Suché vinohrady

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
Jana 04. augusta 2017

Dobrý deň, opäť tu máme vysoké teploty a riziko vzniku požiarov. Aké konkrétne kroky od posledného požiaru vo vinohradoch v Rači uskutočnil p. starosta. Pri prechádzke po vinohradoch som si nevšimla, že by boli suché vinohrady pokosené, žiadna aktivita sa tam nedeje. Ktoré konkrétne opatrenia, okrem sľubov, starosta vykonal?

05. august 2017

Peter

Vlastnik (ak je znamy) teda majitel sukromneho pozemku (jednotlive vinohrady a parcely) sa ma starat aj o nevyuzivany pozemok, inak hrozi pokuta, i ked mi nie je zname, zeby bola niekedy ulozena?
07. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

minulý rok v lete sa v rámci preventívnych opatrení osadili na najnavštevovanejšie račianske vinohrady výstražné tabule proti manipulácii s otvoreným ohňom a v júni 2016 Rača zároveň oficiálne požiadala Okresný úrad Bratislava, pozemkový a lesný odbor, aby vyzval vlastníkov viníc na vykonanie opatrení na ochranu pred poškodením a degradáciou. „V našom katastrálnom území sa nachádzajú vinice, o ktoré sa ich vlastníci nestarajú. Tieto plochy dlhodobo degradujú, strácajú na svojej ekologickej funkcii, a zároveň sa stávajú aj potenciálnym rizikom pre vznik požiaru, ktorý môže spôsobiť vážne dôsledky – ujmu na majetku, na zdraví či dokonca na živote. Príklady z minulého roku sú toho dôkazom, napríklad požiar vinohradov dňa 24.7.2015, ktorý si vyžiadal dočasné uzatvorenie Kadnárovej ulice a evakuáciu obyvateľov niekoľkých domov na tejto ulici,“ apeloval starosta Rače Peter Pilinský už minulý rok v lete.
OÚ následne požiadal mestskú časť o súčinnosť v predložení potrebných podkladov, ktoré Rača kompletne vypracované poskytla v októbri 2016. Až koncom marca došla odpoveď s tým, že lehota na vybavenie podnetu sa predlžuje až do konca augusta 2017! Zároveň bol stanovený termín obhliadky predmetných pozemkov, na ktorom sa zúčastnili pracovníci Okresného úradu a miestneho úradu Rača. Oficiálny zápis či informácie z ďalšieho postupu však mestskej časti doručené dodnes neboli. Mestská časť hneď po poslednom požiari opäť urgovala Okresný úrad, nech vo veci koná razantnejšie a so sankciami.


Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
07. august 2017

Jana

Ďakujem pekne za odpoveď.
12. apríl 2018

Jana

Dobrý deň, po roku sa opäť pýtam, aké konkrétne opatrenia sa prijali voči vlastníkom vinohradov o ktoré sa títo očividne nestarajú? Od minulého roka sa nič nezmenilo...
10. máj 2018

Jana

Dobrý deň,
chcem sa opýtať administrátora, poslali ste opätovne môj podnet samospráve na riešenie alebo mám vytvoriť nový podnet?

Ďakujem.

Jana
10. máj 2018

Odkaz pre starostu

Vážená užívateľka Jana,

áno, 12.4.2018 som posielal Vaše otázky na MiÚ Rača.
Neobdržali sme žiadnu odpoveď.
Prepošleme ešte raz.

S pozdravom,

Tomáš Štěpán
administrátor odkazprestarostu.sk
Bratislava - Rača
07. august 2020

Odpoveď samosprávy

Predmetné vinohrady sa nachádzajú na súkromných pozemkoch a preto MČ Bratislava - Rača nemá priamy dosah na ich stav alebo údržbu. Zároveň sme však presvedčení, že došlo k zlepšeniu hospodárenia aj s nevyužívanými vinohradmi v lokalite nakoľko tento rok neevidujeme požiare menšieho alebo rozsiahlejšieho rázu v tejto oblasti.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania