Grafity na ihrisku na Jamnického

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Uzavretý
meno
Monika Hencová 09. októbra 2016

Dodnes na našom ihrisku nebol jediný grafit. Dnes to zveladila partička detí s doprovodom rodičov. Vraj s povolením, keďže ich policajti nechali tak. Ako je to ale možné, že na toto majú povolenie?

10. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na predmetných stenách grafity boli aj v minulosti.
Skupina obyvateľov prejavila záujem múr na ihrisku oživiť a áno, mali na to súhlas mestskej časti.
(Podobne ako na basketbalovom ihrisku na Majerníkovej)
Považujeme za vhodné, ak graffity a street art je na plochách, kde oživuje a neruší verejný priestor.
V súhlase na umeleckú činnosť je klauzula, že ak by umelecké stvárnenie bolo nevhodné, vznika žiadateľovi povinnosť múr zatrieť.

S pozdravom

Michal Drotován
vedúci odd. dopravy a ŽP
MiÚ MČ Bratislava - Karlova Ves
10. október 2016

Monika Hencová

Dobrý deň,

ďakujem za objasnenia, ale naďalej nesúhlasím s tým, že na ihrisku boli grafity aj v minulosti. Možno nie viditeľné a v malom počte. Nechápem, ako tieto nezmyselné čmárance a slová ako 2BAD čož znamená príliš zlý oživujú tento priestor pre deti a mládež. Tiež mi vysvetlite, prečo sa počmárala hlavná stena, ktorá doteraz slúžila a bola využívaná ako squashové ihrisko. Teraz už nevidno stredovú čiaru a preto je nefunkčné. Doteraz sa deti chodili na toto ihrisko hrávať a športovať. Prečo sa radšej múr nepretrel jednotnou farbou, alebo akýmsi vzorom? Čo bude teraz nabádať deti robiť ak sú všade grafity? A som presvedčená o tom, že ak máme v strede sídliska takýto výplod, rozšíri sa to pomaly aj na zrekonštruované paneláky. Prečo to do rúk nezobrali so slušným návrhom skutočný umelci? Toto je vandalizmus, aj keď s povolením.
10. október 2016

Staromestský Občan

Síce neverím, že všetky čmáranice vznikli naraz, tie vzadu tam už musia byť dlhšie, ale súhlasím s pani Hencovou. Toto je totiž jasný príklad teórie známej ako Broken windows, ktorá hovorí o tom, že pokiaľ má prostredie zdevastovaný vzhľad, podporuje nárast kriminality alebo minimálne vandalstva.
Graffiti sú neoddeliteľnou súčasťou mesta, ale mesto by sa k nim nemalo stavať benevolentne. Jedna vec je ich pravidelné odstraňovanie, tam kde nie sú žiadúce (drobné podpisové čmáranice by nemali byť nikde v meste) ale druhá je pozdvihnutie ich umeleckej kvality, ktoré je možné napríklad formou legálnych stien a hlavne učením mladých ako zvládnuť techniku a vytvoriť kvalitný street art. Tento prípad to žiaľ nie. Keď už decká chcú spestrenie šedého betónového múru, nech to spravia celoplošne a pod dohľadom nejakého umelca. Alebo keď si chcú len čmárať, dajte im do rúk kriedy a nie spreje.
10. október 2016

Monika Hencová

Neveriacky som situáciu pozorovala z okna a znova tvrdím, že aj tie vzadu a 95% čmáraníc vzniklo včera. Iróniou je, že pred vchodom do tohto ihriska je tabula kde stojí ,,Na tomto ihrisku je zakázané znečisťovať a inak ničiť priestor." Keby tým deckám nedošiel sprej, odniesla by to aj zem. Ako to budete riešiť? Trvám na tom, a urgujem, aby sa ihrisko dostala pod dohľadom kompetentných osôb do čistého vzhľadu.
10. október 2016

Marian

Tie vzadu vznikali v rovnakom case. Sam som to videl a nafotil...prikladam link s fotkami ( https://postimg.org/gallery/2glb00pam/0143ed50/ ) .Je to tam krasne vidiet.
Toto nema nic z umenim. Odporucam nechat to zatriet alebo urobit "kvalitne" graffity pod dohladom umelcov a nie tieto detske a navyse velmi nevkusne cmaranice.
10. október 2016

Marian

Aby som nezabudol tenisova stena na trening ktora mala nakreslenu ciaru vo vyske siete uz tym padom neplni ucel. Poprosim o jej obnovu vzhladom na to ze ju sam vyuzivam (a nie som sam).
Dakujem
11. október 2016

Mária

Vážená pani Hencová, pán občan Peter, pán Marián....
prepáčte len malá otázka, upratovali ste to ihrisko aspoň jeden krát v živote, to vy ste vybavili hlinu, aby sa upravil terén, vy ste tam sadili 3 roky trávu, vy ste tam vysadili tie kvety, stromy, riešili ste niekedy výmenu piesku, vy ste vybavovali lavičky, rekonštrukciu domčeka, či drevené obloženie betónovej obruby pieskoviska. Prepáčte, ale tie deti to tam robia už 9 rokov. Ani lekár na prvý krát nezvládne operáciu srdca tak im nechajte čas nato, aby pochopili, že čo sa dá vytvoriť sprejmi. Cieľom celej tejto akcie je časom a postupne zveľadiť šedí betónoví múr na umelecké dielo, ktoré si spravia deti sami. Ďakujeme za pochopenie a toleranciu. S pozdravom Barteková
11. október 2016

Monika Hencová

Prepáčte, ani lekár na prvý krát nezvládne operáciu srdca??? A prečo by ju teda preboha mal robiť keď na to nemá vzdelanie?! Rovnako ako, prečo tie decká "skrášľujú" okolie keď nemajú estetické cítenie?! Deti by vôbec nemali byť učené k tomu, čo sa dá vytvoriť sprejmi, okrem prestriekania svojho bicykla! Ďalej sa to budú učiť na blízkych panelákoch? Na fasáde svojej školy? Devastácií autobusovej zastávky? Neviem ako Vás vôbec napadne použiť slovné spojenie "umelecké dielo".
11. október 2016

Mária

Vážená pani Monika,
pozývam Vás na kávu, ak ste to nepochopila, rada Vám to objasním. S pozdravom Mária
13. október 2016

AdPo

Pani Hencová, pán Občan Peter a pán Marián. Súcitím s Vami. Keby som to videl z vlastného balkóna, tak sa asi neubránim slzám. To, čo by malo ísť k lepšiemu, sa rúti do riadnej diery. Pani Mária je zrejme presvedčená, že keď navozí niekam hlinu, uprace a vysadí trávnik, tak jej to miesto patrí a dáva jej to právo devastovať. Všetky úkony, ktoré tam deti podľa slov pani Márie vykonali, by mala robiť mestská časť. A ak to nerobí, tak je treba pripomenúť jej povinnosti pri správe majetku. Dlhé diely boli krásne sídlisko, ktoré sa však dnes mení na jednu odpornú dieru, kde sa deti pod vedením svojich rodičov venujú niečomu, čo nazývajú "umením" a to všetko aj so súhlasom zodpovedných. Nikto mi nikdy nevyvráti fakt, že ak dieťaťu niečo povolíte, tak to bude považovať za dovolené a je iba otázkou času, kedy si nacvičí techniku svojho "umenia" na detskom ihrisku a prejde aj na ostatné budovy. A bol by som veľmi rád ak by prešli napríklad na budovu MÚ Karlova ves. Tiež to tam treba oživiť.
A viem sa vcítiť aj do kože policajtov, ktorí sa museli pozerať na to ako vandali ničia majetok, bez toho aby mohli zasiahnuť. Uvedomte si, že ničíte aj prácu policajtov, ktorí sú tu na to, aby podobným aktivitám zabraňovali. Na ich mieste by som si povedal, že "už mi je to jedno". Je to veľmi nebezpečný precedens, ktorý sa určite vypomstí.
Rembrandt, Bach, Mozart, Hemingway... to boli umelci. Toto sa však za umenie považovať nedá. Nech pani Mária zverejní svoju ulicu a číslo domu, nech sa aj na jej vchod dostane trocha umenia a oživenia.

Ďakujem
14. október 2016

Marian

Vynikajuci napad AdPo. :)
15. október 2016

Mária

Vážený pán/pani AdPo,
podľa spôsobu ako sa vyjadrujete, tak tipujem, že máte okolo 60 - 65 rokov, ste rozvedený/á, ak máte deti tak Vás asi nenavštevujú, estetické cítenie nemáte žiadne (lebo nechápem ako môže niekto povedať, že Dlhé diely boli krásne sídlisko) google vám tiež nic moc nehovorí a máte v sebe toľko nenávisti, lebo pravdepodobne vediete veľmi smutný a nudný život a je mi Vás v vlastne veľmi ľúto. Ale akceptujem Váš názor ale nebudem Vám želať aby Vám deti, alebo mládež posprejovali vchod, lebo to sa mi zdá úbohé. Želám Vám všetko dobré a prídite si občas zasprejovať, spraví Vám to dobre uvidíte. S pozdravom Mária
15. október 2016

Monika Hencová

Grafity stále pribúdajú...
23. október 2016

Monika

Prečo deťom ukazujete prostredníctvom "umenia" účinky psychotropných látok?
23. október 2016

Mária

Vážená pani Monika,
nemusí sa Vám ten obrázok páčiť, každému sa páči niečo iné. Ale nechápem kde konkrétne vidíte účinky psychotropných látok?? Možno by ste vy mali prestať piť toľko okeny a keď budete mať čistú hlavu tak možno v tom obrázku uvidíte príbeh. Btw. vy nemáte ani trvalý pobyt v Karlovej Vsi tak úplne nechápem prečo sa vôbec vyjadrujete. Stále platí tá káva... S pozdravom Mária
23. október 2016

Monika Hencová

Pani Mária, neviem odkiaľ ste vzali túto informáciu, že nemám trvalý pobyt v Karlovej Vsi, ale mám ho odjakživa. Povedať, že nemám piť okenu je úplne irelevantné, pretože Ja som tu ten slušný občan, ktorý nechce žiť v spoločnosti ľudí ničiacich svoje okolie. Čistú hlavu mám každý deň a príbeh vo Vašom "obrázku" skutočne nevidím. Neviem, či aj mňa pokladáte sa osamelú šesdesiatničku, alebo ste si už zistili, že som 21 ročné dievča, ktoré vyštudovalo na Škole úžitkového výtvarníctva a ďalej študuje umenie na Vysokej škole. Ak chcete, môžem Vám odporučiť náučnú literatúru kde doplníte tie rozsiahle medzery, ktoré máte v ponímaní umenia. Som ochotná si s Vami dať kávu iba v prípade, že by ste ma požiadali aby som Vám pomohla napraviť to, čo ste v našom okolí spôsobili.
23. október 2016

Monika Hencová

Skúste si pozrieť stránku www.walldesign.sk , nehovorím, že je to to najlepšie riešenie, ale všetko je lepšie než súčasný stav. Neviem či máte v povedomí ako vyzerala zastávka patrónky, alebo zochova predtým, ale myslím, že je vidno, že ich práca sa tam podpísala rozhodne v tom pozitívnom smere.
23. október 2016

Mária

Okena zabrala, čiže Milá Monča,
ty nemáš problém s grafittmi, ale so mnou. A už aj viem aký.
Zajtra ti volám cmuk.
P.S máme spoločných priateľov....
23. október 2016

Mária

Monči nabudúce, klamať sa nemá....ja nič proti ľuďom, ktorý fajčia trávu nemám, dokonca ich úplne tolerujem, je to ich rozhodnutie, ale ja osobne som anti "trávnik", nepotrebujem únik pred realitou, ja ju mám rada takú aká je....tvoj status z roku 2011
Monika Hencová
13. august 2011 ·
Pijem pijem ako pán, ruka hore v nej plný džbán.....
Brno je fajn, tráva je fajn, tento weekend je viac fajn ako si vobec dokážete predstavit....
kubo: povedz řepa -žepa,-hahahahahah Ja: povedz potočik,-pótvočik,-hahahahah
Nechcem odíst :)))))))))) mám krásne fotky
23. október 2016

Monika Hencová

Škoda reči, komunikovať so psychicky narušenou osobou.
23. október 2016

Mária

ale zato sme si celkom dobre pokecali a spoznali sa a čo to odhalili o sebe a o tom druhom. Držím palce, aby si zohnala zajtra lepší matroš na náladičku.
Heslo " pokoj a dobro " by som dala aj sem. To je také Karloveské.
23. október 2016

Admin KV

Vážené diskutérky, vážení diskutéri,
chcel by som Vás poprosiť, aby ste sa v komentároch vyvarovali osobným urážkam.

Ďakujem.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
23. október 2016

Mária

Vážení Admin,
sorry, beriem na vedomie. Už sa to nestane.
ďakujem za možnosť prejavu a vážim si že príspevky nemažete ako na iných stránkach MČ KV.
Dobrú noc
S pozdravom
mária
31. október 2016

Admin KV

Vážení diskutujúci, pre informáciu uvádzam, že v súvislosti s Vašimi pripomienkami k riešeniu tohto podnetu som podnet 10. októbra opätovne preposlal Miestnemu úradu s prosbou o vyjadrenie. Keďže sa MiÚ do dnešného dňa nevyjadril, podnet uzatváram.
Nakoľko však samospráva na prvotnú otázku zadávateľky pani Hencovej odpovedala, podnet označujem ako vyriešený. Na spôsob zveľadenia predmetného ihriska panujú medzi obyvateľmi rozdielne názory, a tak hodnotenie postupu MiÚ ostáva na jednotlivých dotknutých občanoch.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
31. október 2016

Staromestský Občan

Tento podnet je jasnou ukážkou toho, že niečo ako "skrášľovanie" verejných priestranstiev je veľmi subjektívna vec. Je subjektívna, no zároveň týka sa veľkej skupiny ľudí, keďže ide o verejný priestor. Ja sa vám pani alebo slečna Mária priznám, že v tejto mestskej časti nežijem a ani presne neviem, kde sa vaše sídlisko nachádza. Berte to z mojej strany ako pohľad nezainteresovanej osoby.
Ak ste naozaj investovali do skrášlenia okolitého priestoru svoje úsilie, tak to všetká česť a patrí vám vďaka. Lenže nejde o váš priestor, ale o verejný, preto by bolo vhodné sa pokúsiť akceptovať aj názory ostatných, hoci aj tých, ktorí nepriložili ruku k dielu a iba múdrú. Bolo by teda fajn rešpektovať, že pán Marián si na tréningovú stenu chodí zahrať a na to bola zrejme aj pôvodne určená. A pokiaľ pánovi Mariánovi záleží na tom, ako vyzerá stena, kam chodí trénovať, mohol by aj on priložiť ruku k dielu. Fakt, som nezainteresovaný a nechcem vám do toho zbytočne kafrať, ale keď už sa deti vyblbli a ich dielka tam nejaký čas pobudli (tak ako to býva na výstavách), bolo by fajn vrátiť stenu do pôvodného stavu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania