Zničená kaplnka - Ondrej. cintorín

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení

Má deravú strechu a okná, je orúcaná.

04. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, jedná sa o hrobku. Marianum vykonáva správa a údržbu cintorína, vlastníkom je však Rímsko-katolícka cirkev.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
11. máj 2017

Iva

Nech teda osloví Marianum patričný úrad RKC, ktorému patrí hrobka, nech ju dá do poriadku. Predsa musia mať k nej dokumentáciu. Nechápem, prečo sa to zaseklo??? Čo je to za odpoveď?? Majiteľ hrobky nemá povinnosť ju udržiavať, ke´d je to stavba, ktorá má strechu a steny a môže sa na niekoho zvaliť ??? Na čo Marianum čaká ??? RKC nemá v tomto štáte žiadne povinnosti? Je od nich oslobodená ???
11. apríl 2021

Martin

Strecha sa prepadá do vnútra hrobky.
11. apríl 2021

Iva

Zaujímavé , práve prebieha diskusia o tom či Ondrejský cintorín má byť ďalší Národný cintorín po Národnom cintoríne v Martine. Pri tom Ondrejský cintorín nemá svojim obsadením hrobov ani náhodou na Národný cintorín v Martine, kde sú pochovaní skutočne významné osobnosti slovenskej spoločnosti za niekoľko storočí. Národný cintorín je aj v oveľa lepšom stave. Myslím, že Národný cintorín ma byť len jeden, a to v Martine. Tu je petícia, ktorú môzete podporiť
https://www.peticie.com/narodny_cintorin_moe_by_len_jeden .
Zadaj te si do obrázkov heslo Národný cintorin v Martine a uvidíte ten rozdiel
30. apríl 2021

Miriam

Aké je teda, prosím, status quo? Rieši to niekto?
05. november 2022

Miriam

Prosíme o preverenie, či sa podnet doriešil. Ďakujeme
05. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
09. november 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v nadväznosti na Vami zaslaný podnet nám dovoľte informovať Vás, že organizácia MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy ako správca Ondrejského cintorína opakovane vyvinul úsilie na riešenie stavu pohrebnej kaplnky rod. Rakovszky. Predmetná kaplnka je evidovaná ako národná kultúrna pamiatka vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi (ďalej len RKC). Vlastníci kultúrnych pamiatok sú povinní vykonávať na svoje náklady základnú ochranu kultúrnej pamiatky. Preto MARIANUM listom zo dňa 11.08.2022 zaslalo RKC žiadosť o stanovisko ako aj žiadosť o vypracovanie projektu rekonštrukcie. RKC sa k predmetným žiadostiam do dnešného dňa oficiálne nevyjadrila.

V súvislosti so stavom predmetnej kaplnky MARIANUM ako správca cintorína pristúpilo k oploteniu kaplnky, za účelom predchádzania nebezpečných situácií v jej blízkosti. V krátkom čase bude zároveň osadená tabula s informáciami o kaplnke.

S pozdravom
Katarína Šemberová
oddelenie komunikácie a obchodu
26. marec 2023

Martin

Strecha je kompletne prepadnutá, zo stien rastú stromy. Je otázkou času kedy to spadne celé .
15. október 2023

Martin

Stále v horšom stave.
15. október 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
16. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

V súvislosti so stavom predmetnej kaplnky MARIANUM ako správca cintorína už dlhodobejšie riešime úpravu vlastníckych práv, mrzí nás, že na historických cintorínoch chátrajú hodnotné stavby, o ktoré sa ich vlastníci nestarajú, napriek niekoľkým výzvam z našej strany. Niektoré stavby v havarijnom stave sme museli zabezpečiť bielo červenou páskou, pretože ohrozujú zdravie a majetok návštevníkov. Keďže vlastníka kaplnky nevieme v súčasnosti spoľahlivo zistiť a cirkev tvrdí, že vlastníkom nie je a nemá údajne ani povinnosť akejkoľvek starostlivosti. Navrhovala by som súčasne oznámiť havarijný stav kaplnky stavebnému úradu a KPÚ, ktorí môžu vlastníkovi stavby nariadiť zabezpečovacie práce na stavbe, prípadne stavbu odstrániť.

S pozdravom,

Marianum
Pohrebníctvo mesta Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania