Invázny druh kríku pohánkovec japonský v Dúbravke

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Jan Mlýnek 02. októbra 2017

Dobrý deň.

Pri prechádzke po Dúbravke som si všimol, že sa na ulici Martina Granca vyskytuje v pomerne veľkom množstve invázny druh rastliny pohánkovec japonský (Fallopia japonica), ktorý na mnohých miestach prerastá aj 1 meter do cesty. Vyskytuje sa tiež na Bridžitskej v časti od Tranovskej smerom do kopca na ľavej strane (pozor možný výskyt ústavného činiteľa :-) ).
Kedže ide o mimoriadne nebezpečný druh, bolo by dobré ho nechať odborne (chemicky) zlikvidovať.
Informácie sú tu: http://www.sopsr.sk/invazne-web/?page_id=101
Citujem:
Pri týchto druhov je účinný najmä chemický spôsob s použitím registrovaných prípravkov na ochranu rastlín (herbicídov), ktorými sa porast pohánkovcov postrieka. Najvhodnejšie obdobie je na jeseň v čase kvitnutia druhu.

Ďakujem.

Jan Mlýnek

06. október 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za upozornenie. Preverili sme situáciu na mieste a vlastníkov predmetnej parcely, ktorí majú zákonnú povinnosť zabezpečiť odstránenie inváznej rastliny. Bohužiaľ parcela pozdĺž cesty, na ktorej pohánkovec rastie má 13 spoluvlastníkov a je úplne nereálne čo i len očakávať, že by sa dohodli na spoločnom postupe.Jediné reálne riešenie je, že to zabezpečí naša mestská časť.

V najbližšej dobe postriekame kríky herbicídom ale musíme ho potom nechať minimálne 3 týždne pôsobiť, aby prenikol až do koreňového systému rastliny. Až následne potom bude možné kríky odstrániť aj fyzicky a zlikvidovať.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
06. október 2017

Jan Mlýnek

Ďakujem pán Bagar za aktívny prístup k riešeniu tohto závažného problému aj keď si uvedomujem, že by problém mali riešiť majitelia pozemkov, na ktorých invázny druh rastie.
Objavil som ešte jedno ložisko výskytu pohánkovca japonského a to na ulici Dražická pri tenisovom areáli, pravdepodobne na parcele 3175/106.
Bolo by fajn zlikvidovať aj ten.

Jan Mlýnek
08. október 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujem aj za druhé miesto. Preveríme aj to.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
09. október 2017

Odpoveď samosprávy

Postriekané, obidve lokality.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
10. október 2017

Jan Mlýnek

Dobrý deň.

Super, že ste zabezpečili postrek na Martina Granca a Dražickej. Ale v pôvodnom hlásení je nahlásený výskyt aj na Brižitskej v časti od Tranovskej smerom do kopca na ľavej strane.
Viete ešte zabezpečiť postrek aj na Brižitskej?

Ďakujem.

Jan Mlýnek
11. október 2017

Odkaz pre starostu

Dobrý deň p. Mlýnek,

v prípade, že spomínane v podnete alebo komentároch viacero lokalít, je lepšie vytvoriť nový podnet. Potom sa ich riešienie jednoduchšie sleduje. Podnet preposielam opätovne na samosprávu.
Pekný deň,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania