Participatívny rozpočet - hlasovanie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Uzavretý
meno
Katarína Bežová 06. novembra 2017

Veľmi si mi páči projekt patricipatívneho rozpočtu, je to naozaj skvelý spôsob ako ľudí zapojiť a dať im možnosť rozhodnúť o veciach verejných. Každý rok sa zapájam. Som jeho veľkým fanúšikom.
Trápi ma len 1 vec, prečo sila hlasu v papierovej forme je silnejšia ako toho cez internet. Je doba internetu, ľudia nemajú čas, keď si ho nájdu, tak nie je poriadne kde pri vybraných miestach zaparkovať. Ľudia by sa radi zapojili vo väčšej miere- to je cieľ. Zároveň by sa ušetrili aj náklady na tlač a papier. Ani v parlamentných voľbách nemá hlas zo zahraničia inú silu. Tí, ktorí hlasujú cez internet sú práve tí, ktorí sú progresívnejší, mladší a vedia dať iný pohľad na realizáciu projektov.Verím, že v ďalšom kole sa sila hlasov vyrovná a demokratické riešenie sa stane ešte demoktarickejším. Ďakujem

06. november 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol zaslaný na vybavenie.

Jana Plevová
14. november 2017

Odpoveď samosprávy

Kancelária pre participáciu počíta s tým, že sa váha internetového hlasovania zvýši. Dlhodobým cieľom je urobiť z internetového hlasovania rovnocennú a plnohodnotnú formu hlasovania. Momentálne je vo fáze, že posudzuje rôzne modely zapájania ľudí elektronicky a hľadá najmenej zneužiteľný model. V najbližšom roku sa to bude riešiť ako jedna z priorít. Na to aby sa zabezpečila rovnocennosť internetových hlasov potrebuje splniť 2 podmienky. Je potrebné mať jasnú overiteľnosť, aby človek mal 1. hlas a zároveň, aby hlasovali len novomešťania.

V súčasnej situácii má fyzické hlasovanie vyššiu váhu, lebo tým, že je distribuované priamo do schránok je zabezpečený spôsob, aby hlasovali najmä obyvatelia MČ BANM. Hlasovacie miesta sú rozmiestnené do 15 lokalít v MČ BANM. Snaha bola, aby boli dostupné pre každého v pešej blízkosti.

Pri posudzovaní online možností, sme sa zatiaľ stretli s tým, že v niektorých mestách (V ČR a inde vo svete) môžu hlasovať všetci záujemcovia (napr sms hlasovaním - 1 hlas - 1 tel.č.), ale v našej mestskej časti po diskusiách s poslancami vyšla ako priorita vyriešiť, aby hlasovali len ľudia, ktorí majú v tejto MČ trvalý, respektíve prechodný pobyt.

Jednou z možností ako zabezpečiť autentické internetové hlasovanie môže byť zaviesť kartu novomešťana alebo aj elektronický občiansky preukaz. Ale aj táto forma nie je 100 percentne zabezpečená, ako nasvedčujú niektoré hackerské útoky z posledných mesiacov na Slovensku aj vo svete.



Jana Plevová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania