Vysádzanie inváznych drevín

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený

V Petrzalke su hojne povysadzane jasene pazliazkate - je to invazny strom, ktory sa bohato rozmnozuje naletom a vytlaca ine druhy: http://www.sizp.sk/doc/cinnost/priroda/poznatky/zoznam-invaznych-druho-a-sposoby-ich-odstranovania.pdf
Nove stromy vyrastaju na nevhodnych miestach, ale nikto ich neodstranuje. Okrem toho aj sposobuju alergie. Strom na snimke bol zrejme dokonca umyselne zasadeny. Ziadame MPVPS Petrzalka o priebezne odstranovanie stromov, ktore vyrastaju v krikoch alebo na inych nevhodnych miestach.

07. november 2016

Odpoveď samosprávy

O problematike inváznych drevín má samozrejme mestská časť vedomosti, nakoľko vyplývajú zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Miestny podnik verejnoprospešných služieb priebežne odstraňuje nálety inváznych drevín – Pajaseň žliazkatý a Javorovec jaseňolistý.
Odstraňujú sa jedince nevhodne vyrastajúce pri spevnených plochách, škárach atd. Je pravda , že v minulosti sa aj tieto jedince vysádzali (napr. alej na Hrobákovej ul.), no dnes sú tieto jedince definované ako invázne zo zákona a k novému vysádzaniu samozrejme nedochádza.
Problematika týchto drevín je vypuklejšia za hranicami zastavaného územia obce, kde neprebieha pravideľná kosba a údržby zelene a semenáčiky stromov sa môžu vyvinúť do dospelosti.
Ani jedinec pri križovatke na námestí Hraničiarov nebol zámerne vysadený, je to nálet, ku ktorému občania pripevnili oporu. MČ pri výsadbe drevín používa vzrastlé dreviny s pevnou kolovou oporou.


mestská časť BA-Petržalka
18. október 2018

Martin U

Tento konkrétny pajaseň bol odstránený, asi pri budovaní cyklotrasy na Starohájsku
18. október 2018

Miriam

Tak fajn

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania