Turisti na Sandbergu

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Devínska Nová Ves

Vyriešený

Dobry den, niekolko rokov sa systematicky nici tato unikatna lokalita ktora je sucastou narodnej prirodnej rezervacie Devinska Kobyla. Najma vdaka chybajucemu oploteniu a znaciek, ktore by zakazovali vstup na Sandberg, nicia bezni navstevnici toto krasne uzemie. Kedy sa starosta mestskej casti a dalsie statne organy zacnu naozaj starat o zivotne prostredie, a nepresadzovali ako jediny nastroj ochrany prirody na Devinskej Kobyle tazbu dreva? Kedy sa rozsiri dreveny plot na cely usek, osadia znacky a zacne s vychovou kludne aj priamo na mieste, napriklad lesnou strazou?

19. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Sandberg je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla so 4. stupňom ochrany prírody, kde je zakázané chodiť mimo vyznačených chodníkov. Je v správe Štátnej ochrany prírody, Správa CHKO Malé Karpaty, pričom na dodržiavanie zákona dohliada Stráž prírody. Žiaľ strážcov je obmedzený počet a na tak rozsiahle územie nepostačujú. Mestská časť už viackrát obnovovala drevené oplotenie pred Sandbergom ako aj tabuľky, ktoré upozorňujú na zakázané činnosti.
V nedávnej dobe bol spracovaný projekt pre grant na vybudovanie ochrany Národnej prírodnej rezervácie, v prípade úspešného grantu bude predmetná lokalita ohradená a regulovaný prístup návštevníkov.
Sandberg je v alarmujúcom stave a hrozí jeho degradácia a deštrukcia, preto sa vlastne aj spracovala dokumentácia na jej ochranu a Mestská časť Bratislava - Devínska Nová Ves vyvíja maximálne úsilie na jej záchranu a ochranu.
Žiadosti o grant boli podané už niekoľkokrát, no bezúspešne.
V súčasnej dobe sa pripravuje opätovné podanie a výsledok sa dozvieme asi až v druhom polroku 2017.

S pozdravom

Ing. Karol Oreský
Vedúci oddelenia výstavby, dopravy a životného prostredia
Miestny úrad Devínska Nová Ves
Novoveská 17/A, 843 10 Bratislava
06. júl 2017

Roman Salkovic

Vychova dalsich generacii. Na fotke mamicka s detmi hrajucimi sa na pieskovisku menom Sandberg. Poznamka pre adminov: prosim o uzavretie podnetu, plot bol obnoveny aj s novymi cedulami.
07. júl 2017

Roman

treba im dat taku pokutu ze na to do smrti nezabudnu, potrati
04. apríl 2021

Roman Salkovic

Dobry den, prosim o obnovu/opravu oplotenia na Sandbergu. Dakujem.
06. apríl 2021

Roman Salkovic

@admin, prosim o znovuotvorenie podnetu a zaslanie na prislusny urad. Dakujem pekne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania