ZUŠ Senec - zákaz vstupu s kočiarom

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Vyriešený
meno
Mamička s kočiarom 13. septembra 2016

Dobrý deň,
dcéra začala navštevovať ZUŠ na Fándlyho 20 v Senci. Keďže mám aj ročné dieťa, ktoré kočiar potrebuje, veľkým prekvapením boli pre mňa nielen tri schody vedúce ku hlavnému vchodu ZUŠ, ale najmä nálepka na vchodových dverách budovy ZUŠ - zákaz vstupu s kočiarom. Predpokladám, že vstup s jedlom, zmrzlinou príp. zvieraťom (keďže to nie je zakázané) je povolený.
Keď dcéru privediem na hodinu, tak sa do budovy jednoducho potrebujem dostať aj s kočiarom. Určite nie som jediná matka, ktorá sa s uvedeným problémom stretla. Nemyslíte si, že sa jedná o diskrimináciu rodičov s dieťaťom v kočiari?
Prosím kompetentných o zabezpečenie bezbariérového vstupu do ZUŠ a odstránenie poburujúceho obmedzenia - zákaz vstupu s kočiarom. Ďakujem. Mamička s kočiarom

13. september 2016

Monča

Neviem, či sa mám smiať alebo plakať nad týmto dotazom, ... idem od konca, sú tam 3 schody, je problém chytiť kočík do ruky a tých pár schodov ho vyniesť? Niesla som aj hlboký aj športový kočík takto po schodoch a nie iba po troch, takže je to realizovateľné. Ak bezbariérový vstup, tak určite nie kvôli kočíkom. Zákaz vstupu s kočíkom do budovy je tam asi kvôli niečomu, tá budova je malá, chodby úzke, kam tam s tým chcete ísť? Vaše dieťa je už dostatočne veľké na to, aby išlo do budovy a triedy samo, netreba tie deti večne vodiť za ručičky. A ak už je to nutné, vyneste tie 3 schody kočík pred dvere, vezmite ročné dieťa na ruky a odprevaďte staršie dieťa do budovy za dvere, kočík budete mať stále na očiach, do triedy rodičia aj tak nevstupujú a vchod je za rohom budovy, nie je viditeľný od ulice, nikto váš kočík neuvidí. Ľudia nebuďte takí fajnoví a rozmaznaní, budú také aj vaše deti.
14. september 2016

Silvia

V dnesnej dobe argumentovat tym, ze "aj ja som niesla kocik po schodoch" je smutne. Nie vsetci mame zdrave chrbtice a kocik s dietatom nevazi malo. Mozno v case dazda by si pani aspon skryla kocik pod pristresok pri vstupe a s dietatom na rukach vosla dnu, ked potrebuje.
Poznam budovu ZUS, chodby su uzke, kocik by zavadzal.
Ked vsak pred casom ZUS planovala pristresok, nemohol niekto uz vtedy mysliet na handikepovane deti? Je tam priestor zboku na elegantnu rampu. Verim, ze vynimku by take dieta dostalo. Ale po schodoch by asi tazko vyslo.
Smutne.
16. september 2016

Michaela

pani Monča Vy ste sa zbláznili? lebo keď čítam čo za kraviny tu píšete, tak nič iné mi z toho nevyplýva...
16. september 2016

Petra Konkolova

zeny neblaznite! to naozaj nemate co riesit? diskriminacia?
26. september 2016

Odpoveď samosprávy

Vyjadrenie k požiadavke mamičky s kočíkom.

Chápeme mamičku s kočíkom, že by chcela mať neustále pod dohľadom svoje dieťa, a preto chce mať kočík neustále pri sebe. Na druhej strane je však nutné zvážiť, či priestory, v ktorých by sa mali mamičky s kočíkmi pohybovať, sú riešené tak, aby to bolo možné. Sťažujúca sa mamička sama uvádza, že jej staršie dieťa teraz ešte len prvýkrát začalo chodiť do našej školy. Z tejto skutočnosti vyvodzujeme, že táto mamička nemá ešte dostatočné vedomosti a skúsenosti s priestormi, kde sa vyučuje a kde sa pohybujú vyučujúci a žiaci. Som presvedčená, že keby lepšie poznala priestory budovy, ich veľkosť a rozloženie, neodsudzovala by tak jednoznačne obmedzený zákaz vstupu s kočíkom do budovy. Každý, kto sa v priestoroch tejto školy pohyboval, sa môže presvedčiť, že priestory – a to mám na mysli hlavne chodby – sú také úzke, že pokiaľ by sa tam pohybovala mamička s kočíkom, oproti idúca osoba by mala problém vyhnúť sa jej. A to nehovorím o takej situácii, že by sa v tej istej chvíli nachádzali na chodbe dve – tri mamičky s kočíkmi, pričom by išli náhodou oproti sebe, jednoducho nemajú možnosť vyhnúť sa a prejsť popri sebe.
Zdôrazňujem, že v budove školy nie je žiadny vestibul alebo podobný priestor, kde by mamička s kočíkom mohla čakať. V prípade, že by chcela byť s kočíkom vo vnútri školy, musela by stáť priamo pred triedou, kde sa vyučuje a kde je neustály pohyb desiatok detí, ktoré sa striedajú na vyučovaní.
Naša škola má 887 žiakov, ktorí sa sami musia pohybovať v stiesnených chodbových priestoroch, aké máme k dispozícii a sme radi, že to tam s nimi zvládame a ešte sa nikomu nič nestalo. I keď naša škola v daných priestoroch pôsobí 20 rokov, doposiaľ sme nemali žiadnu „sťažnosť“ na to, že mamičky nechodia s kočíkmi do budovy.
Som presvedčená, že z hľadiska bezpečnosti matiek, resp. ich detí v kočíku, žiakov navštevujúcich našu školu, vyučujúcich a pod., je vhodnejšie a bezpečnejšie, aby sa matky s kočíkmi v budove nepohybovali. Všetky vyššie uvedené skutočnosti si je možné overiť na samom mieste počas prevádzky, t.j. vyučovania, a tak prehodnotiť objektívnosť požiadavky mamičky s kočíkom.
PhDr. Mária Mazúchová, zástupkyňa riaditeľa


PhDr. Mária Mazúchová, zástupkyňa riaditeľa
26. september 2016

Mamička s kočiarom

Ďakujem pani PhDr. Mazúchovej za odpoveď, ktorú však považujem za nedostatočnú. Viem (a beriem na vedomie), že priestory ZUŠ sú stiesnené. Pedagógovia tam nemajú ani poriadnu Zborovňu.... To ale nepovažujem za dôvod, prečo na schodoch vedúcich ku hlavnému vchodu do budovy, nemôže byť zabezpečený bezbarierový vstup. Stačili by napr. nájazdové koľajnice, ktoré sú umiestnené napr. na DVOCH schodoch vedúcich do predajne DM drogerie markt, s.r.o., na Lichnerovej ulici. Je nelogické myslieť si, že pohybovať sa s kočiarom v priestoroch ZUŠ, je pre kočíkujúcu príjemné. Naďalej však žiadam odstránenie zákazovej nálepky - Zákaz vstupu s kočiarom. To, že ste 20 tokov nezaznamenali žiadnu (ako píšete) "sťažnosť", ešte neznamená, že sa nikto nesťažoval na tento problém. Kde je vôľa, tam je aj cesta...
26. september 2016

Monča

Predpokladám, že tam chodíte 2x za týždeň, čo Vám bráni v tom vlastnoručne vyniesť kočík tie tri schody? Nerobíte to každý deň, človek si musí vedieť pomôcť sám, nie sú tam koľajičky, asi zatiaľ neboli potrebné. Nech ich tam dajú, ale nie kvôli kočíkom! Hádam nebudete rozkazovať škole, aby zmenili kvôli Vám pravidlám, lebo Vy žiadate.
To sú tie moderné mamičky, všetko pod nos by chceli, fajnovky.
26. september 2016

Petra Konkolova

Mila mamicka s kociarom, byt Vami vyuzijem svoju energiu na podstatnejsie veci, je ich neurekom :) prip. by som pouvazovala o vratenie sa z materskej do "normalneho" zivota, mne to prospelo :) pekny vecer (a opustam tuto diskusiu)
27. september 2016

JanaN

ZUŠ si zaslúži novú budovu.
13. január 2017

Sencan

Rozmyslam, aku "inteligentnu" radu by asi dostal vozickar, keby sa domahal vstupu do ZUS? "vynes si vozik po tych troch schodoch"???
Mamicka s kociarom sa nedozaduje ziadneho nadstandardu, bezbarierovy pristup predovsetkym do skol, obytnych a verejnych budov je standardom, ktory dnes nikto nespochybnuje. Teda ak nebyva v Senci. Je tragediou tohoto mesta, ze osobny prospech niekolkych jedincov je stale prioritou pred vseobecnym zajmom mesta a jeho obyvatelov.
Nech sa na mna nikto nehneva, ale Senec ma oficialne viac ako 17 000 obyvatelov (neoficialne o niekolko tisic viac), tri zakladne skoly, ktore praskaju vo svoch a ZUS, ktora zivori v absolutne nevyhovujucich priestoroch byvalej skolky. Naozaj si pedagogovia a nadane deti nezasluzia viac?
Vazeny primator, sucasny stav mesta je v prvom rade vasou vizitkou. Nedostatocny zaujem o skolstvo a o volnocasove aktivity deti sa prejavuje v plnej krase na chabajucich miestach v skolkach ( 2016 - vyse 300 neprijatych), stiesnenych pomeroch v skolach, predrazenych cenach za telocvicne na detske treningy, aj v zufalom stave chatrajucej ZUS. (Nemylte sa, nova fasada pred volbami problem nevyriesila, akurat niektorym zalepila oci)
Ucitelia a treneri pracuju pod stresom a v atmosfere strachu - zriadovatelom skol je mesto a sportove kluby zufalo potrebuju dotacie z mestskeho rozpoctu aby prezili.
Velmi rad sa aj s niektorymi poslancami odvolavate na nedostatok financii. S vedomim toho, ze Senec je jednym z najbohatsich miest na Slovensku sa preto pytam - vazeny primator, vazeni poslanci, preco mesto Senec predava nehnutelnosti ktore su majetkom mesta za polovicnu alebo dokonca este nizsiu cenu? Ak uz ide naozaj o prebytocny majetok, preco nemate snahu zhodnotit ho v maximalnej moznej miere? Stotisice o ktore mesto prichadza by sa dali pouzit na nove skolky, dostavbu skol, na novu ZUS..... Na audioviualnych zaznamoch a v zapisniciach zo zasadnuti MZ sa so zeleznou pravidelnostou opakuje predaj nehnutelnosti patriacich mestu podla osobitneho zretela. Samozrejme za ceny, ktore ani zdaleka nezodpovedaju realnym cenam v danej lokalite.
Co je presne osobitnym zretelom? Mam zato, ze osobitnym zretelom z pohladu obyvatelov mesta je zhodnotit mestsky majetok ci uz rekonstrukciou alebo predajom v maximalnej moznej miere. Teda ak rekonstrukcia - podla moznosti za najnizsiu moznu cenu - urcite by sa nasli dobrovolnici, ktori by sa zucastnovali brigad a tym by sa naklady este znizili. Ak predaj, potom za najvyssiu moznu cenu.
Ziadam preto primatora a poslanocov MZ, aby zmenili svoj pristup a ukoncili dlhorocny zlavovy vypredaj mestskych nehnutelnosti. To ze niekto susedi s mestskym pozemkom a ma zaujem o jeho kupu nie je ani nahodou dovod, aby tento pozemok ziskal za zlomok ceny.
Primator a poslanci MZ su volene funkcie. My, volici s najlepsim vedomim vyberame tych spomedzi seba, ktorych povazujeme za inteligencne i moralne sposobilych na to, aby konali v zaujme obcanov. Nie v zaujme vlastnom, ani v zaujme niekolkych spriaznenych dusi. Dajte si prosim zalezat, aby toto mesto konecne poskytovalo vsetkym jeho obyvatelom primerany konfort zivota. Senec je vekom obyvatelov velmi mlady a ma obrovsky potencial. Rozvijajme ho pre dobro vsetkych, nielen par vyvolenych.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.