Znečistené trávnaté plochy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený

Po Dúbravke sa rozmohol národný šport, čím viac psov, tým som väčší frajer. A samozrejme čím viac psov tým viac exkrementov. Dvaja z desiatich psíčkarov majú so sebou sáčky a sú ochotní si to odpratať. Ostatní na to zvysoka kašlú, veď kto mi čo môže. Kompetentní majú asi veľa práce keď sa tento problém dlhodobo nerieši, resp. treba niečo robiť so sankciami, ktoré sú naozaj smiešne. Dokedy túto aroganciu ľudí budeme musieť znášať? Počas hodinovej prechádzky s malým synom stretneme v priemere 10 ľudí s minimálne jedným psom. Koľko z týchto ľudí zapadá do kategórie normálnych ktorí vedia čo je ich povinnosť?

21. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

toto je problém s ktorým zápasia asi v každom meste. Dostávali sme podnety od občanov na osadenie košov na psie exkrementy. Nakoľko by bolo z nášho pohľadu nie celkom v poriadku ak by sme sankcionovali psíčkarov na miestach kde sa tieto koše vôbec nenachádzajú. To znamená že sme najprv vytvorili také podmienky aby ľudia mali kam odložiť psie exkrementy a tiež takto vieme posúdiť či tento problém pretrváva alebo sa s osadením koša na psie exkrementy tento problém vyriešil alebo prinajmenšom zlepšil, alebo či sa jedná o ľahostajnosť niektorých majiteľov psov. V danej lokalite na obrázku pribudol nový kôš na psie exkrementy v lete tohto roka. Predovšetkým samotné odpratávanie psích exkrementov je v rukách majiteľov psov a treba povedať že mnohí psie exkremetny naozaj odpratávajú. My ako mestská časť sme robili kampane kde sme sa snažili apelovať v tomto smere na psíčkarov. Rovnako sa robia aj kontroly zo strany mestskej polície ktoré budeme vykonávať prostredníctvom mestskej polície aj naďalej.



M. Blažej
Oddelenie územného rozvoja a životného prostredia MČ Dúbravka
21. november 2016

Odpoveď samosprávy

Ešte pre upresnenie textu uvedeného nižšie. Psíčkari sú povinný psie exkrementy odpratávať z verejných
priestranstiev ako takých bez ohľadu na blízkosť koša na psie exkrementy. Všetky náležitosti upravuje VZN MČ Bratislava-Dúbravka, kde sú aj vymedzené plochy určené na venčenie psov. Kontrolná činnosť a ukladanie sankcii je úlohou predovšetkým mestskej polície. Radi by sme aj touto cestou apelovali na tých menej poctivých psíčkarov aby exkrementy po svojich miláčikoch odpratávali. Buďme ohľaduplní voči sebe a k životnému prostrediu okolo nás.

M. Blažej
Oddelenie územného rozvoja a životného prostredia MČ Dúbravka
22. november 2016

Stano

No každopádne ďakujem za rýchle vyjadrenie, ale žiaľ bude treba niekoľko generácií aby sa naučili civilizovane žiť. Alebo naozaj nasadiť prísne sankcie aké sú v iných krajinách.
24. november 2016

Dusan Travnicek

Stano - suhlasim, ze na travniku hovienka nemaju co robit, no ako psickar, ktory ma pri sebe aspon 3-4 sacky mikrotenove a je ochotny ich pouzit, nemam aj tak rad, ak niekto nadava na psickarov, a to len a len z toho dovodu, ze ci uz ten psickar zdvihne nieco, alebo nie - tak o 10 metrov dalej je clovek, ktory vyhodi zarubne tam, kam nema, pet flase tam, kam nema a cigarety tam kam nema.
Tj, psickar nezbiera hovna, cize pes znecistuje mesto (co je zle, to sa zhodneme)
Avsak pes nevyhadzuje spacky z okna, nevyhadzuje bananove supky na osobne vozdila, nerozhadzuje sklo a nerozbija flase na chodniku, pes nepodpaluje smetiaky, atd.. asi nema zmysel pokracovat.
Hovienka su neprijemne, to je jasne.. Ale osobne sa mi paci, ze v dubravke skutocne pribudlo vela smetiakov, aj nepsickarskych. Tym mestu dakujem, lebo je vidiet snahu a realne riesenie, aspon takto banalneho problemu.
Zvysok je na ludoch.. Ked uvidis hovienko, ktore niekto nezozbieral, tak mozes byt aktivny obcan, respektive tak mily, ze mu ho hodis nsapt, ze ho tam zabudol :) s penazenkou a klucmi to robime tiez, preco nei s hovienkami.. Mozno ich to nauci...
Tym len chcem povedat, ze je mi luto psov, ktori za nic nemozu - defacto oni su v pohode, lebo malokedy robia poterbu na betone/chodniku, ak je nablizku aj travnik. Kiezby aj my ludia sa poucime, no jo, snad raz.
Inak - osobne si myslim, ze za takto umyselny cin by mala byt pokuta, za znecistovanie, ci uz exkrementom, alebo cigaretami okolie. jedna vec je zle zaparkovat, o par centimetrov v zakaze a dostat papucu, nemusel tam byt UMYSEL zle zapparkovat, aj prekroceie rychlost nemusel byt hned UMYSEL, ale vyhodit odpadky tam kam nepatria, to uz UMYSEL rozhodne je - cize je trest na mieste. nemusi byt ani likvidacny, no to zdrzanie a jednanie s policiou by mohlo byt ako ponaucenie. symbolicky 5/10eur, to celkom naserie - nie pre tu sumu, ale pre ten princip a zachova sa model prijmu pre policiu.
to len moj postreh...
09. december 2016

Obcan_z_BA

Dušan súhlasím s Tvojimi slovami a som rád že patríš k tým 2/10 ktorý vie keď má svojho miláčika čo sa patrí. To že ľudia v noci vyhodia pol bytu do priestoru ku kontajnerom to asi vadí každému. Ale to nebolo predmetom diskusie, kľudne si o tom po diskutujem na správnom mieste :) je veľa vecí čo sa nerieši, alebo len čiastočne a aj táto mnou spomenutá je jednou z nich. Verím že sa to bude zlepšovať, lebo trávniky sú spoločné a môže ich využívať každý, tak sa to naučme Ak niekto bol napr. vo Veľkej Británii, vie o čom hovorím.
15. február 2018

Obcan_z_BA

Dobry den, situacia s vykalmi je uz opat neunosna, je zbytocne tu posielat miesta a fotografie pretoze vykaly sa nachadzaju vsade kde je travnata plocha. Ignorancia a totalna demencia psickarov uz nema obdoby. Stacilo by pritom tak malo. Ale tvarme sa ze je to vyriesene ako vacsina veci v BA.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania