Abnormalna situacia

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 15. júna 2013 Odoslané z mobilnej aplikácie

Racianska cesta,velka zelena plocha kde by mohli byt stromy alebo kvety.U nas nie,my tam treskneme billboardy a este aj dva megaboardy, krasa.

17. jún 2013

sinope

dalsi krasny dokaz, ze tu vladnu peniaze a nie ludia prostrednictvom volieb
19. jún 2013

Milan

Tieto megaboardy a billboardy su tam postavene uz minimalne viac ako 5 rokov, takze nechapem preco sa niekto zobudil az teraz?
20. jún 2013

sinope

to je smutne, ked ste o tom vedeli pan Milan skor mali ste urobit to, co anonym a nefrflat na sucasneho stazovatela. Ako isto viete, obyvatelia Race odchadzaju a prichadzaju, mozno anonym je cerstvy obyvatel Race. Lenze vy ste tu uz minimalne 5 rokov ako vidim a kto cusi, ten tvrdi. Co je vam teda pan Milan blizsie? strom alebo bilboard?
21. jún 2013

Anonym

jeho kamos na ministerstve
03. júl 2013

Martin

Chcelo by to zmenu zakona, aby majitel pozemku mal moznost / povinnost nacierno postaveny bilboard nielen odstranit a odovzdat majitelovi, ale ho fyzicky zlikvidovat samozrejme na ucet vlastnika - ak je mozne ho zistit (ak nie, zial, na ucet obce), aby bol za taketo protizakonne konanie majitel vyrazne (majetkovo) potrestany.
03. júl 2013

Martin

Nebolo by na skodu, keby vsetky MsU a aj Magistret zverejnili zoznam miest, kde povolili bilboardy. My im potom budeme oznamovat vsetky ostatne s poziadavkou na likvidaciu ... :-)
22. júl 2013

Miro

Bez odpovede takze poprosim oznacit za nerieseny.
12. august 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

reklamné zariadenia boli povolené v minulosti na základe súhlasov vlastníka pozemku, predpokladám, že aj súhlasu dopravného inšpektorátu a povolenia príslušného stavebného úradu mestskej časti. Akékoľvek úsilie samosprávy brániť takejto výstavbe či snažiť sa o ich odstránenie je limitované zákonmi a predpismi SR, tak ako všetky ostatné činnosti, ktoré samospráva vykonáva.

Z bratislavských verejných priestranstiev zmizlo za ostatný rok viac ako 200 nosičov vonkajšej reklamy, informačných panelov. Ide o výsledok vzájomného postupu samosprávy a niektorých reklamných spoločností, ktoré sa spoločne s mestom zhodli na nevyhnutnosti regulácie vonkajšej reklamy. Odstránené nosiče sa primárne nachádzali v stredových „zelených“ pásoch mestských komunikácií, pričom najväčší počet nosičov odstránila spoločnosť Akzent Media (148 ks) a ISPA (26 ks).

Išlo napríklad o reklamné zariadenia, ktoré sa nachádzali na Trnavskej, Rožňavskej, Dolnozemskej či Pražskej ulici. V 24 prípadoch odstránilo zariadenie hlavné mesto, pretože jeho umiestnenie ohrozovalo bezpečnosť účastníkov dopravy. Magistrát musel konať vo vlastnej réžii, lebo výstavba zariadenia nebola nikdy povolená, samosprávne inštitúcie nevedeli nájsť vlastníka a nariadiť odstránenie na jeho náklady.

Magistrát odstránil čierne zariadenia, ktoré sa nachádzali na pozemkoch samosprávy, a v tomto trende bude pokračovať. Razantnejšiemu postupu však bráni nedostatočná legislatíva, ktorá je dnes na strane spoločností, ktoré reklamné nosiče umiestňujú načierno, bez povolenia a ešte na súkromných pozemkoch, kde je konanie verejných inštitúcii veľmi obmedzené. Zástupcovia mesta preto aktívne komunikuje s rezortom dopravy i poslancami Národnej rady SR, ktorí pripravujú zmeny v stavebnom zákone a požadujú, aby sa zmeny dotkli aj pravidiel rozhodovania o umiestnení nosičov vonkajšej reklamy či o ich odstránení.


Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
24. február 2019

Martin Uváček

keďže tieto mega bilbordy stoja na súkromných pozemkoch a majú povolenia, tak neviem či má zmysel tu tento podnet ešte živiť ako neriešený. podľa mňa sa môže uzavrieť, aj keď ma tento stav neteší.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania