Parkovanie na chodníku pri garážach na Čavojského

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Vyriešený

Na Cavojskeho, za Namestim sv. Frantiska, je priechod pre chodcov. Na jednej strane (vid foto) parkuju auta na chodniku tak, ze z priechodu musite prejst na cestu. S kocikom nemate sancu prejst, lebo je tam este znacka z jednej strany.

Na fotke je auto zaparkovane v ramci moznosti este rozumne, ze sa da prejst poza auto, co je ale skor vynimka.

Mozno by bolo fajn sa inspirovat aktivitou Zelenej hliadky, pripadne ich poziadat o spolupracu a osadit betonovy kvetinac, ktory znemozni parkovanie na chodniku. Ak si spravne pamatam, tak vyrobne naklady na jeden kvetinac ich vysli na cca 20 €.

08. marec 2017

Admin KV

Dobrý deň, pán Emil, MiÚ MČ Bratislava - Karlova Ves sa v e-mailovej komunikácii vyjadril, že, v prípade Vášho podnetu, odporúčajú pred zvážením osadenia pevných zábran, aby bola na miesto v reálnom čase privolaná hliadka Mestskej polície (tel. č. 159).
Ak privolaná hliadka na mieste posúdi, že státie vozidiel je v rozpore s predpismi, môžu vodičov pokutovať. Takáto prevencia by mala podobnému konaniu do budúcnosti zabrániť. Môžete, prosím, vyskúšať najprv tento spôsob riešenia a dať nám prípadne vedieť, či sa situácia zlepší?

Ďakujem.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
10. marec 2017

Emil

Dobry den, vyskusat to mozem, ale je tam jeden problem. Ak vodič ponechá voľnú šírku chodníka 1,5 m, môže zastaviť alebo stáť na akomkoľvek mieste chodníka a mestska policia s tym nic nespravi. Ak sa pozriete na fotku, tak pri dverach spolujazdca je na chodniku osadena znacka. Takze ak na tejto strane vodic necha 1,5 m priestor, parkuje podla zakona a MsP s tym nic nespravi. Mamicka s kocikom, alebo niekto na voziku tadial neprejde prave kvoli znacke na chodniku.
10. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Pôvodne sme zodpovednosť za jeho riešenie presunuli na Mestskú políciu, nakoľko podľa nášho názoru ide o hrubé porušenie § 52 odst. 2 Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z., ktorý povoľuje státie vozidiel na chodníkoch za týchto podmienok: „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.“
To, že vľavo vedľa vozidla na fotografii je voľný priestor vyše dvoch metrov nič nemení na tom, že na druhej strane v smere vjazdu do garáží tvorí chodník plocha len po obrubník, ktorý tým tvorí okraj chodníka. Mestskí policajti, ktorých sme na miesto privolali, merali vzdialenosť od zadnej časti vozidla po žltú čiaru, ktorá je na vozovke. Chodník je však zakončený oblúkom a v najužšom mieste vpravo vedľa vozidla bola vzdialenosť 40 cm. Napriek tomu argumentovali, že priechod pokračuje aj pred oblúkom na vozovke a miesto na prejdenie chodcov je dostatočné, pričom poukazovali na práve prechádzajúcu mamičku s kočíkom. Na argument, že vozidlo svojim zadným previsom zakrýva v chodníku osadené varovné signálne pásy pre nevidomých občanov odpovedali, že nikde v zákone to nie je uvedené ako priestupok.
Riešenie dopravných situácií, vzniknutých len pre nedisciplinovanosť niektorých vodičov napr. osádzaním stĺpikov stojí nemalú časť finančných prostriedkov, ktoré chýbajú napr. pri opravách ciest. Nakoľko však podľa Mestskej polície nedochádza v prípade parkovania vozidiel ako na fotografii k porušeniu pravidiel cestnej premávky, mestská časť navrhne do Operatívnej komisie pre dopravné značky a dopravné značenie na Magistráte osadenie stĺpikov.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
13. marec 2017

Emil

Dobry den p. Vrabec,

v prvom rade dakujem za rychlu reakciu.

Rozumiem, ze instalovanie stlpikov plytva zdrojmi, ktore mozu byt pouzite inde. Ako som uviedol vyssie, davam tip mozno na lacnejsie riesenie - betonove kvetinace. Partia nadsencov zo Zelenek hliadky si ich vyraba svojpomocne za cca 20 Eur. Otazka je, ci by to nebolo zaujimave aj pre VPS KV, vid foto.

Druhym tipom je spolupraca s Vysokou Skolou na diplomovej praci, kde by pre studentov bola moznost urobit prakticku implementaciu ppznatkov z behavioralnych vied ;)

Napr. taketo nieco :)

http://m.topky.sk/cl/1000680/1584295/Experiment-na-hlavnej-stanici-v-Bratislave--Urady-si-nevedeli-rady--studentom-sa-podaril-zazrak-

Napriklad na toto miesto dat betonovy kvetinac a namalovat zelenym pruhy pre kocik alebo ivalidny vozik. mozno by par ludi pochopilo, ze to nie je o ruseni "ich parkovacich" miest, ale nechani priestoru pre ostatmych.

Da sa to pouzit aj inde, namalovat na zem "pravitko", ktore necha 1,5m na chodniku, pripadne 5m od prechodu pre chodcov.

Toto su male projekty, ktore nie su az tak financne narocne. Rozumiem, ze sa riesi parkovacia politika, co je dobry projekt, ale ide o dlhodoby projekt.

Ano, je aj moznost jvolat MsP, aj ked sa priznam, ze nerozumiem, preco sama policia nerobi prevenciu, ale kona iba na podnet. To je uz ale iny pribeh.

11. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet je vyriešený.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
14. apríl 2017

Emil

Dakujem!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania