Priechod pre chodcov na každom ramene križovatky

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Netro 29. septembra 2016

Na jednej fotografií je zrušený (zamaľovaný na čierno) priechod pre chodcov od Terna k parku (SLSP).
Na druhej fotografií je nový priechod pre chodcov (od Lidlu ku Karpaty Bike).

V normálnom meste, v normálnej krajine sú priechody pre chodcov na každom ramene križovatky. Je to preto, aby sa zvýšila bezpečnosť chodcov. Ak ponúkne mesto priechod pre chodcov na každom ramene križovatky tvary X, chodec musí cez vozovku prechádzať vždy jeden alebo dva krát (ak ide do sídliska krížom od miesta). V prípade, že na jednom zo štyroch ramien priechod chýba, musí v tretine prípadov chodec prechádzať vozovku až 3 krát. To štatisticky zvyšuje riziko nehody.

Prosím o vyznačenie priechodu pre chodcov aj na pôvodnom mieste, nech máme 4 priechody pre chodcov cez túto križovatku tvaru X.

29. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

napriek tomu, že ulice sú v správe magistrátu hlavného mesta Bratislavy, pýtali sme sa kompetentného orgánu a tu je odpoveď:

Dobrý deň,
nový priechod na Peknej ceste pri centre LIDL bol vytvorený na žiadosť MČ Rača na takom mieste, aby tu bola zaistená bezpečnosť cestnej premávky a zvýšená bezpečnosť chodcov idúcich z/do nákupného centra Lidl. Pri výbere miesta na umiestnenie priechodu pre chodcov sa brali do úvahy všetky podmienky vyplývajúce zo zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, vyhlášky MV SR č. 9/2009 Z. z. a príslušných STN. Čo sa týka parkovania vozidiel pri okraji komunikácie, zákon č. 8/2009 Z. z. to umožňuje, ak sa dodržia jeho ustanovenia. V prípade, ak tento priechod nevyhovuje z pohľadu prirodzených peších trás potom sa môže uvažovať o novom riešení.

S pozdravom

mjr. Ing. Ladislav Krajčovič - dopravný inžinier
Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave
Krajský dopravný inšpektorát
Dopravno-inžinierske oddelenie
Špitálska 14, 812 28 Bratislava
E-mail.: [email protected]
tel.: 09610 25 613
fax.: 09610 25 609



Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
29. september 2016

batman

Požadujem ponechanie nového stavu. V mieste zatretého priestoru, som bol osobne neraz svedkom kolíznych situácií keď chodec vchádzal na priechod z poza autobusu stojaceho na zastávke pričom autobus bol zároveň obiehaný autom. Myslím, že posunutie priechodu za križovatku má veľmi pozitívny vplyv na zvýšenie bezpečnosti chodcov.
12. október 2016

Juraj

Nie som si isty, ci nove znacenie pomohlo sprehladnit prejazd chodcov. Ked si vsimnete, tak prechod pre chodcov konci pri kanalizacnom vpuste a ak tam zastavi auto, co sa velmi casto deje, je chodec v podobne zlej situacii ako pri tom autobuse. Cele vyustenie z Hubeného na Peknu my byt prehladnejsie aj aj ked to akoze prechodom pre chodcov posunuli, stale je niekedy problem vidiet co prichadza z pravej strany.
14. október 2016

batman

Juraj, nerozumiem o čom rozprávate, čo s tým má spoločné kanalizačná vpusť, ktorá je na okraji priechodu a čo auto parkujúce v smere jazdy za priechodom ? Jazdíme predsa po pravej strane. Auto za priechodom stáť môže.
14. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, k stanovisku KDI nemáme čo dodať. Každá zmena dopravného značenia musí byť s ich schválením.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
22. marec 2017

Ján Šimek

Dobrý deň. Akurát som nahral nový podnet, že na tej križovatke chýba štvrté rameno. Ja tú zatretú zebru stále vnímam, že tam je a autá aj zastavujú keď tam stojím. To dáva logiku, že na tom mieste zebry majú byť na každom ramene. Je to obytná zóna, tam by mal byť pán chodec a nie auto!
Obiehať autobus sa má so zvýšenou obozretnosťou vždy a všade, práve pre vysokú pravdepodobnosť, že vybehne chodec aj keď tam prechod nie je.
To je ta naša kultúra, že chodec je bežec, cíti sa previnilo, že obmedzuje premávku. Ľudia sú vrcholne neslušní a bezohľadní, už si to ani neuvedomujú. V Kanade a inde v zahraničí vám všade na prechode zastavia aj keď stojíte jeden a ide 10 áut. Prednosť má chodec, preto by tam všade mali byť zebry, veľká značka, že obytná zóna a bezbariérový prístup. Bodka a nie zákon, ktorý je kostrbatý.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania