Výstavba vodovodu/poškodenie stromov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Zuzana Ružeková 09. apríla 2017

Na trávatej ploche medzi ulicami na Revíne a koncom Višňovej ulice (oproti areálu vodojemu) kvôli výstavbe nového vodovodu potrebovali premiestnit novo vysadené stromčeky. Stomy boli vysadené na trávik minulý rok, t.j. jedná sa o mladé stromky. Pri presádzaní pracovníci bagrom hĺbili jamy tesne pri kmeňoch stromčekov, čím poškodili ich kôru. Otázne je, na koľko poškodili aj koreňovú sústavu. Ohlasujem to, aby kompetentí pracovníci, ktorí sa starajú o zeleň prípadne prišli posúdiť rozsah poškodenia a prípadne ho ošetriť. Tiež posúdiť, či stromy neboli umiestnené príliš blízko seba a prípadne ich vhodnejšie presadiť, kým sa nanovo nezakorenia. ĎAkujem, Ružeková

12. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol zaslaný na vyriešenie.

Jana Plevová
20. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podľa vyjadrenia oddelenia životného prostredia a územného plánovania je plánovaná kontrola poškodených stromov. Ak došlo k vážnemu poškodeniu zelene bude podnet preposlaný na štátny dozor kde je možné aj udeliť pokutu.



Jana Plevová
20. apríl 2017

Anonymný užívateľ

Čo vyrieši udelená pokuta ? Zacelí poškodené kmene ? Nech nahradia poškodené stromy novými a nech sa o ne pár rokov starajú, kým sa neujmú.
21. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podľa vyjadrenia oddelenia životného prostredia a územného plánovania včera 20.04.2017 bol vykonaný štátny dozor orgánom štátnej správy v ochrane drevín, pričom bolo zistené, že v rámci rozkopávky boli presadené tri dreviny. Nakoľko pozemok je vo výhradnom vlastníctve hlavného mesta SR BA, predmetné bolo postúpené na Magistrát hl.m. SR BA z dôvodu podozrenia, že došlo k rozkopávke bez príslušného povolenia. V rámci poškodenia dreviny, poškodený bol kmeň jednej dreviny, pričom stavebník bude vyzvaný na okamžité ošetrenie rán. Súčasne bol informovaný, že v prípade, ak dôjde k úhynu predmetnej dreviny do roka, bude predmetné postúpené na SIŽP, ktorá mu môže udeliť pokutu a súčasne bude mestská časť vyžadovať náhradu poškodeného stromu.





Jana Plevová
21. apríl 2017

Anonymný užívateľ

Pred 4 rokmi sa na OPS objavil podnet vysadiť pri cca 40 ročných panelákoch stromy, kríky. Trvalo takmer 2 roky, kým na ploche vysadili stromy. Vysadiť mali 9 javorov. Vysadili 6. Dodnes neboli vysadené zvyšné 3. Zo 6 vysadených teraz začiatkom apríla 3 „odborne“ presadili. Je otázne, či to prežijú. Celkom dobrá bilancia . Viac info – viď - https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/3033/kriky-stromy
23. apríl 2017

Zuzana Ružeková

Dobrý deň, chcem reagovať na odpoveď p. Plevovej z 21.4. Chcem opraviť informáciu, že bol poškodený kmeň 1 stromu. Boli poškodené 2 stromy - jeden viac , druhý menej. ALe oba by mali byť skontrolované a ošetrené.

Ďalšia vec, ktorá ma zaujala je, že rozkopávka je bez povolenia majiteľa pozemku (???). Je možné, že výstavba tohto nového vodovodu sa koná BEZ POVOLENIA?
Nás obyvateľov okolitých domov vôbec neteší, že dotknutá trávná plocha je za uplynulých cca 4-5 rokov rozkopaná už aspon tretí krát. Vždy to robia vodári. Teraz by mala na tejto ploche cca 1 mesiac stáť vrtná súprava (ako som sa dozvedela od pracovníkov, ktorý práce realizujú), aby sa prekopali nna Magurskú ulicu.
A toto všetko sa môže diať bez povolenia? Prosím o preverenie.
19. júl 2017

Anonymný užívateľ

CHCEM UPOZORNIŤ, ŽE STROMY ZAČÍNAJÚ VYSYCHAŤ.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania