Most Lafranconi - vyznačenie 3 pruhov v smere do Ml.doliny

Zodpovednosť za riešenie: Národná diaľničná spoločnosť

V riešení
meno
Pozorovatel 19. júna 2017

V pracovnych dnoch sa tvoria popoludni kolony na moste Lafranconi v smere z Petrzalky do Mlynskej doliny z dovodu zaradovania sa vozidiel prichadzajucich z Einsteinovej.
Z tohto smeru prichadza cca 70-80% dopravy.
Riesenim by bolo, vyznacit aj v smere do Mlynskej doliny 3 jazdne pruhy v celej dlzke mosta, tak ako to bolo zrealizovane uz pred niekolkymi rokmi v smere z Ml. doliny do Petrzalky co vidno z prilozeneho obrazku.
Treti (vonkajsi pruh) by na konci mosta plynulo pokracoval ako odbocovaci v smere na Patronku a Karlovu Ves.

Navrhovane riesenie by bolo rychlo realizovatelne a urcite by pomohlo doprave, hlavne pred avizovanou rekonstrukciou mosta SNP.

22. december 2017

Pozorovatel

Pocas dazda, alebo hustejsej premavky koncia kolony z dovodu zaradovania sa vozidel z pripajacieho pruhu na moste Lafranconi niekedy az pri krizovatke s Viedenskou cestou.

V mieste prepletu jazdnych pruhov (vyznaceny na mapke https://sk.mapy.cz/s/2h92q) vznikaju krizove situacie, ak sa chcu vozidla prichadzajuce 90 km rychlostou z dialnice v strede Einsteinovej zaradit do pomaly iducej kolony odbocujucej na most Lafranconi, pricom ostavaju stat v pravom pruhu dialnice, ktory smeruje do Madarska a Rakouska, cim blokuju vozidla jazdiace tymto smerom, alebo sa mysickou na poslednu chvilu zaradia do odbocovacieho pruhu na most.

Vyznacenie 3 pruhov uz bolo zrealizovane v minulosti na useku "Mierova- Senecka" od krizovatky Pristavny most po krizovatku Galvaniho (IKEA) v oboch smeroch, co vyrazne pomohlo v bezpecnosti a plynulosti dopravy.
08. apríl 2018

Pozorovatel

Dobry den,

rad by som poziadal spravcu, aby vyziadal od NDS a.s. stanovisko k podnetu.

Dakujem
09. apríl 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme NDS opätovne zaslali s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
17. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Po preverení možnosti úpravy DZ v danom úseku budeme tento návrh úpravy dopravného značenia brať na vedomie pri ďalšom postupe aktualizácie dopravného značenia v meste Bratislava. Predpoklad úpravy DZ je budúci rok.

S úctou

Tím NDS
17. apríl 2018

Pozorovatel

Dobry den,
vzhladom na dopravne komplikacie, ktore sposobuje "uzke hrdlo" na moste Lafranconi pri zaradovani sa vozidiel iducich z Petrzalky v popoludnajsich hodinach, povazujem realizaciu v buducom roku za nedostatocnu.
Staci si pozriet v Google mapach intenzity typickej premavky v pracovnych dnoch.

Vyznacenim tretiehu pruhu na moste by sa jednoznacne zvysila plynulost, tym padom aj bezpecnost cestnej premavky a vyriesili by sa tym 2 kriticke kolizne body:
1/ preplet v useku od Incheby po odbocku vpravo na most (vid starsie foto popisujuce problem)
2/ pri zaradovani vozidiel na moste prichadzajucich v smere od Incheby.

Z laickeho pohladu nie je potrebne spravit ziadne stavebne upravy, dokonca aj zvisle dopravne znacenie by si vyzadovalo iba minimalnu upravu pri tabuliach vyznacujucich pocet jazdnych pruhov...

Chcel by som preto poziadat tim NDS o odpoved, preco tak jednoducha uprava by sa mala realizovat az buduci rok a co brani tomu, aby sa zrealizovala este tento rok pocas letnych mesiacov?
Investicne naklady na realizaciu - vyznacenie 3. jazdneho pruhu by urcite neprekrocili naklady na jarnu obnovu vodorovneho dopravneho znacenia na moste.

Dakujem za odpoved

24. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

z laického pohľadu sa tento problém môže javiť ako banálny, ale z odborného hľadiska je potrebné overiť statiku mosta na 3 jazdné pruhy a vypracovať príslušnú projektovú dokumentáciu na úpravu dopravného značenia (DZ) v danom úseku diaľnice D2 a D1. Dokumentácia musí byť schválená príslušným cestným orgánom. Bez toho nie je možné vykonať úpravy v dopravnom značení.

Na moste je potrebné vykonať úpravu zvislého DZ (aj premenného DZ, ktoré v danom mieste existuje) a vodorovného DZ (VDZ), ktoré sa však nemôže realizovať v rámci obnovy VDZ. Obnovou VDZ by sme predsa zachovali rovnaký počet jazdných pruhov ako je v súčasnosti.

Nakoľko vyššie uvedený proces trvá istý časový rámec, nevieme vodičom garantovať úpravu dopravného značenia ešte tento rok, preto sme uviedli plán možnej úpravy až budúci rok.

S úctou

Tím NDS
24. apríl 2018

Pozorovatel

Dobry den,

rozumiem tomu, ze akakolvek zmena dopravneho znacenia podlieha presne stanovenemu postupu a nijakym sposobom som to nechcel zlahcovat, alebo bagatelizovat.
Moj podnet smeroval k tomu, ze uprava dopravneho znacenia pokial je zrealizovana rychlo prinesie okamzity efekt v plynulosti a hlavne bezpecnosti premavky.

Dufam, ze statika tejto polovice mosta umozni zmenu na tri pruhy a motoristi sa coskoro dockaju zmeny.

P.S. pisal som o investicnych nakladoch na vyznacenie 3 pruhov, ktore by snad neprekrocili naklady V POROVNANI s jarnou obnovou existujuceho VDZ na moste...

Pekny den
24. jún 2018

Ján

Rozšíriť most Lafranconi - rozšíriť ho o cestný 1 pruh

Bolo by možne koli zápcham vytvoriť na moste lafranconi 3 jazdné pruhy tak ako sú vytvorené na pristavnom moste ? Je to malý úsek ide o zákrutu z Petržalky až po odbočovací pruh smer karlová ves, Dlhé diely. myslím si že by sa urýchlila doprava a auta by sa radili už vopred doľava. Ďakujem.
12. júl 2018

Pozorovatel

Prvy a asi najdolezitejsi predpoklad na vyznacenie 3 pruhov v smere do Ml. doliny - posudenie statiky mosta je zda sa vyrieseny, kedze NDS v case oprav (30.06.2018 10:00:00 - 11.08.2018 10:00:00) mostnych dalatacii vyznacila v tomto smere vramci odklonenia dopravy 3 pruhy a iba vo vonkajsom pruhu mozu jazdit nakladne auta.

Snad sa vyznacenie 3 pruhov pohne v dohladnom case dalej ...
24. február 2019

Pozorovatel

@admin

Nadvazujem na odpoved Timu NDS z 24. apríla 2018 v ktorej bolo uvedene, ze realizaciu vyznacenia 3 pruhov v smere do Ml. doliny nevedia vodicom garantovat v roku 2018.

Z tohto dovodu by som sa chcel opytat, v ako stadiu realizacie pripravnych prac sa vyznacenie 3 pruhov aktualne nachadza a kedy budu pruhy vyznacene.
Dakujem
26. február 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

Váš podnet zasielame spoločnosti NDS s prosbou o vyjadrenie.

Juraj Hurný
[email protected]
11. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

realizácia dopytovanej úpravy dopravného značenia (DZ) na moste Lafranconi je naplánovaná súbežne s realizáciou komplexnej aktualizácie DZ na diaľnici D2 a D1 v mesta Bratislava, kde sa bude nadväzovať na aktuálnu stavbu D4/R7 tak, aby existujúci stav DZ a nový stav pri zrealizovaní D4/R7 bol vo vzájomnom súlade.

S úctou

Tím NDS
28. marec 2019

Pozorovatel

Dobry den,

na jednej strane rozumiem, ze NDS spojila (zrejme z investicnych dovodov?) upravu dopravneho znacenia na tomto useku do celkovej upravy DZ ako je uvedene v odpovedi.

Na druhej strane, ak sa nemylim usek na moste Lafranconi smerom do Mlynskej doliny, kde by mali byt vyznacene 3 pruhy a z toho vyplyvajuca zmena dopravneho znacenia s vystavbou D4/R7 vobec nesuvisia a smery na dopravnom znaceni nebudu odkazovat na "D4/R7". Alebo ano?

Toto je posledny usek v BA na obchvate mesta (okrem Pristavneho mosta, kde vyznacenie 3 pruhov neumoznuje statika), kde nie su 3 pruhy vyznacene, ale su hlavne v popoludnajsej spicke potrebne.

Preto nerozumiem, preco sa riesenie odsuva do "neurcita", kedze vsetci vieme ako sa plnia terminy odovzdavania dialnic.
20. november 2019

Pozorovatel

Dnesna situacia na Moste Lafranconi, ktora je sposobena vylucne pripajanim sa vozidiel z Einsteinovej, kedze nie je stale vyznaceny treti pruh v smere na Ml. dolinu.
V smere na Lafranconi nie je ohlasena ziadna nehoda, iba prsi a kolony siahaju skoro az po vyustenie mosta Apollo.
28. január 2020

Pozorovatel

@admim

Chcel by som sa opytat pracovnikov NDS a.s. ci bude v tomto roku konecne zrealizovane vyznacenie 3 pruhov v smere do Mlynskej doliny.
18. marec 2020

Pozorovatel

@admin
Poprosim vyziadat stanovisko NDS k otazke z 28.1.2020
Dakujem
20. marec 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme NDS opätovne zaslali s prosbou o vyjadrenie.


Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
23. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dovoľujeme si Vás informovať, že NDS zabezpečila spracovanie projektovej dokumentácie, v zmysle ktorej zabezpečí vyznačenie tretieho jazdného pruhu na Moste Lafranconi.

Jedná sa úpravu vodorovného a zvislého dopravného značenia, ktorú je potrebné zrealizovať za vhodných klimatických podmienok. Termín realizovania zmien plánujeme do 30. júna 2020.

S úctou

Tím NDS
02. júl 2020

Pozorovatel

@admin

Dobry den

tim NDS sa 23.3.2020 vyjadril, ze do 30.6.2020 bude vykonana uprava vodorovneho a zvisleho dopr. znacenia pre vyznacenie tretieho pruhu v smere do Mlynskej doliny.
Vhodne klimaticke podmienky boli, intenzita dopravy pocas korony bola tiez vyrazne znizena, ale uprava nebola do 30.6.2020 zrealizovana.

Poprosim zaslat NDS otazku, do akeho terminu bude zmena zrealizovana.

Dakujem
02. júl 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali NDS a požiadali ich o vyjadrenie.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
02. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dovoľujeme si Vás informovať, že z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na Slovensku a následne prijatých preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, bola realizácia uvedeného projektu presunutá na nový termín 31. august 2020.

S úctou

MEDIA TÍM NDS
17. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dovoľujeme si Vás informovať, že NDS počas uplynulého víkendu zrealizovala vyznačenie tretieho plnohodnotného jazdného pruhu na bratislavskom Moste Lafranconi v smere do Mlynskej doliny. Tretí jazdný pruh je vedený až po odbočenie smerom na Patrónku a Karlovu Ves.

S úctou

MEDIA TÍM NDS
19. august 2020

Jana Landova

Dovolím si otázku, či z pohľadu statiky mosta je možné, aby v treťom pruhu bola povolená jazda autobusov a iných vozidiel, ktoré majú viac ako 3,5 t, ale neslúžia na prepravu nákladu, takže nespĺňajú podmienku nákladného vozidla zo značky (Nákladné vozidlá = Motorové vozidlá alebo jazdné súpravy, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 3,5 t a ktoré sú určené na prepravu nákladu.). Napr. zvláštne vozidlá, traktory, pojazdné žeriavy. Rovnaký problém je aj na druhej strane mosta.
19. august 2020

Jana Landova

Žiadam otvoriť podnet znova a doriešiť poriadne.
19. august 2020

Pozorovatel

@Jana Landova
Predpokladam, ze statiku a legislativne suvislosti, ktore popisujete, si NDS a.s. ako spravca dialnicneho mostu pred vyznacenim 3. pruhu preverila.

Dobravna znacka B6 - Zákaz vjazdu nákladných automobilov:
Značka Zákaz vjazdu nákladných automobilov (č. B 6) zakazuje okrem vjazdu nákladných automobilov aj vjazd ťahača prívesu, ťahača návesu a špeciálnych automobilov odvodených od nákladného automobilu alebo od autobusu; nezakazuje vjazd obytným automobilom a nákladným automobilom s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg.

Ako som v minulosti cital, most bol projektovany za socializmu aj na presun tankovej armady cez Dunaj, takze autobus by statike nemal ublizit.
20. august 2020

Jana Landova

Najnovší platný zákon neobsahuje označenia ako B6. Nenašla som ani spomínaný citát v zákone. Skúste overiť, či zákon/vyhláška, z ktorého/ktorej citujete, ešte platí.

Presun armády bol možný, ak sa dodrží maximálna nosnosť jedného vozidla a rozostupy. Pri súčasnom stave mosta a jeho údržbe, pri kolónach, ktoré sa občas vyskytnú, je potrebné udržiavať na moste rozostupy.

Prázdny autobus je záťaž 2 až 3x väčšia ako 3,5 tonové osobné autá za sebou. Predpokladám, že výpočet zaťaženia bol robený na 3,5 t autá a nie na kategóriu nenákladných áut. Značka by sa teda mala odkazovať na hmotnosť a nie na kategórie áut, ktoré s hmotnosťou veľa nemajú.
20. august 2020

Pozorovatel

Mate pravdu, novela dopravneho znacenia - Vyhlaska MV SR 30/2020 Z. z.z 13.2.2020 o dopravnom značení
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2020/30/20200401
definuje znacku c 233 podla prilohy https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy/SK/ZZ/2020/30/20200401_5227681-2.pdf nasledovne:
Číslo, vyobrazenie a názov značky: Zákaz vjazdu (vstupu) pre (pozn. Pozorovatel: takto oznacenie konci v prilohe bez blizsej specifikacie, ako keby nebola dostatocne rozsireny riadok tabulky v prilohe?)
Význam značky, prípadne použitie: Značka zakazuje vjazd alebo vstup vozidlami alebo účastníkmi cestnej premávky vyznačeným
symbolom.
Symbol nakladneho auta je definovany v bode 3 prilohy https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy/SK/ZZ/2020/30/20200401_5227675-2.pdf
Nákladné vozidlá: Motorové vozidlá alebo jazdné súpravy, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 3,5 t a ktoré sú určené na prepravu nákladu.
Cize z definicie nakladneho vozidla vypadli dost podstatne casti, ktore doteraz definovala znacka B6. (v EU sa asi opat zamysleli ? )

Snad Vase obavy vyvrati NDS a.s., alebo prehodnoti / doplni dopravne znacenie.

Osobne som velmi rad, ze NDS po 3 rokoch od podania podnetu, konecne vyznacila 3. pruh aj do Ml. doliny. Urcite pomoze plynulosti premavky.
20. august 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

Národnú diaľničnú spoločnosť sme vyzvali k dodatočnej reakcii k podnetu.


Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
21. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dovoľujeme si Vám dať do pozornosti, že uvedený podnet je potrebné postúpiť na Ministerstvo vnútra SR - odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, ktoré je kompetentné sa k poukazovanej skutočnosti vyjadriť.

S úctou

MEDIA TÍM NDS
21. august 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný Ministerstvu vnútra SR - odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru so žiadosťou o vyjadrenie.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
28. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru bolo doručené Vaše podanie týkajúce sa umiestnenia dopravného značenia.

Po oboznámení sa s obsahom predmetného podania Vám odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru zasiela v prílohe nasledovnú informáciu.

S pozdravom
odbor dopravnej polície
Prezídia Policajného zboru
Račianska 45, 812 72 Bratislava
28. august 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

na základe stanoviska Ministerstva vnútra SR - odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru sme o vyjadrenie opätovne požiadali Národnú diaľničnú spoločnosť.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
28. august 2020

Jana Landova

Z tých odpovedí mi vychádza, že v NDS sú leniví odpovedať, tak potom musia odpovedať policajti, ktorí potom nemajú čas, aby posúdili plynulosť a bezpečnosť pripojenia na diaľnicu od Bergu... Aspoň, že NDS získala týždeň na to, aby odpovedala dôkladnejšie a zodpovednejšie (a projektant sa možno už vráti z dovolenky, aby mohol odpovedať - len sa domnievam, čo je vo veci).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.