Vyšľapaný trávnik - Nám. SNP

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý

Toto je problém takmer celého mesta, ale je obzvlášť smutné, že sa týka aj Námestia SNP, ktoré by teda mohlo vyzerať reprezentatívne...

05. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dovoľte, aby som zareagoval na podnet občana, ktorý nás (organizáciu MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy, ako správcu pamätníka od 1.1.2013) trápi rovnako. Ešte smutnejšie je to, že si nevieme poradiť ani s problémom ľudských exkrementov, ktoré musia naši zamestnanci denne odstraňovať spoza múru pamätníka a čistiť tak denne „najabsurdnejšie“ verejné toalety v srdci hlavného mesta. Počas 4 rokov sme vyšliapané chodníky rekultivovali, dolámané živé ploty sme niekoľkokrát vysadili a bezcitní spoluobčania (neverím, že takéto niečo by si dovolili turisti a návštevníci) vždy znova a znova bezohľadne chodníky vysiate novou trávou vyšliapu a vysadené kríky doslova vylámu až po korene bezohľadným prekračovaním. Posledné rekultivovanie trávnikov sme robili
Požiadali sme Krajský pamiatkový úrad Bratislava (KPÚ), v ktorého kompetencii je aj národná kultúrna pamiatka – pamätník SNP na nám. SNP v Bratislave o možnosť osadiť popri živých plotoch nenápadné nízke kovové zábradlie, ktoré by zabránilo prechádzaniu krížom po pamätníku, ale žiaľ táto možnosť bola KPÚ zamietnutá, ako nevhodné riešenie.
Jednoduchá odpoveď na uvedený problém:
• Nechceme, aby sme mali vyšliapané chodníky krížom po národnej kultúrnej pamiatke v centre mesta?
• Nechceme, aby sme mali dolámané novovysadené kríky po okolí pamätníka?
• Nechceme, aby sme mali vyschnuté živé ploty od toho, že ich ocikajú psy pri venčení popri pamätníku?
• Nechceme, aby sme mali – prepáčte mi – ocikaný a okakaný pamätník v samom centre hlavného mesta?
Tak ponúkam nám všetkým riešenie:
• Neskracujme si NIKTO z nás cestu o nejakých 10 m a obíďme trávnik naokolo, aj keď to bude nejakých 10sekúnd navyše!
• Venčime svojich miláčikov inde, ako na vojnovom hrobe (lebo pamätník SNP je vojnovým hrobom a venčenie psov je na ňom nielen zakázané, ale nám to pripomínajú aj osadené tabule). Zájdime so psíkmi 50 m vedľa na Poštovú, kde psík svojím močom nezničí živé ploty, ale maximálne označkuje trávu.
• Vytočme Mestskú políciu (159) a oznámme, že niekto svojim správaním (vykonávaním potreby na verejnom priestranstve) budí verejné pohoršenie a netvárme sa, že to nevidíme a že sa nás to netýka.
Týka sa to každého jedného z nás.
Poznámka: Zamestnanci MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy vykonávajú denno-dennú údržbu (letnú aj zimnú), vrátane sobôt, nedieľ a sviatkov vždy do 7.30 hod!


Ing. Boris Šramko, prevádzkovo-technický námestníka riaditeľa organizácie MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy.
08. máj 2017

Miriam

P. Šramko, ďakujeme za odpoveď a oceňujeme vašu snahu, no možno by pomohlo, keby sa na mieste osiatych plôch osadili tabule typu "nestúpať, novozasiata tráva" alebo keby sa ohraničili "policajnou" páskou. Inak si to ľudia asi ani nevšimli.
02. november 2017

Martin

Kríky na námestí SNP

V živom plote na námestí SNP chýbajú kríky. Takýto stav je dlhšiu dobu ,už by bolo načase ich dosadiť.
06. november 2017

Martin

Kvetináč na námestí SNP

Na námestí SNP je prevrátený kvetináč. Niekto ho prevrátil priamo pred kamerou, načo sú v meste namontované ,keď nikto nič nevidí?
11. december 2017

Miriam

Aktuálny stav kríkov v živom plote na Nám. SNP - vyzerajú stále rovnako tragicky. Opakovane žiadame o nápravu.
19. marec 2019

Martin

Námestie SNP-Zeleň a životné prostredie-iné

Na jeseň boli na námestí SNP dosadené do živého plotu tenké prútiky vtáčieho zobu. Už vtedy bolo jasné, že také mladé rastliny tam nemajú šancu prežiť. Ľudia bežne chodia cez trávnik a venčia na ňom psov. Hlavne že sú tam namontované zákazové tabule.Nevidel som aby polícia niekoho pokutovala ,alebo aspoň napomenula za ich nerešpektovanie.
24. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet a v predmetnej veci Vás informujeme, že MARIANUM sa k podnetu vyjadrilo, vykonáva údržbu aj výsadbu zelene. V súčasnosti neočakávame žiadne zmeny (oplotenie, osadenie tabuliek, policajné pásky a pod.), preto prosíme podnet uzavrieť.

Ďakujeme za pochopenie a ostávame s pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania