarikova osada, ale aj Svabsky vrch, Lucky, okolo hotela Sales, prosto vsade. Skuste si tie haciendy pri najblizsich navstevach spocitat, potom si uvedomite, ze jedna vec je tarat, ze nieco je premnozene lebo vy mate POCIT a druha mat nieco presne zratane. Ale vy zrejme povazujete tieto pozemky a stavby na nich za legalne, ci uz z cias komunistov alebo "posvetene" sucasnou uzasnou demokraciou tiez len pre vyvolenych. No ale ved dnes je stale stavanie nacierno alebo podplatenie na spravnych miestach OK nie, to sa nosi? Ved do lesa patria ti mafiani a vsetko co za svoje nakradnute peniaze do neho nastrkali, nie stromy a zvierata.
Rovnako skoda, ze ste nenapisal, ako prave teraz prebieha planovana tazba dreva, ktora je pre jeho dobro. Ano skutocne, napr. od konca Placheho ulice az po retransmisacnu vezu pri odbocke na Sales, myslim, ze lesne stromy si tolko dobra od cloveka este nepamataju. Ale taku spust, nicenie a barbarstvo nie su zapisane ani v smolnych knihach stredovekych, ake sa tam teraz pachaju. O zaverecnom kradnuti nachystaneho dreva je zbytocne pisat, k lizu sa dostane vela ucastnikov tejto dobrocinnej akcie.
A na zaver este dva postrehy o stromoch na dvoch sidliskach. Prvy, precitajte si prispevok pani Dagmar z 3.jula ako sa v Dubravke travi strom, pretoze zlym ludom vadi, ze mierni horucavy, vytvara prijemny tien, zadrzuje vodu, vytvara kyslik a je prostredim pre vtaky. Nie dnesny strom rastuci pred balkonmi vadi preto ze ma tu drzost rast na tom mieste, zli ludia maju POCIT, ze tieni byty na prizemi a aspon na 1.poschodi, konare zasahuju do fasady, padajuce listy a kvety spinia predzahradky, vtaki na nom skriekaju a tiez spinia a dalsie nezmysly. Ale uz nestaci spisovat ziadost o jeho vyrub, teraz sa strom likviduje vlastnorucne. To sme ale pokrocili v tej demokracii a v robeni si co chceme. Nech bol socializmus akykolvek, ale toto by si ludia nedovolili, poriadok tu existoval. Teraz? Precitajte si ako MC Dubravka reagovala a pomohla, nijako, ved jej sa to netyka. Co tam po jednom strome. Druhy cerstvy je z Petrzalky, niekto spilil postupne hornu cast borovic a lip, cim znicil stromy, ale zasa je lepsie vidiet na obrovske reklamne bilboardy, blizko ktorych stromy stoja. A pan primator zverejnil fotografie tychto stromov, aby dokazal aky je zhrozeny. Tolko neuprimnosti, chrapunstva a vandalstva je skutocne jeden z ozajstnych vydobytkov 89-eho vo vztahu ku kazdodennemu zivotu bezneho obcana v meste ako je napr. Bratislava.
Ja ale predsa dufam, ze po kratkom zamysleni sa pridete k zaveru, ze nezmysly a taraniny v obsahu Vasho prispevku uz druhy raz nezverejnite. Je to pre dobro prirody, stromov a lesnych zvierat. A ak potrebujete zo seba vydat nahromadeny adrenalin, spravne robte tak behom, ale nie vyvrsovanim sa bezbrannych lesnych zvieratach pouzitim Vasich POCITOV.
Dakujem Vam za Vase pochopenie.
29. júl 2016

Michal

no jo Kamile. Hladal som ale nenasiel som nikde info na webe o stave vyvoja populacie diviakov pre dk. Preto som zdoraznil ze ide o moj pocit a skusenosti par ludi co poznam. Cize pouzivat to ako argument proti je uplne smiesne az hranici s neschopnostou chapania kontextu. A to ze do diskusie o diviakoch pisete o spilenych stromoch v petrzalke a tak dalej je ehmm..... Ano vela z tych veci mi tiez vadi ale je to uz totoal offtopic.

A spat k diviakom . Nasiel som viacero statistik pre SR a vo vsetkych sa pise ze ide o prudky narast stavov diviakov. Vo vasom spominanom socialzime bolo podla statisik cca 10-20% diviacej zvery v porovnani so sucastnym stavom.
29. júl 2016

kamil

Vazeny pan Michal.
Pre zaciatok si nechajte svoje pivarske vyrazy ako "no jo Kamile" a fenomenalnu znalost anglictiny ako "offtopic" pre lepsiu spolocnost ako som ja. Mne staci vediet sa dorozumiet po slovensky, ale spisovne. Ja nie som disident ani clen "Plastic people of the universe", ale normalny clovek.
Vsetko co som napisal vo svojom komentari je v kontexte. Vy chodite do lesa behat, stretnete sa niekolkokrat s diviakmi. Vas to nepotesi, ze ste mal stastie natrafit na lesnu zver. Vy si cez svoje POCITY a dojmologiu vytvorite utkvelu predstavu, az posadnutost, ze tato zver je premnozena, ze jej pocty treba zmensit, ak to inak nepojde tak aj ich strielanim. Ja taketo zvratene myslenie a vnimanie prirody nemam.
Pre mna je ist do lesa sviatok a uvedomujem si, ze sa v nom musim aj patricne chovat. Ked mam to stastie a stretnem dive zviera, je to pre mna odmena, ale zaroven viem, ze musi trvat len chvilu, ja sa musim co najrychlejsie vytratit tak ako to urobi aj zviera.
Ja tiez chodim do lesa vyse 40 rokov. Viem ako vyzeral na zaciatku a ako teraz. Ake nevhodne zasahy do neho clovek robi, najma pilenim stromov a zastavovanim lesneho uzemia. Ja vychadzam zo skutocnosti a nie zo svojich dojmov. Viem kolko stavieb a najma haciend bolo postavenych za socializmu a kolko v tejto demokracii pre vyvolenych. Viem kolko a ktore plochy sa pilili vtedy a ktore dnes. A ten najvacsi ubytok lesa nastal a nastava prave po 89-om. Iste pred 89-ym sme boli blizko hranicneho pasma, a prave to bolo pre ten les to najlepsie, co sa mohlo udiat. Odhliadnuc od zabratia isteho kusa lesa vojakmi, kde bolo zakazane aj vstupovat, na zvysku sa ludia (turisti) vedeli spravat, pretoze sa aj bali, mali respekt. Dnes si spravanie zachovala len starsia generacia, bohuzial u tych mladych, pod 40 rokov, vychova zastala na pol ceste, prevazuje sebectvo a nenasytnost.
Kde sa teda tie dive zvierata maju podiet, ked sa im odstranuje zivotne prostredie a zdroje potravy. Dajte si pan Michal nabuduce tu namahu, a pozrite si v lese tie honosne pribytky vytvorene mafianskym sposobom, tu spust a barbarstvo, akym sa vypilili stromy, spocitajte si pocet kmenov ulozenych po bokoch asfaltky od Placheho ulice nachystanych na odvoz, aby ste tu zlodejovinu mali presne podchytenu. A toto sa deje po 89-om. Zver ani jej stavy sa nezmenili, keci a tarania polovnikov a inych "odbornikov" o premnozeni mna nezaujimaju, kazdy ma cez svoje POCITY len zamer ako na tom zarobit a ublizit. Ja sa riadim skutocnostami, ktore som si osobne zaznamenal. A ze likvidovanie lesa postupilo nepredstavitelnym tempom tou skutocnostou je.
A ten strom v Dubravke, ktory je niekym traveny a borovice, lipy z Petrzalky s odtatymi kmenmi je tiez v kontexte. Ze ludom vadia stromy a dive zvierata (napr. vtaki) nielen v lese ale aj v meste na sidlisku. A castokrat su taki zli, ze to robia este zakernejsie a skrytejsie.
Na zaver Vam urobim radost, uz viac kometarov k Vasemu prispevku nenapisem.
S uctou.
23. august 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

no comment.

iba mozno tolko.. preco kopete do pana michala..chce iba riesit podnet..a nie vasu manio depresiu...
20. január 2017

jarmila

Pre zaujímavosť informácia z lesa z dnešného dňa:
dnes 20. januára o 16. 50 h v lese nad Dlhými Dielami sa prehnalo obrovskou rýchlosťou stádo asi 30 diviakov. Rútili sa priamo na nás, ale zazreli nás a odklonili sa o niekoľko metrov od nás, čo nás teda dosť potešilo.
14. máj 2017

jarmila

Diviaci sa pohybujú na sídlisku okrem iného aj ráno, keď deti chodia do školy.
15. máj 2017

Miro mikrovany

diviaky na ceste,
turistickom chodniku,
cyklotrase,
v zahradach?.. to vsetko pan prednosta je kuchyna?
15. máj 2017

Odpoveď samosprávy

RE: podnet od Miro mikrovany
Prepáčte ale nerozumiem vášmu komentáru, diviaky sa nachádzajú v lese a tam predsa patria. Ako vidíte v príspevkoch o pár riadkov vyššie diviaky, ktoré sa dostali až do intarvilánu Dúbravky veterinár za asistencie polície a poľovníkov uspal a previezli ich hlbšie do lesov. V obci sa nesmie strieľať a jediný, kto môže lesnú zver riešiť sú miestni poľovníci.. Miestny úrad nemôže nijako zasiahnuť, kontaktovali sme včas políciu a poľovníkov a to je všetko čo môžeme urobiť.
Lesná zver je chránená zákonom, obzvlášť v lese. Poľovné kvóty zveri určuje myslím Minsterstvo životného prostredia, poľovníci vás určite radi informujú ako to je presne a aké majú kvóty.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
16. máj 2017

PRAVO REZIDENTA

dakujem za rozsiahlu odpoved.. ale tie diviaky su tu stale... aj ked sa premiestnili a uspali..
nevidel som jedineho lesnika, polovnika.. aleo informacnu tabulu ohladne opatreni,
preto u mna nic nenasvedcuje tomu ze sa nieco vykonalo a vykonava...

ale co sa tyka lesnikov a rubania lesa a nicenia cesty tak to je na dennom poriadku a tym padom asi aj zver je vykolajena...
takze ak vy ste od stola odpovedla rozsiahlo zatial ta zver pokracuje po chodníkoch a cestickar po sidlisku.. a az kym sa nieco nestane nebudu adekvatne opatrenia zabezpecene.
17. máj 2017

PRAVO REZIDENTA

podla admina a samospravy podnet je vyrieseny, cize diviaky zmizli ?
mame ocakavat nieco podobne a potom sa bude nieco diat?

http://www.tt.com/panorama/kurioses/12985584-91/britischer-botschafter-in-wien-von-wildschwein-verfolgt.csp
18. máj 2017

Anna Uhrová

Dobrý deň, podnet som označila za vyriešený, nakoľko les je prirodzeným domovom tejto zvery. Podľa odpovede p. Bagara mi vyplýva, že MÚ nemá právomoc konať či riešiť túto situáciu. Podľa jeho odpovede treba v takých prípadoch kontaktovať Políciu a poľovníkov, prípadne napísať priamo na Ministerstvo životného prostredia a upozorniť ich na premnoženie - ak sa jedná o premnoženie. Alebo máte nejaký nápad, riešenie?

S pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
18. máj 2017

PRAVO REZIDENTA

poprosim administratora aby smeroval na spravne miesta tieto namety... predsa obcan ńebude zistovat kompetenciu ...aj ked tento portal sa vola o starostovi...ide tu o sluzbu obcanovi...ak pridem v iných statoch EU na nejblizsi urad - klientske centrum tak sa jeho ziadostou zaoberaju ako keby boli za to plateni .. tuto asi neplati ...a problem ostava ako vidim.. az kym sa nieco nestane?...odpoved nepotrebujem...
02. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

rád by som upresnil určité informácie. V prvom rade pri love akejkoľvek raticovej zveri sa vychádza zo schváleného plánu chovu a lovu zveri ktorý schvaluje príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor (bývalé lesné úrady). Zákon o poľovníctve a vykonávacia vyhláška uvádza normové kmeňové stavy (NKS) zveri na 1000 ha polovnej plochy pre jednotlivé druhy raticovej zveri, teda jej optimálny počet. Jarný kmeňový stav zveri (JKS) je skutočný stav zveri - počet jednotlivých druhov zveri v poľovnom revíri. Rozdiel JKS mínus NKS je počet ktorý možno loviť aby sa dosiahol normový stav zveri stanovený vyhláškou. Teda každý druh zveri je zaradený podľa veku do vekovej triedy a lov sa povoluje pre príslušné vekové triedy. Plán chovu a lovu zveri vypracuje poľovný hospodár a predkladá ho lesnému odboru na schválenie, poľovným hospodárom môže byť iba osoba ktorá má skúšku poľovného hospodára a ovláda poľovnícke plánovanie. Poľovníci su zo zákona povinní hradiť škody spôsobené zverou či už na poľnohospodárskych plochách alebo lesných plochách, a preto poľovníkom záleží na tom aby zver nebola premnožená a nespôsobovala škody.
Prosím uvedomte si skutočnosti že Dúbravku obýva cca 40 000 obyvateľov a pomerne vysoké percento obyvateľov Dúbravky navštevuje dúbravské lesy a podľa zákona o ochrane prírody a krajiny platí v dúbravských lesoch 2 až 4 stupeň ochrany. LESY SR umiestnili v dúbravských lesoch informačné tabule aby sa ľudia pohybovali iba po vyznačených chodníkoch, aby v čase kladenia mládať mali psov v lese pod dohľadom, aby nejazdili po lesných cestách motorovými vozidlami a pod. V dúbravských lesoch je vytvorených cca 40 nelegálnych ohnísk. Pohybujú sa tu strážcovia prírody ktorí ľudí upozorňujú aby nekládli ohne hocikde, aby ľudia nejazdili motorovými vozidlami všade tam kde sa dá vozidlom dostať aj ked je to zakázané a častokrát sú v ohrození svojho zdravia pretože veľa návštevníkov reaguje na ich upozornenia v prvom rade agresívne.
Pán Miro mikrovany rád by som reagoval na váš príspevok a fotografiu z 15.5.2017 v prípade ak ste presvedčený o tom že nejaký druh zveri je premnožený prosím zašlite žiadosť príslušnému okresnému úradu, pozemkovému a lesnému odboru a ministerstvu pôdohospodárstva o preverenie stavu príslušného druhu zveri. Rád by som upozornil na skutočnosť že zákon č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v § 13 až § 16 zákona o ochrane prírody určuje ktoré činnosti je možné vykonávať v príslušnom stupni ochrany, v druhom stupni ochrany prírody je podľa § 13 ods. 1 zákona č. 543/2002 Z. z. vjazd a státie motorovým vozidlom bez povolenia je zakázané, nakoľko fotografia ktorú ste zaslali je vyhotovená z motorového vozidla. Rešpektujte skutočnosť, že lesy aj tie dúbravské sú prirodzeným domovom zveri a ľudia ako návštevníci lesa sú povinný dodržiavať určité pravidlá. Zver reaguje na vyrušovanie v ich prirodzenom prostredí tak že je celodenné aktívna a hľadá miesta kde nie je rušená.

M. Blažej
Oddelenie územného rozvoja a životného prostredia MČ Dúbravka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania