Opakované porušovanie VZN o stavebných prácach - Mamapapa (ITB)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Tyler 22. októbra 2017
https://www.dropbox.com/s/1jl092p8nl4xs3n/IMG_7044.MOV?dl=0

"Dobry developer" ITB ma VZN o stavebnych pracach na haku. V sobotu prace zacinaju na stavbe Mamapapa pokojne okolo 7:00 a pokracuju aj dlho po 13tej hodine. V nedelu je to podobne - dnes (22.10.) ma zobudila cirkularka tesne po 8:00. Momentalne sa pracuje na stavbe vo velkom - buchot, pila, karbobruska... A toto vsetko sa deje cez vikendy takmer pravidelne. Kontaktovanie ITB viedlo len k odpovedi v zmysle "nepaci sa Vam, volajte mestsku policiu", pripadne uz na upozornenia ani neodpovedaju. Poprosim o dorazne upozornenie developera a zhotovitela (fa Konti).

22. október 2017

Kristina Lipovska

Dobry den, podla VZN č. 2/2015 zo dňa 05. 05. 2015 o pravidlách času predaja v obchode, času prevádzky služieb, času výstavby a času pre stavebnú činnosť vykonavaju kontrolu zamestnanci MC a mestska policia.
Zjavne ustne upozornenie, ktore dostali minulu sobotu o 14tej nepomohlo, takze asi ostane iba volat Mestsku policiu a podavat staznosti na Stavebny urad (kedze povinnost respektovat VZN zmaju zakotvenu v stavebnom povoleni).
24. október 2017

Martin

Mily Tyler, z uhla vyhotovenej fotografie dedukujem, ze byvate v bytovkach, ktore sa pred niekolymi rokmi na Nejedleho dokoncili a su v tesnej blizkosti stavby. Mozem Vas ubezpecit, ze pri vystavbe Vasho bytoveho komplexu sa dialo presne to iste. Tym nechcem v ziadnom pripade ospravedlnovat zhotovitela, skor chcem vyjadrit sucit s Vami, ale tiez z takto ziskanych skusenosti uz viem, ze jednoducho s tymto problemom nepohnete a jedine co Vam pravdepodobne zostava je to "nejako"pretrpiet.
26. október 2017

Odpoveď samosprávy

Povolené časy stavebnej činnosti v mestskej časti Dúbravka upravuje VZN č. 2/2015 o pravidlách času predaja v obchode, času prevádzky služieb, času výstavby a času pre stavebnú činnosť. Toto VZN je záväzné pre všetky FO a PO nachádzajúce sa na území mestskej časti Dúbravka. V prípade porušovanie uvedeného VZN je potrebné ,aby ste uvedené porušovanie nariadenia ihneď oznámili na mestskú políciu, ktorá následne vec vyrieši buď blokovou pokutou alebo spíše záznam a vec postúpi na ďalšie konanie na našu mestskú časť. Kvôli preukázateľnosti porušenia VZN je nevyhnutný písomný zápis z prešetrenia od mestskej polície. Bez neho nie je možné záležitosť riešiť v priestupkovom konaní.



Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
27. október 2017

čierna mačka

Stavba MAMAPAPA obťažuje obyvateľov okolitých domov aj inými vecami - napr. odstavením domiešavačov na chodníku tesne pred výjazdom z podzemných garáží, parkovaním áut vo výjazde z Nejedlého na ulicu Na vrátkach tak, že nevidíte do križovatky (mne to nedávno spôsobilo skoro nehodu), parkovaním na chodníkoch na Nejedlého (lebo to majú hneď pri stavbe), a teraz na jeseň znečistením celej spojnice medzi Nejedlého a Na vrátkach. Volať Mestskú políciu je samozrejme správne, ale mestskí policajti sa tiež pohybujú v tejto lokalite - čo keby vystúpili z pohodlia svojich áut a riešili veci, ktoré vidia ? Nemusia čakať na podnety...
30. október 2017

Tyler

@Odkazprestarostu - Podnet uzavrety? Stala sa nejaka naprava? Alebo to staci aby MU nieco mechanicky a bez empatie k obyvatelom vlastnej mestskej casti napisal?

Pan Bagar,
a co MC Dubravka spravila a ako tuto vec riesila? Alebo chcete povedat, ze pocas tych tyzdnov ignorovania VZN zo strany KONTI a ITB nikto nikdy nezavolal mestsku policiu? Dokonca aj vcera, pocas vystrahy 3. stupna od SHMU sa na stavbe pracovalo. Dokonca tam poslali aj zeriavnikov a planovali pracovat ako vzdy, niekto si ale napokon uvedomil, ze by to predsalen mohlo dopadnut zle, tak zeriavy odstavili.
A este by som chcel podotknut a dat za pravdu, to co pisal cierna macka - ta uz aj tak nie velmi idealna krizovatka, kde pobehuju deti a dospeli z Fortuny, je casto, hlavne v rannych hodinach este viac zneprehladnena nie len cakajucimi miesackami (ktore bez problemov zatarasia polovicu cesty pred vyjazdom z garazi), ale aj "zaparkovanymi" dodavkami aut stavbarov odstavenymi na na rohu krizovatky Nejedleho/Na vratkach. To naozaj mestska policia len caka a nerobi ziadnu prevenciu?
30. október 2017

čierna mačka

MČ Dúbravka očakáva od občanov, aby zastupovali prácu Mestskej a prípadne aj Štátnej polície. Občania budú neustále volať a míňať svoje prostriedky na to, čo MP denne vidí, ale nerieši. Keď na MP zavoláte, tiež sa "nehrnú" do riešenia. Keď robotníkov, alebo vodičov na stavbe priamo upozorníte (a nehovorím len o stavbe MAMAPAPA, ale aj bytové domy pri Tesco Dúbrawy), tak v lepšom prípade na vás nechápavo pozerajú, a v horšom prípade vás "niekam" pošlú...a to sa ešte teším, že zatiaľ nezaútočili fyzicky.
30. október 2017

Martin

Tyler: No nie len "dobrý developer"stavia a robí hluk... pri stavbe Vašej bytovky sa tiež pracovalo hocikedy a robil hluk, zhoršila sa ostatným obyvateľom situácia s parkovaním ( čo trvá doteraz) a kúpili ste si byt pri stavebnej jame... dalo sa čakať, že tam niečo vyrastie. (inak si myslím, že s týmto developer nič nemá - zazmluvní si zhotoviteľa a Konti sa zrejme viac oplatí platiť nejakú tu pokutu, za hluk ako odstaviť práce, ktovie koľko môže dať pokutu taká MP)

K parkovaniu...môžete tak akurát naozaj volať MP, robili sme to aj my...Zas ezamestnávateľ nevie nariadiť zamestnancom - parkujte podľa predpisov. Každý parkuje tam, kde nedostane pokutu. Zaujímavé je aj Vaše parkovanie pred bytovkov na parkovacích miestach pre imobilných ;-) Super vymyslené, obyvatelia okolitých, starých bytoviek tam nemôžu, lebo nás dáte odtiahnuť, ale vy si tam kľudne parkujete na "starých parkovacích miestach"...

PS: som iný Martin ako prvý, čo sa ozval :)
30. október 2017

Tyler

@Martin - ja tejto “argumentacii” nerozumiem. Kde sa niekto zo stazujucich vyjadroval k (buducim) obyvatelom MamaPapa, resp. ziadal od nich napravu? To ked niekto ziada dodrziavanie VZN, tak s tym ma prestat, pretoze takto to uz raz je? Co ma spolocne parkovanie mojich susedov (a ludi z okolia) na pozemku ktory je v sukromnom vlastnictve s tym, ze niekto odstavi 4tonove obrovske auto proti predpisom a dobrym zvykom v neprehladnej krizovatke bez chodnika, priechodov a s chodcami (casto malymi detmi)? Preco ked jeden developer/stavebnik pred x rokmi kaslal na (vtedy neexistujuce?) VZN, sa dnes niekto iny nema pravo v tejto situacii ozvat? Je mi to cele velkou zahadou. Co myslite ze by sa dialo, ak by tu byval niekto z poslancov, zamestnancov MU alebo dokonca prednosta uradu ci starosta?
Long story short, aby som to zhrnul - ked sa niekomu dialo/deje nepravost a zodpovedni s tym momentalne vela nenarobia, tak clovek ma byt ticho a nic nehovorit,
pretoze podobne sa dialo niekomu inemu v minulosti? Takto to v nasej spolocnosti funguje?
31. október 2017

čierna mačka

Zamestnávateľ môže svojich zamestnancov upozorniť na správne parkovanie a môže ich napríklad nechať zaplatiť pokutu za nesprávne parkovanie služobného auta.
Pozemok - parkovisko pred novostavbami na Nejedlého je podľa mojich informácií vo vlastníctve vlastníkov bytov, takže tam nemá právo parkovať nikto okrem vlastníkov.
Súhlasím s Tylerom - keď budeme donekonečna tolerovať každú neprávosť, kam sa naša spoločnosť dostane?
31. október 2017

Odpoveď samosprávy

Problém s obmedzeniami spôsobenými novou výstavbou nie je špecifikom len Dúbravky. Už bývajúci obyvatelia sa vždy cítia obmedzovaní akýmkoľvek stavebným hlukom vo svojom blízkom okolí a je úplne jedno či sa jedná o výstavbu bytovky s niekoľkými desiatkami bytov, rodinného domu v susedstve alebo si sused prerába kúpeľňu v paneláku. Dennodenne si ľudia sťažujú na svojich susedov, ktorí búchajú, hučia, dymia, zle parkujú, vykrikujú a podobne. V týchto situáciách dochádza stretu práva na kľud a nerušené bývanie a odpočinok na jednej strane a práva vybudovať, zrekonštruovať a zveľadiť si svoj majetok na strane druhej. Podľa toho, na ktorej strane sa v konkrétnom prípade vy sami nachádzate, tak aj vnímate svoje práva. Keď si občan prerába kúpeľňu tak ho ufrfľaný sused, ktorý si sťažuje na miestny úrad na hluk v sobotu nesmierne irituje, pretože obmedzuje jeho ústavné právo na zveľadenie svojho bývania. Ale o rok neskôr to už obvykle občan zabudne a ide spisovať petíciu proti výstavbe na vedľajšej parcele a odvoláva sa na svoje právo na pokoj a kľud. Celý problém je v rešpektovaní základných pravidiel a troche tolerancie voči sebe navzájom.

Naše možnosti na sankcie sú obmedzené. Zákon nezveril obciam v tomto takmer žiadne kompetencie. Starosta sa na základe sťažností občanov často stretáva s developermi a rokuje s nimi o dodržiavaní pravidiel a VZN. Nie vždy to je úspešné aj ich tlačia zase iné vplyvy a niekedy radšej vedome risknú prípadné problémy a inokedy je potrebné umožniť aj práce cez víkendy vzhľadom na technologické procesy, ktoré nemôžu byť prerušené (napr. betónovanie).

Nemáme ani my inú možnosť v takýchto prípadoch ako sa sami obrátiť na mestskú políciu. tak sme urobili aj v tomto prípade a požiadali ich o zvýšený dohľad v tejto oblasti.


Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
31. október 2017

AdPo

Pán Bagar, pustite si niekedy ZIB na ORF2 a uvidíte ako sa to má riešiť. Minulý týždeň sa obyvatelia niekoľkých rodinných domov v Grazi sťažovali na hluk detí z materskej školy. Zásah mesta bol nekompromisný a škôlka si musí hľadať nové priestory. V zahraničí je pokoj občana na prvom mieste. Ak nemáte zákony, tak ich navrhnite a pretlačte ich na tie správne miesta. Od toho ste platený. Nemôžete sa donekonečna vyhovárať, že nie je zákon. Keď ide o dane, tak je zákon hotový a schválený do 3 mesiacov...
06. november 2017

Martin

K parkovaniu iba toľko:
Ak si Konti niekde od niekiaľ objedná u betonárky betón, tak nie..Konti nemá páky na to aby prikazala, kde majú dotyčné auta čakať...Vám vo firme dávajú rady kde a ako parkovať na verejnom priestranstve? Nemyslím si. Takisto, dnes v stavebníctve robia roboši väčšinou na živnosť. Naozaj im Konti nevie dať pokutu :D, že zle parkujete na verejnom priestranstve :D :D Na toto je tu MP. Ak by šla okolo 10x denne a 10x dala pokutu tak sa naučia aj živnostníci ako parkovať. Domiešavače niekde stáť musia, už ide len o to, kde to najmenej bolí...

K hluku cez víkendy: Áno nie je to ideálny stav, ale som za to, aby to radšej teraz porobili cez víkendy ako sa im to má predĺžiť do ďalšieho leta, kedy ľudia chcú mať pootvárané okná a pod. Ale kludne, nech MÚ v Dúbravke rieši stavbu. Ja si skôr myslím, že sú v miernom sklze (na zimu bývajú stavby už s oknami a pod. zavreté) a preto sa to snažia dobehnúť pred zimou takto.

Príklad so školkou: dúfam, že sa nedožijem toho, aby sa niekto sťažoval na krik detí cez deň a dal by mu niekto za pravdu :)
Či ak niekto býva pri nemocnici s heliportom mali by presťahovať nemocnicu? (napr. Ružinov), Alebo bytovky pri električke..mali by sme teraz odstaviť električku? Prípadne štadióny, keď z toho ide raz za čas hluk?
06. november 2017

AdPo

Príklad so škôlkou som uviedol ako príklad toho, že v Rakúsku sa s nikým nenaťahujú a ak je niekde obytná zóna, tak 90% živností je jednoducho z tejto zóny vylúčených, či sa to niekomu páči alebo nie. Ak staviate dom v Rakúsku, tak sa môže stať, že ak vykonávate hlučné práce v nedeľu, či vo sviatok, tak váš navštívi polícia. A nikoho nezaujíma, že ste v sklze. Ale, nemusíte sa báť pán Martin, lebo toho sa skutočne na Slovensku nedožije nikto a nikdy. Rovnako sa nedožijeme ani uceleného územného plánu, nových zákonov na ochranu pred hlukom a smradom a celkovo sa nikdy nedožijeme poriadku. Pretože bordel, ktorý tu panuje, niekomu vyhovuje. Však pán Bagar...
06. november 2017

AdPo

Ešte si dovolím mierne rypnúť do nemocnice s heliportom. Ešte v roku 1985 sa začala stavať nemocnica Rázsochy aj s heliportom (doplnený v roku 1997), ktorá by bola mimo obytnej zóny...ale vieme ako to dopadlo, pretože okolo rozostavanej nemocnice sa začalo s výstavbou rodinných domov a rázom sa všetko zmenilo na obytnú zónu...A čo sa týka električiek, tak tie sú z môjho pohľadu iba nostalgia a jedná sa o najmenej flexibilný druh verejnej dopravy. pokazí sa jedná a stojí ich v rade za sebou aj zo desať...Koľaje vytrhať, dať tam KVALITNÝ asfalt a pustiť tam elektrobusy. Tie úseky by mohli využívať aj policajti, záchranka, či hasiči...To sa však nikdy nestane...nikdy...
06. november 2017

čierna mačka

Vážený Martin,
1) Parkovanie - firma môže svojim subdodávateľom prikázať, ako sa majú správať (moja firma to robí a dáva aj zmluvné pokuty). Domiešavače môžu stáť priamo na stavenisku, ale nechce sa im tam vojsť, resp. cúvať - takže ide iba o lenivosť a drzosť (státie pred výjazdom z garáží). Keby vodičovi domiešavača niekto podobne zastavil pred domom, určite by s tým tiež mal problém.
2) Sklz na stavbe - neviem, prečo obyvatelia majú cez víkendy a sviatky znášať neschopnosť niekoho iného (stavebníka MamaPapa).
3) Rakúsko je dobrý príklad poriadku a dodržiavania tzv. dobrých mravov v každej oblasti - na Slovensku všetci šomrú, prečo tu nie je poriadok ako v Rakúsku, ale nakoniec budeme všetko tolerovať a nikdy sa nič nezmení.
06. november 2017

AdPo

Nedá sa inak, ako súhlasiť s čiernou mačkou. Aj vďaka ľuďom, ktorí sú "akože tolerantní" a nechajú si sadať na hlavu sa tu na SK nikdy nič nezmení k lepšiemu...
07. november 2017

Martin

Bol som sa dnes ráno pozrieť, a stál tam domiešavač... akože áno nie je to ideálny stav ale popravde, veľmi miesta tam nie je ...v stavenisku sa postaví domiešavač, ktorý tam je po celu dobu výstavby + jeden domiešavač, druhý zákonite nemá veľmi kam ísť... Ale dávam za pravdu, že ideálny stav to nie je - volajte MP. Viac by ma hnevali autá, ktoré stoja na chodníku, znova - MP a špina na ceste - znova MP.
A nechceli by ste ešte svojím subdodávateľom prikázať, kde majú parkovať aj keď idú domov? Toto je divné, máme tu MP, ak vidíte nejaký problém volajte ju. AK dostane roboš 5x v týždni pokutu tak tam prestane parkovať...

Sklz je nepríjemný(inak ja neviem jaký je termín, možno žiaden sklz nemajú, len toto ma napadlo ako dôvod prác aj napriek VZN) ,ale môže to dopadnúť aj takto:https://reality.etrend.sk/byvanie/o-co-ide-v-projekte-sokolska-pod-slavinom-ktory-meska.html a naozaj by som nerád aby sa táto stavba riešila napr. tri roky ...
A ja ako "akože tolerantný" vám nezakazujem riešiť, len som dal iný pohľad na vec...
23. november 2017

Martin

Nedá mi to...za tú slepú ulicu..bodaj by tu stavbu robili ešte po víkendoch aspoň rok!
23. november 2017

čierna mačka

Zahradenie Nejedlého ulice nikomu nebráni dostať sa domov, je to iba zníženie komfortu využívaním komunikácie, ktorá je na pozemku súkromných vlastníkov. Rešpektovanie súkromného vlastníctva je jedným zo základov slušnej spoločnosti (v krajinách na západ od nás je pomerne striktné). Nikomu nevadilo nerešpektovanie značky obmedzenia hmotnosti vozidla, obmedzenie rýchlosti, poškodzovala sa statika podzemných garáží - za toto už neoprávnení užívatelia platiť nechcú, však? Skúste sa zamyslieť, či by sa vám páčilo, keby cudzí ľudia bezohľadne využívali váš majetok a ešte by vám tým spôsobovali škody, ktoré by ste museli platiť.
23. november 2017

Martin

Statiku mostíka máte istotne z osobákov dodrbanú, alebo pre rýchlosť.
Toto ste si mali reklamovať u zhotoviteľa.
Hlavne, že Vám tam teraz cúvajú smetiarske autá... Smetiarske auto naložené má kľudne cez 10ton. Statika mosta a parkoviska mala byť navrhnutá tak, aby tam prešlo aj hasičské auto..tj cca 15-20ton.
No chyba bola vôbec, že niekto povolil pri stavbe novej bytovky, aby cesta bola v súkromnom vlastníctve..tam nastal problém..
23. november 2017

Tyler

Pan Martin,
kedze uzavretie cesty nema nic spolocne s pracami na novostavbe MamaPapa, poprosil by som Vas vytvorit novy podnet, ktory sa bude tykat Vasich poslednych dvoch prispevkov. Pod novym podnetom mozete do sytosti prezentovat svoje konspiracne teorie, svoje poznamky plne nenavisti a zloby na okolie. Rad Vam tam urcite ja alebo aj ini obyvatelia vysvetlia logicky, vecne a bez (negativnych) emocii vsetky fakty ohladom zneprejazdnenia sukromnej komunikacie na streche sukromneho objektu, postaveneho na sukromnom pozemku. Sposobom, akym prezentujete Vy, sa bohuzial vecne diskutovat neda. Vdaka.

Tento podnet je uzavrety. Za posledne tyzdne sa VZN pocas prac na MamaPapa cez vikendy sice nedodrziavaju na 100%, ale aspon uz to nie su tak hlucne a rozsiahle prace, takze pevne dufam, ze deveoper a aj zhotovitel urobili nejaku napravu a sa to uz nebude zhorsovat.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania