Vlakom z DNV do Ružinova

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
Franz 14. decembra 2016

Dobry den,
stale nie je mozne dostat sa z DNV do Ruzinova vlakom. Byvam v DNV a pracujem pri Poluse. Ak by sme zili v normalnom meste, tak by som cestoval z vlakovej stanice DNV na stanicu Nove mesto za 20minut. Kedze Bratislava je specificka, tak taketo cestovanie nie je mozne. Vlak z DNV konci na Hlavnej stanici. Dalej musim prestupovat na elektricku, alebo ist bicyklom. Nie je skoda, ze spojenie Hlavna Stanica-Nove mesto je nefunkcne? Pokracovat by sa dalo az do Petrzalky cez Pristavny most. Preco mesto neriesi integraciu zeleznic do MHD?
Zaujimave je, ze na trati Hl.stanice - Nove mesto jazdia iba vlaky od Regiojetu a tym padom je este potrebne kupovat si dalsi listok, cim sa cesta vyrazne predrazi.

14. december 2016

Martin

Mesto a kraj melú niečo o integrovanej doprave ale desiatky kilometrov železničných tratí je v BA úplne nevyužitých. Je to proti zdravému rozumu. Petržalka, Nové Mesto, Predmestie sú momentálne mŕtve stanice, čo sa týka osobnej dopravy. Škoda.
15. december 2016

David 1

Vlakov tam chodí dosť no Regiojetu sa nechce do BID. Čiže je to momentálne lacnejšie vlak+električka.
21. január 2017

Odpoveď samosprávy

Riešenie dopravnej situácie v Bratislave patrí medzi priority vedenia Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Už v súčasnosti zabezpečujeme veľmi silnú ponuku prímestských vlakov medzi Devínskou Novou Vsou a bratislavskou hlavnou stanicou. Osobné vlaky a regionálne expresy sú zapojené do Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja, takže je v nich možné využiť prestupné lístky a kombinovať cestu vlakom, mestskou dopravou alebo prímestským autobusom. V oboch smeroch je v bežný pracovný deň spolu k dispozícii viac než 80 vlakov vrátane medzinárodných regionálnych expresov Bratislava - Viedeň, pričom cesta takýmto vlakom z Devínskej Novej Vsi na hlavnú stanicu trvá len 12 minút.

Všetky uvedené spojenia sú objednané a financované štátom prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR. Na trase Bratislava hl. st. – Bratislava Nové Mesto – Komárno si však štát objednáva železničnú dopravu od iného dopravcu, ktorý sa zatiaľ do integrovaného systému nezapojil. Železničná spoločnosť Slovensko nemôže do stanice Bratislava Nové Mesto prevádzkovať z hlavnej stanice viac ako malý počet vybraných vlakov (z vlakov zapojených do IDS BK sú to aktuálne dva spoje v smere na hlavnú stanicu) pre viaceré dôvody:

- trať je v celom najviac vyťaženom úseku Bratislava hl. st. – Bratislava Nové Mesto jednokoľajná a prevádzka väčšieho počtu vlakov ZSSK nie je v čase dopravnej špičky realizovateľná (v čase dopravného sedla by to išlo, ale obtiažne – s pobytom na hlavnej stanici) vzhľadom na kapacitu - priepustnú výkonnosť a možnosti traťového úseku po technickej stránke,

- prišlo by súčasne k obmedzeniu počtu priamych vlakov Kúty respektíve Malacky – Devínska Nová Ves – Bratislava hl. st. – Pezinok respektíve Trnava. (Vytvorenie priameho spojenia Malacky – Bratislava Nové Mesto / Pezinok nie je sučasne realizovateľné). Zmena by negatívne ovplyvnila súčasných cestujúcich ako aj využitie vozidiel ZSSK.

Tomáš Kováč
riaditeľ Odboru komunikácie
Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK)
24. január 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za Váš podnet. Spojenie z časti Devínska Nová Ves na ŽST Nové Mesto je v súčasnosti komplikované najmä z dôvodu rôznych dopravcov na jednotlivých úsekoch. V úseku Devínska Nová Ves – Hlavná stanica výkony železničnej osobnej dopravy zabezpečuje Železničná spoločnosť Slovensko a v úseku Hlavná stanica – ŽST Nové Mesto dopravca RegioJet. Aktuálne prebiehajú rokovania s dopravcom RegioJet o ich zapojení do Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. Do budúcna sa plánuje aj zavedenie priamych vlakových liniek z jedného konca mesta na druhý, avšak je to priamo závislé od zvýšenia kapacít na jednotlivých železničných tratiach a taktiež aj od úprav infraštruktúry (napríklad zavedenie nových zastávok na území mesta).

Oddelenie komunikácie a marketingu
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania