Škôlky v Petržalke

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
peter 20. januára 2017

Dobrý deň, chcem sa spýtať ako a kedy sa bude riešiť situácia so štátnymi škôlkami v Petržalke. Zaujíma ma hlavne o koľko plánujete zdvihnúť kapacitu štátnych škôlok. Viem o deťoch, ktoré mali v septembri 4,5 roka, trvalý pobyt v Petržalke a napriek tomu neboli prijaté do štátnej škôlky. V Petržalke bolo neprijatých v školskom roku 2015/2016 neprijatých do štátnych škôlok 662 detí. Ak som aj ochotný zaplatiť si cca 400e +stravu 3e/deň za súkromnú škôlku, tak je problém nájsť naozaj škôlku, ktorá reálne patrí pod ministerstvo školstva. Opatrovateľské centrá, ktoré sa nazývajú jasličkami a škôlkami nemusia spĺňať také požiadavky na personál ako škôlky zaradené pod sieť ministerstva školstva. https://www.noviny.sk/slovensko/162662-v-skolkach-moze-ucit-ktokolvek-aj-predavacka-ci-instalater

20. január 2017

peter

Keďže do podnetu sa dá napísať len obmedzený počet znakov, chcem sa spýtať tu, či neplánujete aspoň zriadiť štátne škôlky, ktorá by boli za vyšší poplatok ako bežné štátne škôlky, ale zároveň by ten poplatok bol prijateľnejší ako v súkromných opatrovateľských centrách, ktorých úlohou je tvoriť zisk. Myslím, že väčšina rodičov, ktorým nezobrali deti do klasickej štátnej škôlky by radšej zaplatila napríklad 100e/mes za takúto štátnu nadštandardnú škôlku ako by mala dávať dieťa do súkromnej škôlky, kde sa mesačný poplatok platí bez ohľadu na to, či dieťa do škôlky reálne chodí alebo je doma choré. Viem, že asi 22 rodín dostáva mesačne okolo 60e príspevok na súkromnú škôlku, ale príde mi to len ako podporovanie biznisu s opatrovateľskými centrami a myslím si, že takéto opatrovateľské centrá by nemali zastupovať funkciu štátu/mesta/samosprávy... Bohužiaľ situácia je taká, že človek si nemôže ani medzi týmito "škôlkami" veľmi vyberať, tie lepšie už sú obsadené, takže pracujúci rodičia sú radi, ak im vôbec dieťa do nejakého vezmú
20. január 2017

Ivan

Lutujem vas,hlavne ked vidim kolko skolok nesluzi na svoj povodny ucel napr. viem ze v jednej je detsky domov (Zadunajska),"domov dochodcov"? (pri TPD),Holicska (fakt neviem co tam je,skolka to nie je...atd
24. január 2017

Odpoveď samosprávy

V prílohe posielame stanovisko k Vášmu podnetu. V prípade potreby získať viac informácií, poprosíme obrátiť sa priamo na oddelenie školstva a športu miestneho úradu. Kontakty: http://www.petrzalka.sk/oblasti/skolstvo/

Problematiku kapacít materských škôl v mestskej časti Bratislava-Petržalka sa snažíme riešiť podľa požiadaviek zákonných zástupcov detí, a podľa finančných možností mestskej časti. Od roku 2008 každoročne mestská časť zvyšuje kapacity materských škôl.

Mestská časť Bratislava-Petržalka je aktuálne zriaďovateľom 23 verejných materských škôl na území Petržalky. S cieľom maximálne vychádzať zákonným zástupcom detí v ústrety, zriadila mestská časť od roku 2008 21 tried nových, do ktorých je prijatých 478 detí. Z tohto počtu boli zriadené nové triedy v priestoroch existujúcich materských škôl s kapacitou 11 tried pre 270 detí a zriadené boli vo voľných nebytových priestoroch základných škôl 4 materské školy s kapacitou 10 tried (3 dvojtriedne MŠ s kapacitou 6 tried pre 120 detí a 1 štvortriedna MŠ pre 88 detí).

Pre úplnosť informácie, v roku 2008 nadobudol účinnosť zákon 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon), ktorý určil maximálne počty detí v triedach materských škôl podľa vekového zloženia detí, čo v praxi znamenalo de facto zníženie detí počtu v triedach materských škôl. Zákon dáva možnosť zvýšiť počet detí v každej triede o tri deti, ak sú splnené požiadavky podľa osobitého predpisu (hygienické požiadavky), čo sa realizuje v zmysle zákona v každej materskej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Mestská časť Bratislava-Petržalka v súčasnosti plánuje zvýšiť kapacitu materských škôl v jej zriaďovateľskej pôsobnosti o 2 verejné materské školy so začiatkom prevádzky od 01.09.2018 – Materská škola, Vyšehradská 17, 851 06 Bratislava a Materská škola, Turnianska 10, 851 07 Bratislava.

Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta 8. októbra 2014 uznesením č. 1771/2014 zverilo objekt bývalej Materskej školy, Vyšehradská 17 do správy mestskej časti za účelom jeho využitia na prevádzkovanie materskej školy zriadenej mestskou časťou vrátane jej súčasti školskej jedálne. V nadväznosti na tieto skutočnosti, mestská časť Bratislava-Petržalka na základe výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „ministerstvo“), požiadala ministerstvo o poskytnutie dotácie na rozšírenie kapacít MŠ. Ministerstvo poskytlo mestskej časti na rekonštrukciu objektu Vyšehradská 17 dotáciu na kapitálové výdavky vo výške 360 000,- EUR a na bežné výdavky 40 000,- EUR. Tieto finančné prostriedky nebudú postačujúce na rekonštrukciu objektu Vyšehradská 17 a mestská časť bude musieť časť rekonštrukcie pokryť aj finančnými prostriedkami z úveru. Rekonštrukciou objektu Vyšehradská 17 zvýši mestská časť kapacitu materských škôl o ďalších 7 tried s počtom cca 150 miest.

Mestská časť Bratislava-Petržalka na základe výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ako Riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program, predložila 19.01.2017 projektový zámer na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Rekonštrukciou voľných nebytových priestorov v prístavbe Základnej školy, Turnianska 10 sa zvýši kapacita materských škôl o ďalšie 4 triedy s počtom cca 90 miest.

Na území mestskej časti Bratislava-Petržalka sídli 7 súkromných materských škôl, ktoré sú zaradené do siete škôl a školských zariadení SR:


Súkromná materská škola, Vavilovova 18, 851 01 Bratislava,
Súkromná materská škola, Zadunajská 27, 851 01 Bratislava,
Súkromná materská škola, Nobelovo nám. 6, 851 01 Bratislava,
Súkromná materská škola Christa Boteva, Záporožská 8, 851 01 Bratislava,
Súkromná materská škola, Gercenova 10, 851 01 Bratislava,
Súkromná materská školy Kids Paradis, Vyšehradská 12, 851 06 Bratislava,
Súkromná materská škola, Fedinova 7, 851 01 Bratislava.

Mestská časť Bratislava-Petržalka, v zmysle schváleného postupu „Poskytnutie nenávratného finančného príspevku na vzdelávanie detí v súkromných materských školách“ Miestnym zastupiteľstvom mestskej časti Bratislava-Petržalka, na základe žiadosti zákonných zástupcov už druhý školský rok poskytuje nenávratný finančný príspevok na vzdelávanie detí v súkromných materských školách, ktoré neboli z dôvodu nedostatku miest prijaté do MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Súčasne si dovoľujeme informovať Vás, že predprimárne vzdelávanie v materských školách nie je povinné. Chápeme však požiadavky zákonných zástupcov o umiestnenie detí do materskej školy. Preto je dlhodobo prioritou mestskej časti rozširovať kapacity materských škôl v jej zriaďovateľskej pôsobnosti tak ako je to vyššie uvedené.

mestská časť BA-Petržalka
26. január 2017

peter

Ďakujem veľmi pekne za dlhú odpoveď.

Keď sa teraz pozerám na čísla, ktoré boli napísané, tak za 8 rokov bolo zriadených len 478 nových miest, pričom neprijatých detí bolo len v tomto školskom roku 662, takže každý musí uznať, že situácia so škôlkami je zlá a treba ju riešiť razantnejšie. Napriek tomu som rád, že vznikli aspoň tieto miestá a že sú v pláne aj ďalšie nové škôlky. Trochu ma prekvapil termín otvorenia škôlky na Vyšehradskej, keďže podľa informácii v médiach mala škôlka fungovať už skôr.

Samozrejme mi je jasné, že predprimárne vzdelávanie nie je povinné, ale nedá sa ani povedať, ze dobrovoľné. Moje deti si nemôžu vybrať, či do škôlky budú chodiť alebo nie. Reálne by som bol na tom finančne lepšie ak by som teraz dal výpoveď a bol pol roka na podpore ako platiť dve súkromné škôlky a výdavky spojené s dopravou do roboty. Nakoniec ani chodenie do roboty nie je povinne.

Viem, že Petržalka dáva príspevok na súkromne škôlky vo výške cca 60e a dostalo ho okolo 30 ľudí.
12. apríl 2017

Lubica

Preto treba predavat budovy skolok napr. ako byvalu skolku na Znievskej
http://www.ta3.com/clanok/1103380/petrzalke-chybaju-skolky-byvala-budova-jednej-z-nich-je-na-predaj.html
09. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Mestská časť - Petržalka v školskom roku 2022/2023 vyhovela všetkým žiadostiam o zápis dieťaťa do materských škôl. Vďaka novým triedam veríme, že voľných miest bude dostatok aj tento rok.

https://www.petrzalka.sk/2022-05-11-petrzalka-po-viac-ako-desatroci-dokaze-prijat-do-materskych-skol-vsetky-deti/
Kto? Referát komunikácie
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.