Vytekajúca odpadová voda na chodník

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený

Výtok odpadovej vody z neobývaneho domu na chodník smerom na verejné schodisko medzi Jura Hronca a Chrobákovou. Zlá údržba chodníku zarastené a znečistené schodisko. Piesok všade vyplaveny smerom hore pri kanály.

27. august 2017

SelfMan

Toto by asi bolo lepsie nahlasit priamo BVS na Hlásenie porúch 0800 121 333* – k dispozícii nonstop.
Vid.: http://www.bvsas.sk/sk/hlasenie-poruch.html
27. august 2017

Odpoveď samosprávy

O probléme vieme, v piatok 25.8.2017 sa osobne stretol pán starosta sprevádzaný pracovníkmi úradu so zástupcami okolitých domov, domov, ktorým patrí kanalizačná prípojka a zástupcami BVS. Podľa vyjadrenia BVS je závada na kanalizačnej prípojke, ktorá patrí súkromným vlastníkom pripojených nehnuteľností a nie BVS. Oprava prípojky by mala byť zabezpečená zo súkromných zdrojov vlastníkov. Mestská časť hľadá spôsob ako by im mohla pomôcť vzhľadom na rozsah potrebnej opravy.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
17. február 2018

Obyvateľ Dúbravky

Dobrý deň, nedalo by sa urobiť dočasné opatrenie aby tie fekálie neboli všade ? Nejak to ohradiť aspoň dočasne je to fakt humus keď tade musíte prejsť nebodaj zo psom. Máme 21 storočie.
17. marec 2018

Ján Hrivňák

Vytekajúca kanalizacia

Dobrý deň, na schodisku, ktoré spája ulice Chrobáková a Jura Hronca vyteká kanálizácia. Bolo by možné túto kanalizácia opraviť. Vopreď ďakujem.
28. apríl 2018

Obyvateľ Dúbravky

3 roky to neviete vyriešiť, hanba obyčajná kanalizácia, splasky na ulicy neni problém hlavne, že to neni na očiach, minimálne nejaké dočasné opatrenie ste mali spraviť aby sa dalo aspoň tade chodiť.
28. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Už som tu napísal, že sa jedná o súkromnú prípojku, ktorá je poškodená a všetka zodpovednosť za jej opravu alebo prípadné náhrady škody je predovšetkým na vlastníkoch nehnuteľnosti,.ku ktorej patrí.Mestská časť sprostredkovala rokovanie s BVS a veríme, že nájdu spoločne prijateľné riešenie. Nie je možné, aby mestská časť financovala jej opravu. Snažíme sa v maximálnej možnej miere pomôcť zúčastneným stranám vyriešiť tento problém.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
28. apríl 2018

Obyvateľ Dúbravky

Chápem ale je to alibizmus urobte niečo aby sa ľudia nemuseli brodit vo fekaliach po ceste k svojmu domu. Urobte dačo dočasné keď vyriešiť to ste neschopný, keby to bolo pod vašimi oknami tak by ste inak konali čo. Súkromník znečisťujúci verejné priestory, životné prostredie by sa mal zodpovedať a dostávať pokuty. Každý Slovenský občan má právo na kvalitné životné prostredie. Konajte už, v záujme občanov z tejto lokality.
28. apríl 2018

Viliam

Ja som podal podnet na inspekciu životného prostredia - zatiaľ bez odpovede, požiadal som aj TV Markizu o pomoc a hlavne že pred jednym z tých barakov stoji nove SUV ale peniaze na opravu nemaju
24. máj 2018

Ján

Chcem sa opýtať samosprávy, o ktorý dom sa konkrétne jedná, nakoľko dom, ktorý je na fotografii je dlhodobo neobývaný a pokiaľ cez neho kanalizácia preráža, tak by bolo možné zo strany BVS dočasne prípojku uzavrieť(zatesniť) a problém by sa vyriešil, pokiaľ je verejná kanalizácia v poriadku.
25. máj 2018

Milan

Mestská časť sa spolu s BVS a vlastníkmi nehnuteľností problémom skutočne zaoberá a všetci veria, že to bude opravené. Áno, trvá to dlho, čo určite nikoho neteší, ale je to dedičstvo z minulosti a poukazovať na SUV je úplne zbytočné.
27. máj 2018

Patrik

Dobrý deň, situáciu intenzívne rieši Starosta mestskej časti, BVS, Okresný úrad odbor životného prostredia ako aj vlastníci využívajúci túto kanalizáciu. Za dva roky prebehlo viacero stretnutí so štátnymi orgánmi, bolo napísaných niekoľko žiadostí (MÚ Dúbravka, GIS, OÚŽP, BVS, Magistrát, Archív Bratislavy). Kanalizácia nie je v nikoho vlastníctve nakoľko bola vybudovaná v minulom režime ako akcia „Z“ a neexistuje k nej dokumentácia. Vzhľadom na túto skutočnosť to trvá dlhšie, tak, aby mohla byť vykonaná oprava v medziach zákona. Táto situácia plynie z poškodenej kanalizácie pod schodiskom, kde splašky vytekajú cez otvor v schode a pod schodiskom. S vyjadrením prednostu MÚ Dúbravka nesúhlasím nakoľko sa nejedná o súkromnú prípojku, vlastníci nehnuteľností nie sú zodpovedný za škodu alebo prípadnú náhradu škody a nebudú financovať opravu zo svojich zdrojov.
Cca 40 rokov exituje táto kanalizácia a vlastníci riadne platia mesačne za stočné BVS, kde na tomto úseku dodnes nebola porucha a za tie roky sú to nemalé peniaze, ktoré by sa mohli použiť na opravu.
Preukázateľnosť vlastníctva kanalizácie neexistuje a je v štádiu riešenia. Prednosta by sa mal informovať u svojho nadriadeného ohľadom situácie a následne relevantne odpovedať.
28. máj 2018

Viliam

RE: Ján: starý dom splašky nevypúšťa keď je neobývaný a dom je nižšie ako spomínaná prípojka takže fyzicky nemôže byť do nej pripojený, pokiaľ je mi známe prípojka by mala patriť minimálne domom Chrobákova 39 a 41 (možno aj iným o ktorých ja neviem)
28. máj 2018

Prego

pán Viliam, vy ste kto? obyvateľ alebo z miestneho úradu? Nejde o to kto tam splašky vypúšťa ale koho je kanalizácia. Na kanalizáciu je pripojených 8 domov.
28. máj 2018

Milan

Viliam, ked u ste takym znalcom pomerov, viete, od kedy sa obyvatelia snazia dany stav opravit? Este ste ani len netusili, ze nieco je pokazene a problemu sa venovali.

Je jednoduche ukazovat prstom a pouzivat ciastocne informacie, to je jasne.

Vlastnictvo pozemku, vlastnictvo schodov na pozemku a v neposlednom rade vlastnictvo kanalizacie su sporne a toto je kamenom urazu. Nie nevola mestskej casti alebo obyvatelov.
28. máj 2018

Prego

Vzhľadom na to, že nebol zverejnený môj príspevok zo včera aj s fotkami a videom, tak to dávam do diskusie.
Situáciu intenzívne rieši Starosta mestskej časti, BVS, Okresný úrad odbor životného prostredia ako aj vlastníci využívajúci túto kanalizáciu. Za dva roky prebehlo viacero stretnutí so štátnymi orgánmi, bolo napísaných niekoľko žiadostí (MÚ Dúbravka, GIS, OÚŽP, BVS, Magistrát, Archív Bratislavy). Kanalizácia nie je v nikoho vlastníctve nakoľko bola vybudovaná v minulom režime ako akcia „Z“ a neexistuje k nej dokumentácia. Vzhľadom na túto skutočnosť to trvá dlhšie, tak, aby mohla byť vykonaná oprava v medziach zákona. Táto situácia plynie z poškodenej kanalizácie pod schodiskom, kde splašky vytekajú cez otvor v schode a pod schodiskom. S vyjadrením prednostu MÚ Dúbravka nesúhlasím nakoľko sa nejedná o súkromnú prípojku, vlastníci nehnuteľností nie sú zodpovedný za škodu alebo prípadnú náhradu škody.
Cca 40 rokov exituje táto kanalizácia a vlastníci riadne platia mesačne za stočné BVS, kde na tomto úseku dodnes nebola porucha a za tie roky sú to nemalé peniaze, ktoré by sa mohli použiť na opravu.
Preukázateľnosť vlastníctva kanalizácie neexistuje a je v štádiu riešenia. Prednosta by sa mal informovať u svojho nadriadeného ohľadom situácie a následne relevantne odpovedať.
28. máj 2018

Obyvateľ Dúbravky

Je to zlé ale keď už takýto problém trvá roky tak si neviem predstaviť iné veľké veci, už len sa bojím keď sa pokazí kanalizácia na nadväzujúcich schodoch, či už hore nad chrobakovou alebo dole medzi ulicami Jura Hronca kde už to raz tieklo ako tu ,čo môže byť len otázka času pri starobe tejto infraštruktúry bez dokumentácie.
29. máj 2018

Milan

Zial, tato na prvy pohlad jednoducha a jasna vec, je pri blizsom spoznani “velka” a zlozita.

Pan prednosta, rad by som sa Vas opytal, na zaklade coho ste zaujali take jednoznacne stanovisko a urcujete zodpovednost? Zjavne nie ste s celym pripadom dostatocne oboznameny, preto by ste sa mohli vyhnut takymto vyhlaseniam.
29. máj 2018

Karol Richter

Niektorí obyvatelia sa už viac ako rok bezúspešne pokúšame vyriešiť situáciu Popri tom sme zistili aj niektoré zaujímavé a poučné skutočnosti, s ktorými Vás touto cestou chcem oboznámiť, pretože umožňujú vytvoriť si objektívnejší pohľad na diskutovanú situáciu ,
Uvedená informácia je o niekoľkých prípadoch doterajšieho spôsobu „riešenia“ havarijného stavu majetku s nejasným vlastníctvom. Jedná sa o situácie keď vlastníkom pozemku je HM Bratislava.:
a.) prípad Petržalka:
https://www.bratislavskenoviny.sk/samosprava/44578-bratislavska-absurdita-viacere-terasy-pravne-neexistuju
b.) prípad Karlova Ves :
Video záznam: archív „Občan za dverami“ z 12.2.2017
od 18 minúty záznamu o poškodených schodoch bez majteľa

a ešte na dokreslenie majetkoprávnej situácie:
c.)Prípad Rača
http://miro-scibrany.racan.sk/2013/05/v-hlavnom-meste-tika-casovana-bomba.html

V uvedených prípadoch ide rovnako ako v našom prípade o majetko-právne nevysporiadané pozemky spravované HM Bratislava ( terasa, schody, chodník, parkovisko, kanalizácia) čo je podľa mňa primárnou príčinou problémov .
Vzhľadom na uvedené a vzhľadom na to že podľa známych informácii v našom prípade sa situácia už rieši a to za spolupráce OÚŽP, BVS , MČ Dúbravka a obyvateľov je podľa môjho názoru teraz prioritou maximálne urýchliť tento proces . Tam by teraz malo smerovať
( podľa môjho názoru) úsilie a aj tlak všetkých zainteresovaných.
Karol
07. jún 2018

Slavomír Trnavský

Kanalizácia na chodníku v Dúbravke

Dobrý deň, na schodisku z Plachého na Jura Hronca je na chodníku kanalizácia. Pôvodne bola od krytu kanalizácie na prvom odpočívadle schodiska zdola, ale teraz to vyzerá skôr na vývod z prvého bytového domu, ktorý sa zdá byť neobývaný. Viď foto.
07. jún 2018

Prego

Najprv si prečítajte vyššie uvedené informácie. To čo popisujete je dažďový výtok rodinného domu a nemá nič spoločného so situáciou, ktorá tam je.
29. jún 2018

Patrik

Včera som si všimol, že dažďový výtok rodinného domu bol upchatý montážnou penou.
Niekto si myslel, že odtiaľ to tečie a predpokladal, že to takto vyrieši.
Nielenže zasiahol do súkromného majetku, ale spôsobí škodu na majetku, lebo z rovnej strechy nebude odtekať voda a zatečie za izoláciu atiky do vnútra domu.
06. október 2018

Viliam

Podnet je konečne vyriešený - splašky už nevytekajú
08. február 2019

Odpoveď samosprávy

Tak ako píše p. Patrik vyššie, tento historický problém intenzívne rieši starosta mestskej časti p. Zaťovič, BVS, Okresný úrad odbor životného prostredia a GIB ako aj vlastníci využívajúci túto kanalizáciu. Za dva roky prebehlo viacero stretnutí so štátnymi orgánmi, posledné pred pár dňami vo februári 2019.
Kanalizácia nie je v nikoho vlastníctve nakoľko bola vybudovaná v minulom režime ako akcia „Z“, neexistuje k nej žiadna dokumentácia a "de jure" neexistuje. Vzhľadom na túto skutočnosť bolo potrebné nájsť vhodný legislatívne správny postup za účasti vlastníkov, OÚ, BVS a GIB ktorého úspešným vyústením bude zaradenie tohto úseku kanalizácie do majetku BVS, ktorá následne zabezpečí jej opravu.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
05. apríl 2020

Viliam

Prosím Odkaz pre starostu osloviť opäť samosprávu - Ako postupuje podnet po vyše troch rokov a splašky stále vytekajú - foto zo dňa 4.4.2020 (chodia tadiaľ aj deti do škol po splaškách)
05. apríl 2020

Viliam

Prosím osloviť Magistrát aby aspoň tie schody vyčistilo...
06. apríl 2020

Odkaz pre starostu

Dobry den,

podnet bol odoslany na samospravu,

s pozdravom,
Pavla Rachelova
[email protected]
20. apríl 2020

Veronika Ďurčatová

Jura Hronca-znecisteny chodnik

Na schodoch medzi domami vyteká pri kanáli niečo veľmi páchnúce a keďže tento problém pretrváva už dlhší čas a evidentne obyvatelia nikoho neinformovali, poprosím o vyčistenie chodníka.
18. máj 2020

Viliam

Ďakujeme zatiaľ aspoň za vyčistenie priestoru
04. jún 2020

Obyvateľ Dúbravky

Aktuálny katastrálny stav :(
08. jún 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
08. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Podľa najnovšej informácie z magistrátu v júli 2020 by mala BVS začať s opravou poškodenej kanalizácie.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
29. júl 2020

Viliam

Koniec júla a práce nezačali, nový termín ale prosím skôr ako diaľnica do KE
30. júl 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
04. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mrzí nás, že vidíme, že sa za mesto ešte nikto v minulosti k podnetu nevyjadril. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom
Kto? Sekcia správy nehnuteľností, Sekcia právnych činností

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
06. august 2020

Viliam

Oprava začala (trvanie do 30.8.)
06. august 2020

SelfMan

doslova 3 roky od nahlasenia...
19. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

z uvedenej komunikácie vyplýva, že ide o porušenú splaškovú kanalizáciu, alebo kanalizačnú prípojku k obytným domom. Vzhľadom k tomu, že Sekcia správy nehnuteľnosti (SSN - Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava) nie je správcom žiadnej verejnej kanalizácie a v uvedenej lokalite nespravuje žiadne obytné domy (a teda nie je správcom ani kanalizačných prípojok) riešenie problému nepatrí do kompetencie SSN.
Pozemok, na ktorom nastal problém a to reg. E-KN p.č. 2202/200, k.ú. Dúbravka, je v správe Mestskej časti Bratislava Dúbravka. Avšak kanalizačná prípojka nesúvisí s vlastníkom/správcom pozemku.
Podľa nášho názoru uvedený problém by mali v prvom rade riešiť vlastníci kanalizačnej prípojky (obytných domov, ktoré sú pripojené na ňu), prípadne v spolupráci s BVS.
Ak sa havária dlhodobo nerieši, príslušným úradom na riešenie znečistenia okolia je mestská časť.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
19. august 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Dúbravka
19. august 2020

Odpoveď samosprávy

BVS v týchto dňoch už realizuje opravu poškodenej kanalizácie.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
19. august 2020

Viliam

Ja by som mal zakernu otázku, kto to platí?
10. október 2020

Viliam

Podnet konečne vyriešený, dúfajme ze už sa nič zase nepoškodí...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania