Nestaranie sa o dreviny.....padaju stromy na auta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
dusan Grunwald 14. augusta 2017

Mu RACA sa nestara o dreviny a neprerezava topoly aj ked jej tato povinnost patri!!!! Potom padaju konare a stromy na auta a robia skodu.....a neuvadzajte v odpovedi ze Vam to nepatri!!! Tu je odpoved z Magistratu aby bolo jasne kazdemu.....Dobrý deň,
pozemky v okolí BD na Cyprichovej 24 – 28 boli zverené do správy mestskej časti Rača zverovacím protokolom zo dňa 7.1.1992. Mestská časť má za povinnosť ošetrovať dreviny na zverenom pozemku.
S pozdravom
Ing. Marián Rehuš

21. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

MČ Bratislava–Rača vykonáva, tak ako každoročne, v mesiacoch jún – september ošetrenie stromovej vegetácie vo verejnej zeleni rezom - výchovným, udržiavacím a redukčným, v súlade s ustanoveniami zákona. Ide o pravidelnú údržbu drevín, ako aj o riešenie požiadaviek zo strany občanov – napr. tienenie a zasahovanie do fasád budov, stromy poškodené po búrkach a vetre, zabezpečenie podchodnej a podjazdnej výšky stromov a podobne.
Ošetrenie stromov je realizované odbornou arboristickou spoločnosťou, s ktorou má mestská časť uzatvorenú zmluvu na základe verejnej obchodnej súťaže, kde boli prísne stanovené kritériá pre odbornosť vyberaného dodávateľa. Všetci pracovníci sú odborne preškolení arboristi, viacerí dokonca certifikovaní európskym arboristickým certifikátom ETW.
Nakoľko sa vo verejnej zeleni nachádza niekoľko tisíc stromov, k ich ošetreniu pristupujeme postupne podľa plánu a naliehavosti jednotlivých požiadaviek.
V dňoch 10. a 11. augusta sa západným Slovenskom prehnala extrémne silná búrka. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, cez západ Slovenska v tom čase postupoval silný búrkový systém sprevádzaný silnými nárazmi vetra s rýchlosťou až 100 km/h (namerané na bratislavskom letisku), ktoré lámali konáre či dokonca vyvracali celé stromy. Tie neraz skončili na parkujúcich autách či v oknách domov, časté boli aj problémy s elektrickým vedením. Hasiči zaznamenali len v Bratislavskom kraji až 105 výjazdov k následkom búrky. Podľa arboristu Tomáša Fraňa sa pri vetre s rýchlosťou viac ako 80 km/h lámu a padajú aj úplne zdravé stromy.
Mestská časť Rača hneď po búrke monitorovala škody a aktivizovala pracovníkov strediska čistoty. Tí sa nasledujúcich niekoľko dní venovali výhradne odstraňovaniu škôd po búrke.

S pozdravom


Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
21. august 2017

dusan Grunwald

P Miklankova preco zavadzate a klamete!!! Od roku 2000 minimalne ste stromy a dreviny pred cyprichovou 24-26 neorezavali vobec!!!! BYVAM TU OD ROKU 1990 a vobec ste dreviny neorezavali.Mozem Vam to zdokumentovat,pozrite sa na Topoly pred domom Cyprichova 24-26-28 a vo dvore ostatne stromy.Tie pilu nevideli aspon 15 rokov. A co sa tyka tej burky tak ak by boli prerezane tak sa vietor neopiera do plnych korun a bola by o vela mensia pravdepodobnost padu stromov a konarov!!! To je Vasa zodpovednost MU ab ste tomu zabranovali.Hovori Vam nieco zverovaci protokol zo 7.1.1992 ohladne zelene a drevin? Ak nie tak si ho prestudujte na MU ,zdvihnite zadky a zacnite pracovat na zeleni a drevinach. Raz to niekoho zabije a som zvedavy co poviete potom.Taky bordel v Krasnanoch nikdy nebol ako za starostovaniA Pilinskeho!!!! A co sa tyka spratania konarov spred domu tak ako to spratali? Poviem Vam ako...hrube zobrali a ostatne nahadzali pri strom do predzahradky...chodte sa tam pozriet,za to platite ludi z nasich dani? Proste bordel a kozkarska praca!!!
21. august 2017

dusan Grunwald

a este pridam jednu vec,vsetky predzahradky v Krasnanoch nepokosene,burina a plevel a lutujem alergikov!!! A ak s drevinami a zelenou nic nespravite osobne Vas ako MU RACA zazalujem za verejne ohrozenie obcanov a ich majetku!!!!
24. august 2017

Jana

Súhlasím s p. Grunwaldom,

v Krasňanoch sú desiatky stromov, ktoré nikdy nevideli pílu. Stromy suché, zanedbané, hlavne že sa všade píše o globálnom otepľovaní a potrebe stromov, ale naši kompetentní majú na háku, je im jedno, čo po nich zostane.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania