Aktualizovať podnet
Ťažba na Devínskej Kobyle

Nahrajte obrázok aktualizácie podnetu:

Vaše meno:

Váš e-mail:

Koľko je jedna plus jedna? (zadajte číslo):


   alebo   ísť späť


Pomoc

Pomocou nasledovného dialógu nás môžete upozorniť na akúkoľvek zmenu príslušného podnetu, či už sa jedná o jeho nápravu, alebo naopak zhoršenie daného stavu.

Ťažba na Devínskej Kobyle

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Roman Salkovic 23. novembra 2016

Opat tu mame kazdorocnu tazbu dreva na Devinskej Kobyle. Chcem sa spytat, preco su kazdy rok turisticke a cyklo chodniky neustale nicene tazkou technikou a malokedy su vratene do povodneho stavu? Preco nemoze tazba prebiehat v zime, ked je zem zmrznuta, ale vzdy a vyhradne po vydatnych zrazkach? Preco sa nepouzivaju alternativne techniky tazby v takomto citlivom prostredi, napriklad zapojenie taznych konov? Preco vobec musime trpiet kazdy rok taketo nicenie nasich lesov?

24. november 2016

Anonymný užívateľ

Minule som tam videl taký gang s motorovými pílami. Žiadne ochranné pomôcky, šušťáky a na nohách tenisky. Určite by bolo vhodné, aby sa im na "zuby" prišiel pozrieť inšpektorát práce.
24. november 2016

Dusan Travnicek

Mna by celkom zaujimalo, kam die toto drevo? Kto je jeho prijemca ?
29. november 2016

Stefan

Drevo ide vacsinou do Holandska, Rakuska, oni radsej drevo kupuju, nie su hlupy ako my aby si pílili vlastne lesy...
29. november 2016

Anonymný užívateľ

A vyvážajú tam drevo prvej triedy. U nás nechajú len ten odpad.
29. november 2016

Roman Salkovic

Ochrana prirody po slovensky. Alebo ako vyviezt naraz co najvacsie mnozstvo dreva z lesa. Ved cyklochodniky a turisticke chodniky niekolko ton zvladnu...
29. november 2016

Roman Salkovic

Truck s navesom.
29. november 2016

Roman Salkovic

Toto po nich ostalo
29. november 2016

Anonymný užívateľ

A podobne sa rabuje v lesoch Záhorská Bystrica!
08. december 2016

Odpoveď samosprávy

Podnet bol obratom preposlaný na Lesy SR, š.p., v ktorý vykonáva predmetnú ťažbu. Ak nám príde ich vyjadrenie, prepošleme ho ďalej. RNDr. Peter Krempaský Referent ŽP MÚ MČ Bratislava-Devín Tel. 02/60202514
08. december 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v mesiacoch 10 – 12.2016 bola v lokalite Devínska Kobyla v k.ú. Devínska nová Ves a Dúbravka vykonaná v porastoch 1224, 1243 11, 1260A a 1263 obnovná úmyselná ťažba skupinovou formou účelového hospodárskeho spôsobu na plochách do 0,20 ha za účelom zachovania genofondu pôvodných druhov drevín Devínskej Kobyly prirodzenou obnovou a výchovná ťažba nad 50 rokov úrovňovou prebierkou s pozitívnym výberom v poraste 1241 kombináciou technológií kôň + traktor za účelom odstránenia poškodených a netvárnych jedincov a podporu nádejných stromov ako aj prípravu porastu na prirodzenú obnovu v budúcom desaťročí. Popri tom sa spracovala aj náhodná ťažba suchých a zlomených stromov za účelom zabránenia ohrozeniu návštevníkov lesa.
Ťažba bola riadne schválená Okresným úradom Bratislava, odborom opravných prostriedkov listom č. OU-BA-OOP4-2015/053582 zo dňa 21.12.2015 ako aj odborom starostlivosti o životné prostredie (list č. OU-BA-OSZP1-2015/95581-ROP zo dňa 17.12.2015) a je v súlade s manažmentovými opatreniami pre územie európskeho významu Devínska Kobyla. Ťažba bola riadne vyznačená a realizovaná v súlade s platnými právnymi normami na úseku lesného hospodárstva.
V súčasnosti prebieha v týchto porastoch čistenie plôch po ťažbe formou samovýroby dreva a odvoz drevnej hmoty z odvozných miest.
Uvedomujeme si, že každý zásah do tejto krásnej a obyvateľstvom často navštevovanej lokality je veľmi citlivo vnímaný, les je však živý organizmus, nie je nemenný a vyžaduje si starostlivosť okrem iného aj tak veľmi nepopulárnou ťažbou. Na záver malá oprava, táto ťažba nie je hospodárska, jej cieľom je vykonanie takých manažmentových opatrení, ktoré vedú k zachovaniu lesa ako takého pre budúce generácie.

Ing. Martin Knurovský

Vedúci LS Bratislava
E-mail: [email protected]
Mobil: +421 918 333 041
08. december 2016

Roman Salkovic

Dobry den,

dakujem za reakciu na moj podnet. Avsak moja otazka nesuvisela priamo s dovodmi tazby dreva v tejto lokalite. Ja nie som lesnik, nestudoval som tento odbor a nechcem sa preto vyjadrovat k tomu, ci je tazba potrebna alebo nie.

Moja otazka sa tykala toho, preco sa nicia cyklo- a turisticke chodniky tazkou technikou. Preco sa tato tazka technika nasadzuje tesne po intenzivnych dazdoch. Ako som prikladal na dalsich fotografiach, odvoz dreva bol realizovany pouzitim 3-napravoveho trucku a dalsieho navesu s dvomi napravami. Ziadne kone som zial v lese nevidel. To, co ostalo v lese po lesnikoch, je az sokujuce. Lesnici su totiz ti, ktori by sa mali zaujimat najma o ochranu prirody, a preto by som cakal iny pristup. A ak uz su takto chodniky znicene, ocakaval by som, ze nam poskytnete informaciu o tom, kedy budu revitalizovane, resp. vratene do povodneho stavu. Momentalne su na cykloturistiku totiz niektore useky skoro nepouzitelne.
02. marec 2017

Roman Salkovic

Lesy SR nekomunikuju a medzicasom po Devinskej Kobyle nadalej jazdi tazka technika. Zabery z tohto tyzdna dokumentuju, ze su cyklotrasy v tejto lokalite pre cyklistov nebezpecne, najma za znizenej viditelnosti, ale aj pri jazde z kopca. Smutny dokaz toho, ako poslanci mesta, starosta mestskej casti a Lesy SR kaslu na zaujmy ludi a ochranu prirody.
13. marec 2017

Roman Salkovic

Aktualizacia z dnesneho rana. Opat sa nam trochu oteplilo, padlo par milimetrov zrazok co znamena, ze pani lesnici si opat zjavne museli prejst cyklotrasy a znicit co sa este znicit dalo.
20. marec 2017

Roman Salkovic

Dnes rano pilili na Kobyle pilcici konare. Poobede uz boli na cyklochodnikoch vyjazdene nove kolaje. Tak sa zda, ze lesnici akoby naschval jazdia po lese zasadne po vydatnych zrazkach, ake sme mali cez vikend.
24. marec 2017

Ján Protič

Rad by som upozornil na prebiehajucu rozsiahlu tazbu na viacerych miestach Devinskej Kobyly. Uz viackrat sa tu ludia vyjadrili ze sa im to nepaci. Lesy v tejto oblasti su naozaj jedinecne a vyrubanim najvzacnejsich starych stromov sa sposobia nevycislitelne a nenapravitelne skody. Stoji to za par eur zisku? Nehovoriac o znicenych chodnikoch a cyklocestach...
24. marec 2017

Anonymný užívateľ

Aj tu to funguje ako na celom Slovensku.
Najkvalitnejšie drevo sa vyváža do zahraničia za pár euro.
11. apríl 2017

Roman Salkovic

Na zaciatok aprila este jeden bonus. Lesnici zjavne vedia prejavit aktivitu, zial len ked je to v ich zaujme. Foto je z rovnakeho useku, kde prebiehala tazba. Na dvoch usekoch na modrej cyklotrase spevnili lesnici povrch makadamom tak, aby mohla tazka technika tieto dva tazko zjazdne useky prejst. Tazky truck alebo traktor nalozeny drevom teraz uz pohodlne usekom prejde. Horsie je to s nami cyklistami. Bud riskujete defekt, alebo pad na ostre kamene a nasledny uraz. Menej zrucny cyklista musi prejst usekom peso. Naozaj skvely sposob, ako odlakat turistov z lesov, aby si mohli lesnici konecne robit "svoju pracu".
22. máj 2017

Ivan

"les je však živý organizmus, [..] a vyžaduje si starostlivosť okrem iného aj tak veľmi nepopulárnou ťažbou."
S týmto by zásadne nesúhlasil. Lesy boli aj pred ľudskými zásahmi a dokonca ich bolo aj viac. Ak to terajšie porasty nezvládajú, to by som skôr tipoval na nevhodnú výsadbu a teda nevhodnú ľudskú starostlivosť.

"Na záver malá oprava, táto ťažba nie je hospodárska, jej cieľom je vykonanie takých manažmentových opatrení, ktoré vedú k zachovaniu lesa ako takého pre budúce generácie."
Ak ťažba nie je hospodárska, nemohli ste tie stromy nechať tam? Veľakrát som v lese videl padnuté stromy, nevyzeralo, že by to prekážalo. Pre živé bytosti v lese je to vraj aj prospešné. Cením si odvoz na zberné miesto koňami, ak bol tak robený. Mohli sa použiť šetrnejšie spôsoby aj v pokračovaní.
06. júl 2017

Roman Salkovic

Tazba na Devinskej Kobyle prebieha aj v letnych mesiacoch. Cyklotrasy su zjazdne, no na miestach kam lesnici zvazali drevo si treba trochu davat pozor na prasny podklad.
13. február 2018

Roman Salkovic

Vela ludi pravdepodobne uz zachytilo vybornu spravu, a to ze planovana masivna tazba na Devinskej Kobyle je docasne pozastavena:

https://pava.blog.sme.sk/c/475408/masivna-tazba-dreva-na-devinskej-kobyle-a-vydrici-docasne-zastavena-co-bude-dalej.html

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania