Prevádzková doba firmy Športstav

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
čierna mačka 08. septembra 2017

Firma ŠPORTSTAV PRIEVIDZA, spol. s r.o, ktorej prevádzka na Drobného ul. č. 27 v Dúbravke sa nachádza priamo pod oknami obytných domov, si v ostatnom čase zvykla obťažovať hlučnou stavebnou činnosťou (manipulácia s lešenárskymi trubkami a iným lešenárskym materiálom, hluk vysokozdvižného vozíka a nákladného auta) vo sviatky (naposledy 29.8.2017 do cca 16. hodiny) a teraz už aj večer (7.9.2017 cca 19:45). Podľa Mestskej polície s tým nie je možné nič robiť. Pýtam sa, načo má Dúbravka VZN č. 2/2015 z 05.05.2015, podľa ktorého nie je možné cez víkend a počas štátneho sviatku vykonávať žiadne hlučné stavebné práce (ani len v domácnosti), keď proti hlučnej činnosti tejto firmy nie je možné zakročiť. Na koho sa máme obrátiť, aby firma dodržiavala prevádzkovú dobu a nerušila ľudí? Ďakujem.

09. september 2017

SelfMan

Pridavam sa. Kedze casto pracujem v nocnych hodinach, mozem potvrdit, ze z tohto arealu sa casto ozyvaju zvuky zhadzovanych paliet, resp. podobneho materialu a to v casoch medzi 23:00 a 2:00.
Uz som zaregistroval aj karbobrusku po 23:00.
10. september 2017

cestár

Treba tam poslať bezdomovcov, oni to poodvážajú
13. september 2017

Tyler

Zhadzovanie paliet po nociach ma na svedomi zrejme firma OfficeDepot, ktora ma vedla tej oranzovo-zelenej 3-poschodovej budovy sklady. Kamion v pohode pride o 23tej a veselo sa trieska a bucha dlho do noci.
13. september 2017

Odpoveď samosprávy

Mestská časť Bratislava Dúbravka prijala VZN č. 2/2015 o pravidlách času predaja v obchode, času prevádzky služieb, času výstavby a času pre stavebnú činnosť.

Už z názvu prijatého VZN vyplýva, že jednak týmto mestská časť časovo obmedzila a ohraničila časť dňa, počas ktorej sa vykonáva predaj tovaru alebo sú poskytované služby konečným spotrebiteľom a aj vymedzila čas pre stavebnú činnosť.

Prekladanie a nakladanie so železnými tyčami nie je z pohľadu zákona predajom tovaru ani poskytovaním služieb a ani stavebnou činnosťou a teda nie je možné v tomto prípade hovoriť o porušení VZN č. 2/2015. Mestská časť nemá ani oprávnenie zasahovať do podnikateľských činností právnických osôb. Rovnako ani VZN č. 2/2015 neustanovuje a nemôže ustanovovať zákaz akejkoľvek činnosti, pri ktorej vzniká určitá hladina hluku.

Pokiaľ pri akýchkoľvek činnosti dochádza k obťažovaniu hlukom nad mieru primeranú pomerom a meraním sa preukáže prekročenie maximálne povolenej intenzity hluku, ktoré upravuje pre jednotlivé prostredia Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 549/2007 Z. z., ktorou sa stanovujú prípustné hodnoty hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí, príslušným na konanie je regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý je oprávnený objektivizovať hladinu hluku a v prípade prekročenia limitov stanovených vyhláškou prijať opatrenie za účelom odstránenia tohto stavu. Riešenie hluku však nie je v kompetencii mestskej časti Bratislava-Dúbravka; zákon jej v tomto smere nezveril žiadne oprávnenie a kompetencie.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
14. september 2017

čierna mačka

Vážený pán Bagar,

zaujímavé je, že Samospráva môže obmedzovať spomínaným VZN občanov tak, že si ani len v sobotu nemôžu teoreticky nič v byte opraviť, na druhej strane firma môže všetko. Od dobrej samosprávy by sme očakávali, že sa bude snažiť chrániť záujmy svojich obyvateľov, pričom toto sa dá urobiť aj kompromisom tak, aby ani záujmy podnikateľa / firmy neboli neprimerane obmedzené. V tomto smere sme sklamaní Vaším prístupom; ale veď Vy nebývate v tejto lokalite, takže sa Vás to priamo netýka. Radi by sme sa ešte opýtali, ako si predstavujete meranie hluku - naozaj si myslíte, že keď sa firme ohlási príslušný úrad, bude sa správať rovnako? A taktiež si nemyslím, že meranie prídu vykonať napríklad večer, alebo v noci. Želáme Vám, aby ste niekedy boli konfrontovaní podobným stavom, potom možno budete mať inú motiváciu.
14. september 2017

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme zaslali aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
02. november 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

V prílohe Vám zasielame oznámenie o začatí správneho konania na základe Vami zaslaného podnetu voči firme Športstav , Drobného 27, Bratislava

S pozdravom

Bakalová
Regionálny úrad verejného zdravotníctva
hl.m.SR Bratislava
01. január 2018

Tyler

Zdravim,

udialo sa nieco nove?

vdaka
09. január 2018

čierna mačka

Firma od novembra vykazuje nízku aktivitu, prestali robiť hluk cez sviatky a večer. Správne konanie asi malo nejaký účinok. V zime však stavebné aktivity mierne stagnujú, takže uvidíme, ako sa situácia vyvinie. V každom prípade ďakujem za pomoc pri riešení podnetu.
04. júl 2018

SelfMan

Obavam sa, ze problem po urcitej prestavke pokracuje. Dnes v noci 4.6.2018 0:45 opat rachotia.
14. júl 2018

Tyler

Zloba toto. To sa “vo dvore” bytovych domov este viac ozyva a znasobuje. Byty smerom k novostavbe Mamapapa zas opakovane pondelok-piatok trapi firma sidliaca v zeleno-zltej budove. Vzdy okolo 23:30 a neskor, prichadza kamion, ktory potom hlucne vykladaju.
14. júl 2018

SelfMan

To je presne ta ista firma odkial isiel rachot aj teraz...
18. júl 2018

SelfMan

Opat raz zas a znova... 18.7.2018 0:28
https://www.dropbox.com/s/nzp9d5py9nwhts4/VID_20180718_002901.mkv?dl=0
Priebezne vsak rachotia uz od od uvedeneho casu 23:30
08. august 2018

Tyler

Mila samosprava, viete sa k tomu prosim vyjadrit. V tych horucavach pri otovrenych oknach sa vobec momentalne neda spat.
08. august 2018

SelfMan

Vyjadrenie z UVZSR zo dna 3.8.2018:
Dobrý deň,
Váš podnet zo dňa 16.7. na hluk v nočných hodinách bol dňa 27.7. postúpený cez ÚPVS na Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto, so sídlom v Bratislave, na Ružinovskej ulici č. 8, ako vecne a miestne príslušnému úradu na priame vybavenie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania