Čierna skládka JURAVA

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Uzavretý
meno
Martin Va 05. septembra 2016

Čierna skládka na konci navážky hliny na cyklotrase smerom do Sv. Jura.

12. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.
Postupujeme ho na riešenie príslušnému odbornému referátu úradu a o výsledku Vás budeme informovať.
Vzhľadom na to, že riešime veľké množstvo podnetov (nielen prostredníctvom tohto odkazu), prosíme o pochopenie a trpezlivosť. Ďakujeme.

S pozdravom


Mgr. Igor Kňazovický
sekretariát MU Bratislava - Vajnory
12. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Podľa vášho popisu miesta uloženej skládky odpadu bola pracovníkmi mestskej časti Bratislava-Vajnory dňa 09.09.2016 vykonaná ohliadka tohto miesta. Na mieste bolo zistené, že čierna skládka pozostáva zo stavebného odpadu o objeme cca 12 m3 /štrk, tehly, cement/ a komunálneho odpadu, plastov, a drevených dosiek a debničiek.
Čierna skládka odpadu sa nachádza na Púchovskej ul. č. 3, Bratislava-Vajnory na pozemkoch parc. č. 2764/52 a 2764/53. Vlastníka pozemkov vyzveme na odstránenie nepovolenej skládky odpadu v zmysle § 12 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zmysle § 3 Všeobecného záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Vajnory č. 1/2013 a dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti Bratislava-Vajnory. Táto výzva bude zaslaná na vedomie Okresnému úradu Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie. V prípade neodstránenia tejto skládky odpadu v stanovenej lehote vlastníkom pozemku, bude vec postúpená na správne konanie o učení zodpovednej osoby Okresnému úradu Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie. Zároveň Vám ďakujeme za zaslaný podnet a záujem o životné prostredie. Mestská časť Bratislava-Vajnory sa bude snažiť danú situáciu, čo najskôr vyriešiť, aby nedochádzalo k znečisťovaniu životného prostredia.

S pozdravom



Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava

24. október 2016

Martin V

Dobrý deň, stav k sobote 22.10 - skládka stale neodstránená.
Niekde som sa dočítal ako agilne MČ Vajnory rieši podnety z tejto stránky.
No v prípade tejto skládky je to nevyriešené od 21.7 kedy som prvýkrát kontaktoval p.Mrvu. Ten 26.7 zareagoval citujem "pošlem tam zp referenta a ideme riešiť.dik".
Keďže sa ďalších niekoľko týždňov nič nedialo, nahlásil som to cez Odkaz pre starostu 5.9.
A viete čo? Stále nič.
Dúfam,že MČ Vjnory nepokazím štatistiku rýchlosti riešenia podnetov. To by som určite nerád!
23. november 2016

Martin Va

Dobrý deň, k 22.11 je skládka stale nedotknutá. Je to už viac ako dva mesiace. Začínam chápať, prečo si ľudia/firmy u nás optimalizujú dane. Je to trápny výsmech všetkým daňovým poplatníkom, ktorí sa chtiac- nechtiac skladajú na výplaty ľuďom vo vernej správe - konkrétne na OÚ Vajnory (neviem presne či sa dá označiť konkrétny človek, alebo odbor ale mal by za to byť zodpovedný odbor životného prostredia). Určite sa nájde 100 zdôvodnení, prečo to tak dlho trvá.
Osobne si myslím, že na to (a predpokladám, že nielen na to) zvyskoa kašlete. Veľká hanba!
25. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Martin,
reagujeme na Váš podnet pod č. 32782. Ako sme už uviedli v odpovedi zo dňa 12.9.2016 skládka nezákonne uloženého odpadu sa síce nachádza v katastri mestskej časti Vajnory, ale na pozemku ktorý mestská časť nevlastní ani ho nespravuje. Vlastníkom predmetného pozemku je Národná diaľničná spoločnosť, a.s.. Uvedená spoločnosť listom zo dňa 28.09.2016 na žiadosť o odstránenie odpadu uviedla, že odpad nevznikol stavebnou činnosťou na stavbe diaľnice D4 a tak nemôže byť pôvodcom odpadu. Následne bola daná vec postúpená na správne konanie na Okresný úrad Bratislava, Odbor starostlivosti o životné prostredie o určenie zodpovednej osoby. Do dnešného dňa mestská časť nebola informovaná o ďalšom postupe. Okresný úrad Bratislava v zmysle § 15 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch zisťuje skutočnosť, nasvedčujúcu tomu, že bol spáchaný trestný čin ak bolo zaslané oznámenie v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu, určenie o zodpovednosti osoby nezačne. Ak sa nejedná o podozrenie z trestného činu, Okresný úrad Bratislava, ako príslušný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva začne konanie o určenie zodpovednej osoby. V zmysle správneho poriadku je správny orgán povinný rozhodnúť vo veci do 30 dní od začatia konania a v zložitých prípadoch do rozhodne najneskôr do 60 dní. Do dnešného dňa nebola mestskej časti doručené oznámenie o začatí konania v danej veci. Zo strany mestskej časti Bratislava-Vajnory, je v danej veci riadne konané v zmysle zákona o odpadoch. Mestská časť Bratislava-Vajnory nemá takú právomoc, aby mohlo vstupovať na pozemky, ktoré nie sú v jej vlastníctve či v správe a tým aj odstraňovať odpad z daného miesta bez príslušného konania alebo súhlasu vlastníka pozemku. Na druhej strane máme zato, že o pozemok sa má starať, udržiavať a chrániť v prvom rade jeho vlastník. Mestská časť Bratislava-Vajnory každoročne vynakladá z rozpočtu nemalé finančné prostriedky na odstraňovanie odpadu z čiernych skládok a dočisťovanie zberných hniezd určených na separovaný odpad. Napríklad tento rok bol odstránený odpad na ul. Pri Mlyne v blízkosti ČS JURKI, na ul. Príjazdnej, Na Doline, Vajnorské jazerá pri železničnej trati. Finančné prostriedky z rozpočtu z hľadiska životného prostredia sú určené aj na iné účely, napr. výsadba, údržba zelene, nákup parkových lavičiek, nákup a oprava košov parkových a košov na psie exkrementy, nákup drevín v zmysle náhradnej výsadby za výrub drevín, postupná obnova mobiliáru, výmena piesku v pieskoviskách na detských ihriskách a predškolských zariadeniach, revitalizácia zelených plôch a iné. Vaše tvrdenie, že na to „ zvysoka kašleme“ je neopodstatnené. Rovnako nás netešia čierne skládky odpadov na území mestskej časti. V danej veci požiadame uvedený úrad o informáciu v akom stave je predmetné konanie.

S pozdravom



Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
03. január 2017

Martin Va

Ďakujem za reakciu. Vôbec ma neprekvapila. Priznám sa, že presne takúto odpoveď som čakal. Nič sa nedá robiť a vy robíte maximum. No pekne ďakujem za takúto samosprávu.
Nemôžete vstúpiť na pozemok NDS? NDS je snáď súkromná osoba, ktorá ten pozemok vlastní? Veď je to opäť štátna inštitúcia . Presne ako vy. Čo by sa stalo, keby ste to odstránili a veci si následne vysporiadali s NDS? Podali by na vás trestné oznámenie za nepovolený vstup na pozemok a za odstránenie nelegálnej skládky? Neverím!
Jedno ste v mojom prípade určite dosiahli - a to, že budem veľmi zvažovať, či ešte niekedy niečo nahlásim.
Mimochodom - skládka sa medzičasom rozastá.
20. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Martin Va, opätovne reagujeme na podnet týkajúci sa „Čiernej skládky Jurava“. Dňa 22.12.2016 bolo v danej veci uskutočnené ústne pojednávanie nariadené o Okresným úradom Bratislava, odbor starostlivosti životné prostredie z dôvodu zistenia osoby zodpovednej za umiestnenie odpadu nachádzajúceho sa na pozemku parc. č. 27 64/52 a 2764/53 registra“C“, k. ú. Vajnory a zistenia, či vlastník uvedeného pozemku zanedbal povinnosť urobiť všetky opatrenia na ochranu svojej nehnuteľnosti podľa osobitného predpisu, alebo či mal z tohto umiestnenia odpadu majetkový alebo iný prospech. Rozhodnutím Okresný úradom Bratislava, odbor starostlivosti životné prostredie určí kto odpad odstráni. Ako náhle bude mestskej časti Bratislava-Vajnory Rozhodnutie doručené a nezákonne umiestnený odpad, ktorý bude povinná odstrániť mestská časť, budeme sa snažiť odpad odstrániť čo najskôr.
Čo sa týka Vašej poznámky o nepovolenom vstupe na pozemok, Vám oznamujeme, že mestská časť Bratislava-Vajnory môže postupovať len podľa zákonov.

S pozdravom



Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory

24. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň informujeme o stave podnetu „Čierna skládka JURAVA“ pod ID 32782.
Mestská časť Bratislava-Vajnory komunálny odpad odstránila na vlastné náklady, v zmysle Rozhodnutia Okresného úradu Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie pod č. OU-BA-OSZP3/2017/005903/LEG/III, dňa 10.03.2017, napriek tomu, že mestská časť Bratislava-Vajnory, nie je pôvodcom tohto odpadu.
V čase odstraňovania komunálneho odpadu sa na uvedených pozemkoch nachádzal stavebný odpad, ktorý ma podľa uvedeného Rozhodnutia odstrániť Okresný úrad Bratislava, organizačný odbor. Okresný úrad Bratislava sme požiadali o informáciu k odstraňovaniu stavebného odpadu na predmetných pozemkoch, v prípade neodstránenia odpadu sme žiadali o uvedenie termínu, kedy odpad plánujú odstrániť.

S pozdravom



Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
27. marec 2020

Martin Uváček

Vzhľadom nato že v týchto miestach je už v súčasnosti stavenisko križovatky, považujem podnet za neaktuálny.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania