Orez stromu - 29. augusta 15

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Vyriešený
meno
Zuzana 23. marca 2017

Dobry den,
Rada by som sa kompetentnych opytala, preco bol strom /sakura/ na 29 augusta 15 orezany tak, ze na nom neostali ziadne konare ani konariky. Pricom naposledy bol orezavany pred 3 rokmi, v marci 2014. Neviem sa ubranit dojmu, ze ho niekto chce zlikvidovat.
Vdaka

27. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Orez dreviny sa bude ďalej riešiť v zmysle zákona NR SR č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny so správcom bytového domu, ku ktorému patrí aj predzáhradka, kde strom rastie.

Lucia Rapošová, referát životného prostredia
29. marec 2017

Zuzana

Dakujem, poprosim potom o informaciu, co bol orez v sulade so zakonom.
02. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Na ulici 29. augusta 15 bol vykonaný štátny dozor nad drevinami v 1. stupni ochrany podľa ustanovenia § 71 zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov, pri ktorom bolo zistené, že drevina druhu Cerasus avium (čerešňa) bola orezaná radikálnym spôsobom v rozpore s usmerneniami Slovenskej technickej normy 83 7010. Ako uviedla správkyňa objektu konáre čerešne boli preschnuté a opakovane dochádzalo k ich ulamovaniu a padaniu. Nakoľko ide o starý strom obyvatelia domu nechceli pristúpiť k jeho výrubu, ale zvolili také orezanie, ktoré vyrieši prevádzkovú bezpečnosť stromu.
Správny orgán konštatuje, že sa jedná o starú produkčnú drevinu, ktorá má radikálne orezanú korunu, ale aj napriek tomu má v tomto vegetačnom období nové listy a teda nedošlo k takému poškodeniu dreviny, ktoré možno hodnotiť ako porušenie zákona.
Správcovská spoločnosť bytového domu bola o zisteniach informovaná a zároveň bola vyzvaná na vykonanie opatrení.


Lucia Rapošová, referát životného prostredia
05. jún 2017

Zuzana

Dobry den,
dakujem za informaciu. Kedze strom bol rovnako radikalne orezany pred 3 rokmi, tazko mohli na nom byt preschnute konare. Okolo chodim denne, jakziv som odlomeny konar nevidela. Napriek okolnostiam ma ten strom nastastie chut zit.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania