Zbudnuté koše na odpadky

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
obcianske združenie 18. augusta 2016

Na el. zastávke v Petržalke na križovatke Jantárova a Farského cestujúci mimo zastávky fajčia a keďže nemajú kam odhodiť ohorky, hádžu ich na zem.
Je možné urobiť nápravu?

21. júl 2017

Zuzana Jašková

Bezradní fajčiari

Dobrý deň, rada sa s vami podelím o tieto nechutné obrázky. Denne cestujem do práce električkou z Petržalky z Farského ul. Každé ráno na zastávku príde upratovacia čata, ktorá veľmi vzorne uprace električkovú zastávku. Ale z priloženej fotodokumentácie vidíte, ako to vyzerá tesne za zábradlím zastávky a popri chodníku na zemi pri zastávke. Neskutočné množstvo cigaretových ohorkov sa dá doslova hrabať hrabľami. Fajčiari rešpektujú zákaz fajčenia na zastávke (poniektorí aj nie, joj, to by sa navyberalo pokút denne, keby k zákonu o ochrane nefajčiarov boli aj represie), ale príde električka a fajčiar fuk s ohorkom na zem. Pritom by stačilo na neďaleké miesto osadiť stojanový popolník. Určite by sa aj fajčiari naučili ho použiť.
21. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet!
Ako ste uviedli, v priestore zastávky je fajčenie zakázané, preto na spomínanej zastávke neplánujeme osadiť žiadne popolníky. Priľahlý trávnik nie je súčasťou zastávky MHD, ale patrí mestskej časti Petržalka. Ak obyvatelia hádžu cigaretové ohorky na priľahlý trávnik, treba tento problém riešiť s vedením mestskej časti.
DPB na žiadnej zastávke nemá inštalované popolníky, nakoľko podľa pravidelných sťažností fajčenie aj v povolenej vzdialenosti obťažuje cestujúcich na zastávke, preto nepodporujeme fajčenie na celej dĺžke zastávky. V blízkosti niektorých zastávok MHD sú nainštalované popolníky, je to však iniciatíva mestských častí. Naša skúsenosť je však taká, že aj v ich okolí sa cigaretové ohorky hádžu na zem.
DPB sa snaží vylúčiť fajčenie v priestoroch zastávok MHD aj nad rámec zákona o ochrane nefajčiarov, preto nepodporujeme akékoľvek aktivity smerujúce k inštalácii popolníkov.


odbor marketingu a komunikácie
Dopravný podnik Bratislava, a.s.
21. júl 2017

Zuzana Jašková

Ďakujem za odpoveď. Rozumiem zákonu o ochrane nefajčiarov, a rozumiem aj tomu, že popolníky nepatria na akúkoľvek zastávku MHD. Písala som podnet - odkaz pre starostu a tak prosím tento podnet presmerovať starostovi mestskej časti Petržalka. MHD som naopak pochválila za upratovanie zastávky. S pozdravom
13. august 2017

Zuzana Jašková

Vôbec nič sa nezmenilo. Bratislava je celá "špaková". Kam sa pohnete, všade sú po chodníkoch, cestách, okrajoch zastávok MHD atď. cigaretové ohorky. V minulom roku som navštívila 2 veľké štáty, nie je podstatné, ktoré to sú, podstatné je, že sprievodkyňa nás opakovane upozorňovala na prísny zákaz fajčenia mimo vyhradených miest pod hrozbou nemalej pokuty. A tento zákaz dodržiavali domáci i turisti. Na vyhradených miestach boli popolníky. V Bratislave - Starom meste sa stačí prejsť po Laurinskej ul. a v peknej dlažbe, ktorou je vyložená cesta je mozaika - v škárach dlažby sú samé ohorky - je to nechutné! Domyslel vôbec niekto, kto tvoril zákon - nefajčiť napr. na zastávkach MHD, že fajčiari budú fajčiť v tesnej blízkosti zastávky a keď dofajčia, tak ohorok hodia na zem?
21. február 2022

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený More špakov vedľa zastávky Farského.
30. jún 2022

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený Žiadne pokuty za fajčenie, žiadne čistenie od špakov.
03. marec 2023

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený Na tejto zastávke je to mega problém. Treba opätovne preposlať zodpovedným.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania