Nastavenie semaforu križovatka Jantárová - Bosáková

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Janka Kozikova 29. apríla 2013

Na krizovatke Jatarova cesta - Bosakova ulica je nastavenie semaforu na odbocenie vpravo, ktore je nebezpecne pre chodcov.
Auta prichadzajuce z Jantarovej a odbocujuce doprava na Bosakovu (na obrazku v smere cervenej sipky) dostanu zelenu zaroven s zelenou pre chodcov, ktori krizuju Bosakovu (v smere zelenej sipky). Problem je, ze automobily sa rozbiehaju uz na oranzovu a v tom case je na semafore pre chodcov este cervena a teda s chodcami nepocitaju. Zaroven chodec, aby si "vydobil" svoje miesto na prejdenie cesty musi doslova vstupit medzi uz iduce auta.
Navrhujem, aby semafor bol prestaveny tak, aby zelena pre auta bola o par sekund omeskana v porovnani so szelenou pre chodcov.
Takto bol upraveny uz semafor na opacnej strane krizovatky od Billy.
Dakujem
Janka Kozikova

29. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
uvedené komunikácie ako aj samotná križovatka vrátane svetelnej signalizácie je v kompetencii hlavného mesta, je potrebné sa obrátiť na magistrát Bratislavy.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk
05. máj 2013

Anonymný užívateľ

Tip pre adminov portálu odkazprestarostu - odpovede tohoto typu ani nezverejňujte a rovno to preposielajte ďalej zodpovedným. Takto iba zbytočne vytočíte ľudí a podnety často ostanú visieť ako neriešené.
05. máj 2013

Admin Bratislava-západ

Ďakujeme za odporúčanie. Vychádzame z názoru, že o podnetoch vzťahujúcich sa na územie mestskej časti by mal byť v každom prípade informovaný miestny úrad a ten by ich mal vyriešiť alebo postúpiť na riešenie zodpovedným organizáciám a úradom a následne informovať o riešení.
07. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. O stanovisko k vášmu podnetu na nastavenie svetelnej križovatky Jantárova-Bosákova sme požiadali príslušné útvary riadenia dopravy. Po preverení situácie Vám budeme vedieť poskytnúť stanovisko.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
16. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe Vášho podnetu sme preverili svietenie signálov na návestidlách cestnej dopravnej signalizácie (CDS) v križovatke Jantárová – Bosákova – konkrétne na ramene Jantárová od Rusovskej cesty.
Svetelná signalizácia z tohto smeru je pre zvýšenie priepustnosti riadená návestidlami s plným svetlom + vedľa červeného signálu je umiestnený doplnkový signál so zeleným svetlom v tvare šípky. Teda vpravo odbočujúce vozidlá majú možnosť jazdiť nielen na zelený signál, ale v tomto prípade hneď po jeho skončení môžu plynule pokračovať v jazde na doplnkovú zelenú šípku svietiacu súčasne s červeným svetlom. Tým je využitá možnosť odbočovať vpravo aj počas svietenia zeleného signálu na Bosákovej ul., ktorý nie je s pravým odbočením kolízny.
Vodič pri odbočovaní musí dodržať Vyhlášku MV SR 9/2009, ktorou sa vykonáva Zákon 8/2009 o cestnej premávke, ktorá mu ukladá povinnosť dať prednosť chodcom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre chodcov, pritom ich nesmie ohroziť ani obmedziť.
V našom prípade chodci na priechodoch cez Bosákovu majú v jednom cykle riadenia zelenú dvakrát:
1.- počas svietenia návestidla s plným svetlom, avšak tí, ktorí vstúpia do vozovky už v priebehu svietenia svojej zelenej (nie v prvej sekunde) dokončujú manéver už počas svietenia doplnkovej zelenej šípky pre vozidlá.
Niektorí vodiči si doplnkový signál mýlia so smerovým návestidlom a ohrozujú chodcov, avšak to nemôže byť dôvod na zmenu riadenia.
2.- mimo svietenia zelenej na návestidle s plným svetlom i mimo doplnkovej zelenej na Jantárovej od Rusovskej ul.
Zrušenie jednej zelenej pre chodcov by spôsobilo čakanie chodcov v strednom deliacom ostrovčeku na svoju zelenú v ďalšom cykle riadenia.

Z uvedeného vyplýva, že problém nie je v nastavení svietenia návestidiel, ale v dopravnej gramotnosti a disciplíne vodičov. Dohľad nad dodržiavaním pravidiel cestnej premávky prislúcha polícii.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
20. máj 2020

Martin Uváček

Podnet je už dávno neaktuálny. Križovatka prešla v rokoch 2015-2016 rekonštrukciou kvôli električkovej trati. Sú tam nové semafory a odbočenie doprava je už mimo zelenej pre chodcov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania