Premávka na chodníkoch (Ružinovská)

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Ladislav Dudor 10. októbra 2017

Prosím samosprávu o umiestnenie stĺpikov/zábran na tieto tri miesta (viď mapku). Rozumiem, že na jednej strane je legislatíva, ktorá dovoľuje autám použiť chodník aby mohli zaparkovať, ale na druhej strane tu ide úplne seriózne o bezpečnosť chodcov a cyklistov, na ktorých títo vodiči vôbec neberú ohľad (o taxikároch, ktorí na chodníku bežne urobia aj malú kolónu ani nehovorím) a na chodník vstupujú cez prechod pre chodcov. Tak sa prosím zamyslite čo je viac, zaparkované auto, alebo ľudské zdravie. Všetky tri miesta sa nachádzajú na pozemkoch Hlavného mesta SR.
PS: autá sa vedia dostať na ten chodník aj priamo z Ružinovskej ulice

24. máj 2018

Juraj

A nic sa nedeje...
07. január 2020

Juraj

Tak ako s týmto podnetom sa pohneme ďalej?
05. február 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol preposlaný samospráve

S pozdravom
Stanislav
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
06. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
29. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podľa Zákona č. 8/2009 o cestnej premávke vodič nesmie ohrozovať chodca na chodníku. V súčasnosti platí § 52 ods. 2, a to: Pri zastavení alebo státí podľa prvej vety možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel. Preto považujeme vjazd vozidiel na predmetnú asfaltovú plochu cez chodník za jeho pojazďovanie a z toho vyplývajúce porušovanie zákona.
Vyhradené parkovacie miesto pre taxíky nie je platné. Plocha nie je oficiálne určená na parkovanie. Preto navrhneme zvislé dopravné značky Spoločná cestička pre chodcov a cyklistov na začiatku chodníka z oboch strán. Táto značka prikazuje používať chodník iba vyznačením účastníkom. Projekt musí byť odsúhlasený Krajským dopravným inšpektorátom a určený cestným správnym orgánom. Zároveň sme navrhli využitie časti asfaltovej plochy na zriadenie stanice zdieľaných bicyklov. V časti za priechodom pre chodcov počítame v rámci rekonštrukcie ružinovskej radiály so zriadením autobusovej zastávky.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
14. apríl 2023

Juraj

Milé hlavne mesto a jeho oddelenie. Mame rok 2023 a zmena nulová. Napíšete nám Váš súčasný pohľad prosím?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania