Parkovanie na chodníku pred trolejbusovou zastávkou

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Eva Dohnalová 13. októbra 2017

Na Námestí Slobody v Starom Meste, tesne pred trolejbusovou zastávkou pravidelne parkujú rôzne vozidlá. Síce nechajú potrebných 1,5 m, ale bránia chodcom, hlavne tým, ktorí vystúpili z trolejbusu a potrebujú prejsť z jednej strany ulice na druhú. Chodia šikmo cez cestu, čím ohrozujú seba a chodia aj cez čerstvo revitalizovanú zeleň. Stačil by pritom 1, max 2 stĺpiky, ako sú osadené v ďalších miestach, pozdĺž Námestia slobody.

30. október 2017

Veronika

Nerozumiem dobre tomuto podnetu. Zavadzajú autá, alebo sú nevychovaní chodci? Tým, že sa zabráni autám parkovať na "chodníku", predsa nezabránime chodcom, aby prebiehali cez cestu ako sa im páči. Podľa mňa sú autá zaparkované v týchto miestach disciplinovane, nezasahujú do cesty ani chodníka a nikoho neohrozujú. To, že sa chodci vrhajú na cestu pod autá, to je na iné debatu, ale určite nie na tejto stránke..
16. november 2017

Eva Dohnalová

Áno, autá sú zaparkované disciplinovane, ak je normálne, že autá parkujú na chodníku, ktorý je určený pre chodcov. "Nezasahujú do cesty" – to je tiež pravda, veď stoja na chodníku! To, že "nezasahujú do chodníka", tomu už zase nerozumiem ja – veď stoja na chodníku! Ak myslíte, že chodník je len priestor 150 cm z celkovej šírky chodníka, tak to nie je pravda – chodníkom je celý chodník. To, že zo zákona musí vodič ponechať voľných aspoň 150 cm je len kompromisom, aby sa vodičom zlegalizovalo státie na chodníku (keďže predovšetkým v mestách je nedostatok parkovacích miest) a na druhej strane, aby chodci vôbec mohli chodiť po chodníkoch, ktoré sú určené práve pre nich, lebo inak by tam stáli autá aj v dvoch radoch...
Ten istý zákon zároveň však dovoľuje aj chodcom prechádzať, nie len cez priechod pre chodcov, ale aj cez cestu, mimo vyznačeného priechodu a to kolmo na jej os. To uvádzam preto, ak by ste argumentovali, že cca 50 m za zastávkou je priechod pre chodcov. To na margo toho "vrhania" sa chodcov na cestu pod autá.
Toto všetko je ale skutočne na inú debatu. Ja som len chcela upozorniť na frekventované miesto, kde ľudia vystupujúci z trolejbusu, alebo idúci cez parčík, smerom z hlavnej stanice a ponáhľajúci sa ráno do práce, by mohli prejsť najkratšou cestou na druhú stranu, ale bráni im v tom, na tomto mieste, zaparkované auto, hoci po celej dĺžke ulice (námestia) sú osadené stĺpiky a práve len tu nie.
Môžem Vás ubezpečiť, že som to nepísala kvôli sebe. Ja tu cez cestu nepotrebujem prechádzať, iba každé ráno vidím opakujúcu sa situáciu. Som aj vodička a poznám predpisy aj problémy s parkovaním v meste. Myslela som však, že je dôležitejšia bezpečnosť ľudí a tiež mi vadilo devastovanie novo vysadenej zelene pre jedno "získané" parkovacie miesto. Samozrejme, tí, ktorí tam pravidelne parkujú s tým súhlasiť nebudú.
13. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

táto ulica je už súčasťou zóny s regulovaným parkovaním. V tejto zóne je zakázané státie mimo vyznačených parkovacích miest. Dodržiavanie pravidelne kontrolujú parkovací asistenti.
Od spustenia zóny neevidujeme, že by tento problém pretrvával a podnet preto považujeme za vyriešený.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie parkovania

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania