Rozostavaná nepovolená stavba na Saratovskej ul.

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

V riešení
meno
Mirka 05. septembra 2016

Dobry den.
Chcela by som vediet v akom stave je riesenie rozostavanej a zastavenej stavby na Saratovskej ulici. Strasi na ociach uz niekolko rokov, hromadia sa tam odpadky.
Je mozne nejako konat a napr. zburat tuto "stavbu"?
Vdaka za informaciu.

07. september 2016

Odpoveď samosprávy

Rozostavaná stavba s názvom „Obchodný priestor, Saratovská ulica“, na pozemku parcely registra „C“ číslo 3039, katastrálne územie Dúbravka, Bratislava bola naposledy povolená rozhodnutím číslo SU-6155/1929/2016/G-14/Hr zo dňa 15.04.2016, právoplatné dňa 02.06.2016. Tomuto stavebnému povoleniu predchádzalo iné stavebné povolenie, na základe ktorého bola rozostavaná.

V rozhodnutí je v podmienkach okrem iného stanovené:
- v bode 4.: "stavebníčka je povinná v zmysle ustanovenia § 66 ods. 3) písm. h) stavebného zákona písomne oznámiť stavebnému úradu začatie stavebných prác". Stavebníčka zatiaľ písomne neoznámila začatie stavebných prác na rozostavanej stavbe.
- v bode 8.: "Stavba bude dokončená v termíne do 24 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. (do 02.06.2018)"

Čo sa týka neporiadku na rozostavanej stavbe, tak dňa 24.09.2015 bola vykonaná obhliadka
z verejného priestranstva na rozostavanej stavbe. Obhliadkou bolo zistené, že na stavenisku sa nachádza odpad zložený z plastov, papiera, dreva, kovu a domového odpadu. Na základe zisteného stavu bola stavebníčka dňa 25.09.2015 písomnou výzvou orgánu štátneho stavebného dohľadu vyzvaná aby v lehote do 30 dní od doručenia výzvy vykonala nápravu (odvezenie odpadu) na stavenisku a tým zabránila prípadnému vzniku požiarnych a hygienických závad.
Do uvedeného termínu stavebníčka stavenisko poupratovala, (odstránené boli igelitové vrecia s domovým odpadom, poukladané boli drevené dosky a hranoly, ako aj kovový stavebný materiál, priestor bol vyčistený od papierov a iného odpadu), čo bolo zistené následnou miestnou obhliadkou z verejného priestranstva dňa 10.11.2015.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ
09. september 2016

Neviem Nechcem

Vdaka za odpoved, cize rok sa s tym nic nerobi... bude jej odoslana dalsia vyzva tento rok a v 2017 zalozime dalsi podnet? Ci sa aj niekam pohneme?:)
09. september 2016

Mirka

Ked uz je stavba povolena, snad z toho vznikne nieco lepsie, nez je aktualna zrucanina.
Stavebnicka by teda na svojom stavenisku mala mat poriadok..
28. marec 2019

Eva Šoporová

Dobrý deň Mirka,
Ak by ste sa pozreli na podnety z roku 2015, našli by ste tam moje odkazy na tento problém. Ja som pozerala aj odkazy pre starostu z roku 2012 a aj vtedy už niekto na tu stavbu upozorňoval. Vtedy to bola nelegálna stavba, teraz je to už povolená stavba. Písala som aj priamo na MÚ v Dúbravke, na odbor životného prostredia, ale vôbec nič sa nedeje. Na môj posledný podnet zo začiatku marca tohto roku som dokonca nedostala ani žiadnu odpoveď. Veď načo aj. Na 100% by som dostala rovnakú ako Vy a akú som dostávala aj ja v roku 2015. Takže zase máme smetisko priamo uprostred sídliska. No už vydržíme do toho 2.6.2019. Som zvedavá na ten obchod, ktorý by mal byť postavený za dva mesiace. Čo myslíte? Stihne to pani podnikateľka?
Prikladám aktuálne foto.
14. júl 2019

Mona

Ocakavany datum 2.6.2019 prisiel a ako vzdy sa nic neudialo. Vladtne ano, pribudlo viac smeti a viac aut lebo vedla ciernej stavby s ciernou skladkou pribudol stanok kebab-:(
16. júl 2019

Eva Šoporová

Neviem, čo by sa k tomuto problému dalo ešte niečo nové povedať. Snáď iba to, že môj podnet, z 15.9.2015 je označený ako uzavretý. Pritom skutkový stav sa nezmenil. V odpovedi samosprávy sa hovorí, že majiteľka areál upratala. To áno, upratala. V roku 2015. Zrejme sa odvtedy nikto zo samosprávy neobťažoval si spomínané miesto pozrieť.Takže rozostavaná opacha plná špiny, krýs a potkanov tam bola už v roku 2012, 2015 a aj teraz v roku 2019.Nájde sa niekto, kto by bol schopný prinútiť pani podnikateľku, aby so svojim majetkom urobila niečo, čo by nehyzdilo už aj tak dosť problematické životné prostredie v Dúbravke?
17. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Nie je pravda, že sa mestská časť nezaoberala a nezaoberá touto stavbou. Za posledných 5 rokov pracovníci Stavebného úradu opakovane vykonávali štátny stavebný dohľad na náš podnet rovnako ako aj pán starosta sa veľakrát pokúšal s vlastníčkou stavby akokoľvek dohodnúť, aby už konečne zmizlo toto torzo z Dúbravky. Problémom je, že samospráva nemá reálne zákonné páky na donútenie stavebníka konať. Viete snáď o jedinej čiernej stavbe na Slovensku, ktorú by dokázala samospráva zbúrať? Len v Bratislave sú ich desiatky, mnohé boli zverejnené a dnes sú už slávne, ale stále stoja a budú stáť. Stavebný zákon je na strane stavebníka a nie samosprávy. Jediné čo sme dosiahli bolo zastavenie nepovolenej výstavby ďalších nadzemných podlaží, ktoré boli stavané v rozpore so stavebným povolením.

Rozostavaná stavba s názvom „Obchodný priestor, Saratovská ulica“ bola dodatočne povolená rozhodnutím č. SU-6155/1929/2016/G-14/Hr zo dňa 15.04.2016. Stavebníčka požiadala o zmenu stavby pred dokončením spočívajúcu v predĺžení lehoty výstavby. Rozhodnutím mestskej časti Bratislava-Dúbravka, nebola zmena stavby povolená. Voči tomuto nášmu rozhodnutiu sa stavebníčka odvolala a rozhodnutie bolo postúpené nadriadenému orgánu na jeho preskúmanie. Naposledy bol vykonaný štátny stavebný dohľad na stavbe dňa 07.05.2019. Stavebníčka bola vyzvaná o vykonanie nápravy.
Kto? Stavebný úrad

Rastislav Bagar, prednosta MÚ
26. júl 2019

Eva Šoporová

Verím tomu, že bojovať proti čiernym stavbám je problém.V zamestnaní môjho nadriadeného nezaujímalo, koľkokrát som sa k problému, ktorý som mala vyriešiť vrátila, koľko času som tomu venovala, vrátane súkromného. Zaujímal ho výsledok. Či úloha, ktorú som mala vyriešiť, či je v danom termíne splnená. Ak som úlohu nesplnila, nastali sankcie. Oceňujem, že ste pani podnikateľku kontaktovali, žiadali o nápravu, žiaľ, výsledok je nula. Ja stavebný zákon neovládam, k svojmu zamestnaniu som to nepotrebovala, ale referenti stavebného úradu, stavebnej komisie a pod. by ten zákon ovládať mali. Dala som si do Google vyhľadávača heslo "ako bojovať proti čiernym stavbám" a vyhodilo mi to hneď niekoľko článkov, ako na to. A keby som sa zaregistrovala, dostala by som sa k ďalším. Nie som kompetentná hovoriť Vám, čo a ako máte robiť. V záujme nás všetkých, čo tu o probléme píšeme je zlepšiť prostredie, v ktorom žijeme. Preto Vás prosím, predvolávajte pani podnikateľku, žiadajte vysvetlenia, dôvody, prečo stavba ustrnula na bode nula, dávajte pokuty. Tlačte a znepríjemňujte život. Možno dáma, ktorá má toto celé na svedomie, predsa len nakoniec uzná, že bude aj pre ňu lepšie, ak sa toho hnusného skeletu zbaví.
27. jún 2020

Lukáš Bartošovič

nakoniec to zrejme dopadne trochu inak, nez by sme cakali pri zakladani podnetu
ale ktovie, mozno stavba po dokonceni prinesie nejaky uzitok (som zvedavy na 31. august)
viac fotografii v podnete 13931

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania