Manažment prírodných zdrojov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Jana 11. mája 2017

Chcem sa opýtať, aké kroky plánuje vykonať mestská časť vo veci manažmentu prírodných zdrojov, konkrétne mám na mysli činnosť v oblasti ekologického a hospodárneho nakladania s vodnými zdrojmi, protierózne opatrenia a prevencia proti suchu a takisto činnosť ochrany a výsadby nových stromov nielen v meste ale aj v mestských lesoch. Neplánuje mestská časť spoluprácu so združením Ľudia a voda? Prípadne inými združeniami venujúcimi sa životnému prostrediu v meste?

11. máj 2017

Jaro

Určite Vám tu niekto fundovane odpovie.
29. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podľa čl. 2 ods. 2 Ústavy SR štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach
a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.
Podľa čl. 4 ods. 1 Ústavy SR nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Slovenská republika chráni a zveľaďuje toto bohatstvo, šetrne a efektívne využíva nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií.
Mestská časť môže vykonávať manažment tých prírodných zdrojov, ktoré jej boli zverené Slovenskou republikou v rozsahu, ktorý ustanovuje zákon.
Kompetencie MČ sú prístupné na www.raca.sk.
Z Vami uvedených prírodných zdrojov MČ vykonáva činnosti podľa zákona č. 364/2004 Z.z. o vodách
a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon), najmä:
• rozhoduje vo veciach povolenia na odber povrchových vôd a podzemných vôd (studne) a ich iné užívanie na potreby jednotlivých občanov (domácností), uskutočnenie, zmenu a odstránenie vodných stavieb, ktoré súvisia s týmto odberom [§ 63 ods. 1 písm. a)],
• dáva vyjadrenie podľa § 28 k vodnej stavbe v prípadoch, v ktorých je príslušná vydať povolenie a vyjadrenie k stavbe rodinného domu, k stavbe na individuálnu rekreáciu a na domové žumpy,
• zabezpečuje úlohy vyplývajúce zo zákona č. 442/2002 Z.z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení zákona č. 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach najmä:
- zabezpečuje podmienky na vyprázdňovanie obsahu domových žúmp v mestskej časti, v ktorej nie je verejná kanalizácia [§ 36 ods. 7 písm. a)],
• zabezpečuje činnosti v rozsahu kompetencií mestskej časti na úseku protipovodňovej ochrany
v rozsahu zákona č. 7/2010 Z.z. o ochrane pred povodňami, spolupracuje s inými orgánmi ochrany pred povodňami a so správcom vodohospodársky významných vodných tokov,
• zabezpečuje opravy, údržbu, a čistenie odvodňovacích rigolov a vodných zdrží v správe mestskej časti.
Mestská časť nie je správcom ani vlastníkom lesov nachádzajúcich sa na území MČ a nie sú jej zverené kompetencie podľa zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch a ani podľa zákona č. 220/2004 o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Na území MČ evidujeme 7086 kusov drevín rastúcich mimo les. O dreviny, ktoré rastú na pozemkoch mestskej časti, alebo pozemkoch, ktoré sú zverené mestskej časti do správy zabezpečujeme pravidelnú starostlivosť. Výsadbu nových stromov nariaďujeme v rámci konania podľa § 48 zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov.
V súčasnosti MČ plánuje spolupracovať s OZ Punkt v prípade záujmu iných občianskych združení venujúcich sa problematike životného prostredia sa spolupráci nebráni.

S pozdravom


Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania