Vyznačenie cyklistickej cesty

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Boris 16. októbra 2017

Dobrý deň, myslím si, že ulica Janka Alexyho je dostatočne široká na to, aby sa na nej mohol vyznačiť cyklo pás v oboch smeroch (podobne ako je to na Ceste na Devín). Cesta je v špičke permanentne upchatá a mnohí vodiči bez chýbajúceho značenia ignorujú a ohrozujú cyklistov, ktorí sa takto snažia preštrikovať cez kolónu pri pravej krajnici vozovky. Takto často zbytočne dochádza ku kolíznym situáciam a cyklisti sú nútení čakať v kolóne aút.

16. október 2017

Odpoveď samosprávy

V tomto s vami určite nemôžeme súhlasiť. Alexyho bola vždy veľmi frekventovaná komunikácia a obzvlášť po tom čom magistrát výškovým obmedzením prejazdu pod železnicu pri bývalom Technickom skle presmeroval nákladnú kamiónovú dopravu cez celú Dúbravku už podľa nás nevyhovuje ani rozmerovo súčasnej doprave. Neviem či ste niekedy videli naživo prechádzať kamión pravouhlou zákrutou na Alexyho smerom na Lamač, vnútro zákruty je celé rozjazdené kamiónmi. Po telese komunikácie Alexyho cyklotrasa, ktorá má slúžiť pre bezpečný prejazd cyklistov vrátane malých detí, v žiadnom prípade nemôže ísť.

Hlavná cyklistická trasa v našej mestskej časti je plánovaná pozdĺž komunikácie Sch. Trnavského, Saratovská až po Agátovu, kde sa napája na trasu vedenú cez Polianky súbežne s diaľnicou (po komunikácii Na vrátkach). Žiadna cyklotrasa (ani celomestská a ani lokálna) nie je uvažovaná po Alexyho komunikácii a ani mimo teleso komunikácie.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
18. október 2017

Michal

Pred 3 rokmi som žiadal Magistrát o vyznačenie cyklokoridorov na Jaskovom rade, ktoré dodnes nie sú vyznačené.
Výsledok: O rok neskôr tam zahynul cyklista pri kolízii s nákladiakom !!!

Ak by tam vtedy cyklokoridory boli vyznačené, nákladiak by sa držal ďalej od okraja vozovky a cyklista by dnes mohol žiť. Po nehode tam síce pribudli zvislé výstražné značky A16 (pozor, cyklista), ale tie majú slabší efekt, než cyklokoridory, ktoré sa vyskytujú za sebou spravidla každých 10-20 m.

Cyklokoridory sú dopravné značenia informačno-výstražného charakteru. Nijak neobmedzujú ostatných vodičov ale upozorňujú ich na zvýšený pohyb cyklistov, pričom cyklistom neprikazujú použiť danú komunikáciu (na rozdiel od príkazových značení C8, C12 a pod.). Znižujú však pravdepodobnosť nehôd tým, že vodiči očakávajú výskyt cyklistov - teda jazdia obozretnejšie. Aj keď cyklistom nezaručia 100% bezpečnosť, cyklokoridory sú oveľa bezpečnejšie ako žiadne značenie.

Odpoveď samosprávy preto považujem za nelogickú, v rozpore s bezpečnosťou cyklistov na cestách.
24. október 2017

Martin

Podla mna v Borisovom prispevku vobec neslo o vytvorenie cyklotrasy ale o vybudovanie koridoru pre cyklistov, ktory sa nemusi napajat na ziadnu cyklocestu, jednoducho iba vyclenit cast cesty pre cyklistov. Mna osobne auta na tejto ceste dvakrat vytlacili na travnik a to som bol rad, ze tam ten travnik vobec bol. Neviem si predstavit, co by sa stalo keby tam bol obrubnik alebo zvodidla. Pan Bagar, iste chapete, ze Vasim vyhlasenim, ze vystavba cyklocesty na tejto ulici nepripada v uvahu nezakazete cyklistom jazdit po tejto ceste. Myslim si, ze minimum co samosprava moze urobit pre ich bezpecnost je vyznacit tam koridor.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.