Parkovanie na chodníku - Fedinová


V riešení
meno
Peter 12. októbra 2017

Prosím vás aky zakon hovorí ze sa moze zabrat cela sirka chodika ked oproti je chodnik. Ktory zakon povouje malovat ciary na chodniky ked dopravne znacky platia iba na cestach. Prečo musia chodci chodit po travniku preto lebo niekto nezakonne povolil parkovat na celej sirke chodnika? Zakon vravi ze sa musi nechat minimalne 1,5m. Tym ze niekto namaluje na chodnik ciary nemoze porusovat zakon. Namalovanie ciar nie je nad zakonom. Ako sa ma chodec dostat na druhu stranu na opacny chodnik ked tu nie je priechod? Kto povolil tymto autam takto parkovat? viem vela otazok, poprosim mestsku cast o odpovede. Dakujem

12. október 2017

[email protected]

preco sa nespytat rovno pana poslanca, ktory tam byva?
17. október 2017

Odpoveď samosprávy

Parkovacie miesta boli vyznačená na celej ploche tej časti chodníka, o ktorej projektant predpokladal, že nie je resp. nebude využívaná, nakoľko je to chodník vedúci k zásobovaciemu vchodu do škôlky. Na pešie prepojenie na dvojchodník smer Ševčenkova sa uvažovalo po ľavej strane ponechaného chodníka (pred BD Fedinova 1-5). Čo sa týka legitimity vyznačenia parkovacích miest na celej šírke chodníka, zákon č. 8/2009 o cestnej premávke resp. dopravné značenie neplatí iba na cestách – „platí“ pre diaľnice, cesty, miestne komunikácie a účelové komunikácie (chodníky sú miestne komunikácie). Určením použitia dopravného značenia bolo toto dopravné značenie povolené a zrealizované – na základe predpokladu uvedeného vyššie.

Z priloženej fotografie je zrejmé porušovania predpisov hneď dvoch vodičov vozidiel – aj vozidla na chodníku, ktorý je mimo vyznačený box – pre neho platí ustanovenie §52, a aj vodiča vozidla audi, ktorý porušuje § 25 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke. Dohľad nad dodržiavaním zmieneného zákona je výhradne v kompetencii poriadkových zložiek (mestská polícia hlavného mesta a Policajný zbor SR) – treba ich kontaktovať.

Poznámka na záver: chodec nemusí prechádzať vozovku IBA na priechode pre chodcov. Presnejšie by sa dalo k podnetu vyjadriť, ak by pisateľ napísal priamo odkiaľ kam sa potrebuje dostať, ak považuje vyznačené boxy za prekážku.


mestská časť BA-Petržalka
17. október 2017

Peter

Ak ste sa svojvolne rozhodli ukradnut chodnik chodcom, a ti si museli koli vasemu rozhodnutiu vysliapat travanik tak je to smutne. Mali ste v momente vytvorit bezpecny priechod pre chodcov. Je mi jasne ze mozu prechadzat vsade ale ak ste im Vy ubrali na komforte a bezpecnosti mali by ste to nahradit bezpecnym priechodom a nie hrat sa tu na slovicka.
K tomu chodniku asi tolko ze ze tam chyba aj zvisla dopravna znacka (na lavo) je tam len cosi namalovane na chodniku bez zvislej znacky. Ak bol zamer namalovat V10a, b alebo c. Je nutne ako na pravej strane aj zvislu znacku. Prosim vas o ake dopravne znacenie ide namalovanim tychto ciar, ako som hladal ale nasiel som len podobne vodorovne znacenie V10c tam sa pise doslova POZDLZ OKRAJA CESTY(nie komunikacie). to co ste tam namalovali nie je dopravne znacenie. Vodorovne znacenie len doplna zvisle. (inac by si mohol hocikto hocikde nieco namalovat) Teda za predpokladu ze tieto ciary sa daju nazvat dopravnymi znackami.... Kazde vodorovne znacenie musi mat presny tvar inak je neplatne.
28. marec 2018

Peter

chodníky sú miestne komunikácie? od kedy? vy si ten zakon vysvetlujete po svojom, ale ked je znacka zakaz statia tak zarazu plati len pre cestu na chodnik moze auto zaparkovat. Ak je zlta ciar na cesta tak plati len na ceste z druhej strany moze auto beztrestne zaparkovat na chodniku ak necha 1,5m Pisatel vam napisal ako myslel ten priechod ale ignorujete dalej. Ten ford je tam odstaveny nonstop nikde nejeazdi. Dajte ho odtiahnut. To ze ma papucu chodcovi nepomoze bude zavadzat aj s papucou. A chodník je síce súčasťou komunikácie, ale nie je cestou, takže v prípade komunikácie s policajtom využívajte tento argument.

V zákone o cestných komunikáciách je v jeho prvej časti (§2, odsek 2, písmeno g) chodník definovaný ako „…komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania