Zničená terasa Znievska

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

V riešení
meno
Lubica 29. júla 2016

Zničená a nebezpečná terasa, skoro po celej dĺžke terasy to vyzerá podobne. Pohľad do podchodu pre zásobovanie a sťahovanie, keď to bude takto pokračovať, aby nebola narušená statika terasy a domov na nej.

19. september 2016

Lubica

Kde sa dá prosím dopátrať kto má terasu Znievska 1-19 na starosť.
29. máj 2018

Lubica

A stále sa to zhoršuje :/
04. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Sekcia správy nehnuteľností, referát pre správu a inventarizáciu majetku už dlhodobo uskutočňuje šetrenie a zisťovanie vlastníckych práv k vstavanej občianskej vybavenosti „VOV“ a pristavanej technickej vybavenosti „PTV“, ktorá bola realizovaná na území hlavného mesta SR Bratislavy, v najväčšej miere v katastrálnom území Petržalka, to všetko za účelom zistenia vlastníckych práv ku stavbám VOV a PTV, ktoré v dnešných dňoch ešte nemajú založené listy vlastníctva. Naším prešetrovaním dokladov o výstavbe postupne zisťujeme, že viacerý vlastníci zanedbali svoje vlastnícke povinnosti a vybudované stavby „pochôdznych terás“, nedali zapísať do katastra nehnuteľností ako svoje vlastníctvo, a nestarajú sa o ich údržbu a správu, pričom dopustili dnešný stav. Už predchádzajúci p.primátor, sa snažil k alarmujúcej situácií nájsť východisko, ako sme však za uplynulé roky zistili, nie je situácia taká jednoduchá ako sa pôvodne myslelo.

Šetrením údajov katastra nehnuteľností a miestnou obhliadkou sme zistili, že „pochôdzna terasa“ slúži výlučne vlastníkom bytov a nebytových priestorov bytových domov Znievska 1-3, 5-7, 9-11, postavených pre užívateľa/stavebníka/vlastníka: SBD Bratislava – Petržalka, Jakubovského 1, Bratislava, dnes Bytové družstvo Petržalka, Budatínska 1, Bratislava. Naším dotazovaním na mestskú časť Bratislava – Petržalka sme zistili, že garáže vybudované z druhej strany bytového domu na pozemku p.č.1895/2 tiež bez súpisného čísla, nie sú zapísané do katastra nehnuteľností, prenajíma nájomcom garáží Bytové družstvo Petržalka, Budatínska 1, Bratislava.

Vykonaná obhliadka „pochôdznej terasy“ na pozemku p.č.1895/1 preukázala, že priestor pod ňou slúži výlučne vlastníkom bytov a nebytových priestorov v bytových domoch Znievska 1-3, 5-7, 9-11, ktoré majú priestor uzamknutý bez prístupu verejnosti. Z uvedeného nám vyplýva, že nakoľko nedisponujeme dokladmi k výstavbe uvedenej „pochôdznej terasy“, preukazujúcimi vlastníctvo hlavného mesta SR Bratislavy, uvedenú terasu nevedieme vo svojej priamej správe ani v majetku a ani nám správu tejto terasy nevykonáva príslušná mestská časť, považujeme uvedenú terasu na Znievskej ulici za vlastníctvo Bytového družstva Petržalka, Budatínska 1, Bratislava.

Hlavné mesto SR Bratislava v zmysle Zásad hospodárenia s majetkom hlavného mesta nemôže technicky zhodnocovať majetok mu vlastnícky nepatriaci a preto v predmetnej záležitosti odporúča obrátiť sa na vlastníka a správcu celého objektu bytového domu Znievska.


Oddelenie nájomného bývania, správy a inventarizácie majetku
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
04. jún 2019

Lubica

Ďakujem za odpoveď, ale vedeli by ste sa mi vyjadriť aj k časti terasy Znievska 13-15, 17-19? to je druha polovica terasy.
Ohľadom tejto terasy je bytové družstvo Petržalka kontaktované už viac krát a niekoľko rokov.
Ako to teda a koho je terasa jedna aj druha polovica?
Naposledy čo Bytové družstvo odpovedalo bolo 19.5.2017 takto:

Dobrý deň, terasy na Znievskej 1 – 11 nie sú vo vlastníctve Bytového družstva Petržalka ani vo vlastníctve vlastníkov bytov uvedených bytových domov. Bytové družstvo Petržalka nespravuje tieto terasy.

S pozdravom

Viera Colníková
SOR OSD2 BD Petržalka
Tel. č. 02/21 008 317
Mobil 0917 147 071
Email: [email protected]
01. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

terasa Znievska je, rovnako ako mnoho iných terás, vo vlastníctve iného subjektu a nie Hlavného mesta. Hlavné mesto je vlastníkom pozemku, ale nie vlastníkom stavby. Takto je na Slovensku nastavená legislatíva.
Mesto Bratislava nevynakladá financie na opravu majetku, ktorý je vo vlastníctve iného subjektu. Išlo by o nehospodárne nakladanie s financiami.
Hlavné mesto má ale záujem situáciu riešiť. Preto prišlo s veľmi štedrým dotačným systémom, ktorý umožňuje vlastníkovi čerpať príspevok až do výšky 200 000 eur na opravu terasy. https://bratislava.sk/sk/terasy
Situácia je rovnaká ako pri inej terase, ako už jasne a zreteľne vysvetlila MČ Petržalka. https://www.petrzalka.sk/2022-04-12-na-pad-muru-z-terasy-na-holicskej-reaguje-aj-mestska-cast-bratislava-petrzalka/
Podnet preposielame na MČ Petržalka, ktorá môže cez svoj Stavebný úrad vyzvať vlastníka k údržbe a zároveň sa vyjadriť aj k druhej časti terasy.

S pozdravom,
Kto? Mestská časť Petržalka

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
01. august 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Petržalka
01. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za postúpenie podnetu. Stav terasy preverí príslušný referát.
Pripomíname, že v správe MČ je len úsek terasy Znievska 13 - 19.
Kto? Stavebný úrad
Kedy? august 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania