Vyvrátený strom

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Devínska Nová Ves

Uzavretý
meno
Ján 16. októbra 2017

Vyvrátený strom po silnom vetre. Bolo by dobré , čo najrýchlejšie strom zachrániť. treba odkopať zeminu a postaviť strom nespäť a znovu nahrabať okolo koreňov späť zeminu. Rástol tu desiatky rokov , preto by bola veľká škoda ho nezachrániť.
Urobil by som to aj sám ale je to nad moje sily pretože je to dosť veľký a ťažký strom. Treba na to viacej rúk.
Je to za rampou hneď hore nad sandbergom nad pieskovým kopcom Blízko chodníčka , ako sa schádza zo zadu dole.

16. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, nakoľko územie na Sandbergu spravuje ŠOP (Štátna ochrana prírody), postupujeme im Váš podnet na ďalšie riešenie.

Ing. Tatiana Ledényiová
referent výstavby a ŽP
MÚ DNV
20. október 2017

Ján

Dúfam ,že ŠOP (Štátna ochrana prírody), tento problém urgentne vyrieš a ukáže ,že si dôsledne plní svoju funkciu.
04. november 2017

Obyvatelka DNV

Strom je stale v rovnakom stave ale pochybujem, ze sa ho podari zachranit, ma plytke korene. Aspon porezat by ho mohli.
06. november 2017

Ján

Strom je stále vyvrátený. Ešte stále je zelený a dá sa zachrániť ! Je to len na Štátnej ochrane prírody či zareaguje , alebo nechá v tejto chránenej krajinnej oblasti tento strom zahynúť. Ako vidieť neponáhľajú sa so záchranou ani s vyjadrením sa k tomuto podnetu. Keby chceli , tak by to už dávno mohlo byť vyriešené. Ak sa to nebude aj naďalej riešiť tak asi to bude dobré postúpiť médiám.
20. november 2017

Ján

Písal som na - odbor životného prostredia, na CHKO - chránené krajinné oblasti, ŠOP štátna ochrana prírody, spolok ochrany prírody Karlova Ves, Greenpeace.
Nikto mi ani len neodpísal, ani sa k tomuto podnetu nevyjadril.
Tak tu je vidieť, aký záujem majú tieto organizácie o ochranu prírody ! Kopa úradníkov platených za nič! Preto aj naša príroda vyzerá tak ako vyzerá.
20. november 2017

Obyvatelka DNV

podla mna je utopia ho zachranovat. Samozrejme by bolo fajn keby sa k tomu vyjadril nejaky odbornik. Mozno novy zupny poslanec za DNV a Devin, profesionalny ochranar Andrej Kovarik?
http://nasa-bratislava.sk/nasi-ludia/andrej-kovarik/
21. november 2017

Ján

Je to vzácna drevina , strom tu rastie dosť rokov vzhľadom na nadmorskú výšku je rast pomalý.
Pokiaľ budeme iba rozprávať tak sa nezachráni nič !
Poslanci aj ochranári iba sľubujú, ale výsledky žiadne. Oslovil som asi päť organizácií ohľadne ochrany prírody aj CHKO aj ŠOP a iné. Nikto sa k tomu ani len nevyjadril. Tak potom načo máme takéto úrady, ktoré sú nečinné a len ťahajú peniaze na svoj chod zo štátnej pokladnice a daní nás všetkých!
25. november 2017

Ján

Profesionálny ochranár Andrej Kovarík, SOPSR , keby bol naozaj profesionál tak by niečo urobil . Písal som aj k nim a nikto mi ani neodpísal . Takíto sú to profesionáli.
22. marec 2018

Andrej Kovarik

Dobry den, tento odkaz sa mi skor nedostal, preto reagujem az teraz. Vyjadroval som sa k nemu pre mestsku cast, hoci to uzemie patri pod inu organizacnu jednotku ako tu v ktorej pracujem. Rozumiem ze to vas nemusi zaujimat ja len na vysvetlenie. A teraz k veci. Ide o borovicu lesnu (Pinus sylvestris). Ako iste viete rastie na Sandbergu konkretne v miestach kde plati v ramci NPR Devinska Kobyla 4 st. ochrany. Urcite ste si tiez vsimli ze v ramci rezervacie Devinska Kobyla sa realizuju v ramci zachrany lokality paradoxne dokonca vyruby drevin. Uplne rozumiem tomu ze to je nieco co sa vacsine ludi nespaja s ochranou prirody ale skusim to aspon v strucnosti vysvetlit. Rovnako ako tato borovica ktoru vyvratil silny vietor tato lokalita, v minulosti udrziavana pastvou zvierat, postupne po upadku tejto pastvy zacala intenzivne zarastat drevinami. Za normalnych okolnosti v prirode ziaden problem. Lenze dnes ked mame celosvetovo problem s poklesom biodiverzity, cize roznorodosti zivota (teda poctu druhov). Na Devinskej Kobyle sa nam aj vdaka pastve v minulosti a teda bezlesiu podarilo vytvorit take prostredie v ktorom je biodiverzita nesmierne bohata. Pocet druhov tu na jednotku plochy presahuje dokonca nase slavne Tatry. Ak dnes hodnotu tejto lokality chceme zachovat, potrebujeme dreviny ktorymi zarastli cenne stepne casti odstranit a takto uvolnene plochy udrziavat rozumne nastavenou pastvou. Takze spat k borovici. V tomto pripade sme teda na mieste kde nie je pre prirodu problem ak nejaky strom spadne ci dokonca odumrie. Naopak taketo vyvraty aj s korenovym balom poskytuju zivotny priestor pre mnohe vzacne druhy ktore sa na Kobyle vyskytuju. Taketo prirodzene procesy maju v prirode svoj vyznam a su miesta kde je dobre do nich nezasahovat. Ina situacia je samozrejme v mestach a v kulturnej krajine kde vacsina z nas priamo zijeme, kde ma naopak obrovsky vyznam snazit sa zachranit kazdy jeden strom. Vela suvislosti som este nespomenul ale dufam ze to ako odpoved v tejto chvili staci. Som pripraveny reagovat vzdy len bohuzial nie vzdy stihnem hned na vsetko
04. apríl 2018

Ján

Keď nejde zachrániť jeden strom , ako potom zachrániť celý les ? Ide o to ,že ten krásny strom dotváral kolorit prírody a územia Sandberg. Druhý krát sa ho pokúsim za pomoci dobrovoľníkov zachrániť radšej sám, pretože kompetentné inštitúcie nemajú záujem . A to som sa obrátil na rôzne inštitúcie spolu šesť. Nikto ani len neodpísal okrem p. Kovaríka, ktorý sa vyjadril po piatich mesiacoch od zverejnenia podnetu. Podľa toho je vidieť ,aký je záujem riešiť ochranu prírody a životného prostredia v našom meste.
15. máj 2018

Andrej Kovarik

Zachranovat cely les je uplne ina otazka ako zachranovat strom. Okrem toho treba vzdy rozlisovat miesto na ktorom sa to nachadza co som sa vam snazil vysvetlit vo svojej odpovedi. Co sa tyka lesa ako takeho intenzivne sa snazime zastavit planovane vyruby na Devisnkej Kobylektoru tam planuju realizovat Lesy SR š.p.. Urcite len pomoze ak aj nespokojny obcania vyjadria svoju nespokojnost s vyrubmi lesa na Devinskej Kobyle priamo na ustredie lesov v Banskej Bystrici ci uz formou listov alebo mailov. Iba za pomoci obyvatelov a vytvorenia verejneho tlaku vieme toto zastavit alebo zmenit. Mozte sa zapojit napriklad v ramci iniciativy: https://www.facebook.com/nasekarpaty/photos/a.226620440835881.1073741828.226515540846371/1006631796168071/?type=3&theater
28. máj 2018

Ján

Strom stále bojuje a nevyschol. Musí sa zachrániť sám, keď kompetentný nemajú záujem mu pomôcť!
28. máj 2018

Ján

P. Kovarík vy chcete pomôcť v iniciatíve proti výrubu lesa a keď ja žiadam o pomoc zachrániť strom tak to odmietate. Ja som na ten výrub stromov v mestských lesoch na Devínskej Kobyle upozorňoval už pred rokom.
Na Devínskej Kobyle a v jej okolí prebieha riadený chov kôz. Rozprával som sa s bačom,alebo pánom ktorému tie kozy patria a povedal mi, že sa podieľa na výrube stromov pre mestské lesy aj so svojimi spoločníkmi čo je ich ďalšia zárobková činnosť. Čo viac dodať.
28. máj 2018

Andrej Kovarik

Nerozumiem co je zvlastne na tom ze baca potrebuje v podmienkach Bratislavy aj inu zarobkovu cinost, ale spat k veci. Ako som uz vysvetloval vyssie su situacie a miesta, kde ma vyznam ponechat aj vyvrateny strom a toto je presne ten pripad. Ja teda nic neodmietam len svoju energiu venujem zachrane ovela vacsieho mnozstva stromov, ci uz v lesnych porastoch, alebo v meste kde to ma naozaj vyznam.
13. jún 2018

Tiché údolie

Pán Ján, pokusim sa vas druhykrat uviest do reality (ked sa o to predtym neuspesne pokusal aj Andrej Kovarik:) V NPR Devínska Kobyla prebiehal v poslednych rokoch riadeny vyrub drevin pod patronatom ochranarov s cielom zachrany vzacnej stepnej bylinnej flory. Odstranovalo sa niekolko druhov drevin-casto umelo vysádzaných, resp. stanovistne nepovodnych medzi nimi aj borovica lesna, ktora je predmetom vasho podnetu. Z toho vyplyva, ze ked bol tento druh stromu v rezervacii cielene redukovany zo strany ochranarov, tak v tomto pripade, ked doslo prirodzene k vyvrateniu jedinca tohto druhu, tak nikto z ochranarov nebude utekat zachranovat tento strom, to je snad jasne:)
28. október 2018

Ján

Riadený výrub drevín sa vykonával na Devínskej kobyle aj v jej okolí akurát zdravých stromov, ktoré boli určené na predaj - Mestské lesy. Iné dreviny napr. agáty a borovica čierna sa vyrezávali akurát v okolí turistického chodníka v okolí Waitov lom kvôli lepšej priechodnosti a svetlu. Borovice ani iné ihličnany sa neredukovali a zostali aj prerastené pôvodné škôlky, kde sú dodnes ihličnany , ktoré boli v minulosti určené na výsadbu.
Chodím a poznám tento les viac ako 30 rokov a robí sa tam viac škody ako osohu. Hlavne sa tam ťaží drevo ako som už spomenul na predaj. Poškodené deformované a pokrivené stromy nikoho nezaujímajú. Takisto na voľných plochách po ťažbe sa nevysádzajú nové sadenice. Takže sa les neobnovuje ale ubúda a devastuje .
28. október 2018

Tiché údolie

Váš podnet smeroval k vyvrátenej borovici na území prírodnej rezervácie, kde sa realizoval výrub s cieľmi ako som to opísal v reakcii vyššie, v žiadnom prípade tam neprebiehal výrub stromov za účelom ich predaja (ak vyhlasujete, že poznáte dané územie, mali by ste si aj ujasniť približné hranice prírodnej rezervácie Devínska Kobyla). Pokiaľ ide o zalesnenú časť Kobyly mimo prírodnej rezervácie, tá je v správe prevažne štátnych lesov SR a nie mestských lesov BA ako mylne uvádzate v príspevku.
15. november 2018

Ján

Myslel som tým celé územie nie len Devínsku Kobylu. Písal som Devínska Kobyla a jej okolie. Ja nič nevyhlasujem iba konštatujem. Vyhlasovať a chytať sa za slovíčka môžu úradníci čo majú na to kompetencie. Tu nejde o to, komu ktoré územie komu patrí. To bežného smrteľníka nezaujíma . Tu ide o to ako sa k danej oblasti pristupuje a ako sa zveľaďuje v prospech všetkých.
15. november 2018

Tiché údolie

Stručne ešte odpoviem, je zásadné komu ktoré územie patrí a zároveň aký ma štatút v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny, to sú možno záležitosti, ktoré bežného smrteľníka nezaújimajú, sú však kľučové z hľadiska spôsobu akým sa dané územie spravuje, preto je dôležité si to ujasniť.
16. november 2018

Ján

Pevne verím , že sa bude dané územia spravovať tak ,ako sa ma a bude sa zo strany SOPSR vyvíjať dostatočný tlak na štátne lesov SR a mestské lesy BA a iných vlastníkov, aby nám lesy nepredávali, nevyrubovali ale aby ich nanovo zalesňovali a zveľaďovali v prospech všetkých občanov.
Dobrovoľný ochranári , ktorým záleží na ochrane prírody sa snažíme aspoň trochu pomôcť svojou činnosťou v oblasti čistoty prevencie pred poškodzovaním prírody nach je to kdekoľvek na území SR.
07. máj 2021

Ján

Strom bol do jesene minulého roka zelený. teraz sú tam posledné zelené halúzky. pravdepodobne vyschne úplne. Vydržal štyri roky v takomto stave.
02. jún 2022

Ján

Strom bohužiaľ vyschol.
Ochrana prírody na túto časť územia zakázala vstup , kde sme my a naši rodičia chodili desiatky rokov sa kochať výhľadom na Rakúsko a Alpy. Bola tu aj stredný turistický chodník , ktorý bol na podnet ochranárov zrušený.
Andrej Kovarik ekológ je dnes splnomocnenec primátora hlavného mesta pre životné prostredie. Nemal ,ako sa vyššie vyjadril záujem zachrániť tento strom.
Nešlo však len o tento strom , ale o princíp.
Vyrúbané stromy na Devínskej Kobyle a v okolí to je dnešná realita. Popretínané územie plotmi - elektrické ohradníky. Po chodníkoch sú mnohopočetné kovové bránky. Lesná divá zver sa už nemôže voľne pohybovať po tomto území. Nemáme už možnosť sa potešiť náhodným stretom zo srnkami. Už tam nie sú ani veveričky. Ani veľké borovice ,kde sedávali sovy a vtáky . Mnohé tam mali hniezda dnes sú borovice vyrezané. Hrubým a necitlivým zásahom človeka do územia bolo narušené prirodzené prostredie živočíchov zvery a prírody.
Kozy sa tu pásli bezproblémovo aj predtým ako tu boli ohradníky.



Prosím preposlať samospráve a ŠOPR
02. jún 2022

Antoan

Toto je nová vlna tých ekológov ,čo chcú toto územie pretvoriť podľa seba za každú cenu .
Mnohý starší pracovníci ,ktorý na tomto území voľakedy pôsobil a aj pôsobia v oblasti lesníctva majú iný názor na vec. Ako som sa rozprával s lesníkmi podľa nich nemá význam sa škriepiť o tom čo je a nie je správne na tomto území, pretože to k ničomu nevedie. Aj tak si urobia čo chcú.
Preto by bolo najvhodnejšie vyhlásiť toto územie ako piaty stupeň ochrany s tým, že by bola výnimka na odstraňovanie nebezpečných stromov naklonených a spadnutých na značených turistických chodníkoch kvôli bezpečnosti.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania