Vzorový posyp trávnika soľou pred Lakeside Park

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Peter Kočvara 27. decembra 2016

Tak takto vyzerá "vzorový" posyp chodníka, či skôr trávnika soľou pred Lakeside Park: rozmetač každých 15 metrov vysype na kopu niekoľko kilogramov soli, z toho tretinu rovno na trávnik! Bude to zaujímať oddelenie životného prostredia MÚ?

11. január 2017

Peter Kočvara

Aktuálne na Račianskej (priložené fotografie sú z úseku od Figara po Palmu): každých niekoľko metrov vysypané niekoľko kg technickej soli na jednej kope... (!)

VZN o čistote a poriadku http://www.banm.sk/data/files/10289_vzn-6-2015-cistota-a-poriadok.pdf, v § 6 Čistenie verejných priestranstiev v zimnom období hovorí iba o POSYPE INERTNÝM materiálom (t.j. zotrvávajúci v pôvodnom stave; (chemicky) nereagujúci s inými látkami). Teda NIE O POSYPE SOĽOU.
Soli sa používa príliš veľa a často aj zbytočne, čo je nielen mimoriadne neekologické, ale to aj ničí napr. obuv, zvieratá s tým majú problém.

Chodníky by pritom mali byť posypované spomínaným inertným materiálom, t.j. kamennou drťou, pieskom, prípadne pred rodinnými domami, čo kúria drevou aj drevným popolom.
Výborné by bolo, ak by sme v budúcnosti preferovali tieto inertné materiály, prípadne ekologickú soľ.
11. január 2017

Peter Kočvara

A solí sa už dokonca aj na hranici lesa na Ahoji, kde si majitelia "záhradných" domčekov takto vykonávajú zimnú údržbu prístupových cestičiek...
12. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Podnet sme preverili. Podľa vyjadrenia zodpovedných pracovníkov uvedené úseky pred Lakeside / Palma a Figaro patria pod Magistrát, ktorý zabezpečuje aj zimnú údržbu. Podnet bol presmerovaný na vybavenie.


Jana Plevová
12. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podmienky používania posypových materiálov upravujú Technické podmienky používania posypových materiálov na báze chloridu sodného na pozemných komunikáciách, ktoré vychádzajú z cestného zákona (ide o usmernenie z ministerstva dopravy). Na základe týchto podmienok bol pripravený aj Operačný plán zimnej údržby komunikácií hlavného mesta, ktorý je spracovaný v súlade so zákonom č.135/1961 o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov. Pokiaľ ide teda o posypový materiál, hlavné mesto SR Bratislava na údržbu verejných priestorov vo svojej správe používa tzv. chlorid sodný/posypová soľ, ale aj posypový materiál známy ako Solmag, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu (je to ekologická posypová soľ - chlorid horečnatý). Solmag používame na mostoch, ich nájazdoch, všetkých lokalitách v pásmach hygienickej ochrany spodných vôd (napríklad lokalita Železnej studničky), na údržbu schodov, lávok, nadchodov a v historickom centre mesta napríklad na Hlavnom a Františkánskom námestí.


Zimnú údržbu komunikácií zabezpečuje hlavné mesto SR Bratislava dodávateľsky spoločnosťou A.R.K. technické služby, s.r.o. Vykonanú prácu kontrolujú mestskí dispečeri, ktorí dohliadajú na zjazdnosť ciest a schodnosť verejných priestorov.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
13. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, dopĺňame našu odpoveď o informáciu, na Račianskej ulici spravujeme z hľadiska čistoty a zimnej údržby chodník pred bývalým pneuservisom oproti Legerského ulici a chodník pri parkoviskách Račianska 61 - 63 - 65.
Ostatné chodníky sú povinný čistiť majitelia, prípadne správcovia priľahlých nehnuteľností.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
18. január 2017

Peter Kočvara

Dobrý deň,
ak nie je správcom/zodpovedným za zimnú údržbu chodníka magistrát ani MČ, prosím presmerovať podnet na príslušné Oddelenie verejného poriadku MÚ BANM http://www.banm.sk/oddelenie-verejneho-poriadku/, s odôvodnením na podozrenie na spáchanie priestupku podľa VZN č. 6/2015 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti Bratislava - Nové Mesto, §6, ktorý hovorí v rámci zimnej údržby chodníkov iba o posype inertným materiálom, teda nie chemickým materiálmi (technickou soľou).

Ďakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania