Postrek proti komarom

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 19. júna 2013

Starosta Pilinsky, uz vidime dosledky vasho sebeckeho rozhodnutia, kde ste odmietli celoplosne postrekovat Racu proti komarom! Dnes po 5 minutovej prechadzke so psom (dlhsie sa skutocne po napadnuti rojom komarov nedalo) som sa vratila s 8mimi stipancami od komarov, co sa mi este nikdy nestalo! Mate 2 tyzdne na zjednanie napravy(aj ked je uz pravdepodobne neskoro), inak na vas podavam trestne oznamenie za vseobecne ohrozovanie.

Komare su prenasacmi roznych infekcnych ochoreni, dokonca za posledne roky boli zaznamena na Slovensku, z dovodu globalneho oteplovania, vyskyty komarov prenasajucich exoticke choroby, ktore mozu vazne ohrozit zdravie a zivot obcanov. Clovek, ktory toto sposobil, si dalej nezasluzi zastavat taky vyznamny post, akym je post starostu.

19. jún 2013

martina

Suhlasim!Moskytov je kvantum.Vdaka panovi starostovi clovek moze vychadzat z domu len medzi 6:30-20:30,inak ho moskyti zozeru zaziva!kde boli poslanci,ked sa starosta takto rozhodol?bolo to velmi nezodpovedne rozhodnutie,normalne uvazujem nad tym,ci ho nepodplatila firma Reid,aby tento rok predala viacej repelentov a po jeho developerskych kauzach,by sbm sa ani necudovala..
19. jún 2013

Martina

Ja suhlasim s tym, ze sa u nas v Raci v maji postrek nerealizoval. Ako matka dietata nechcem, aby bola v Raci rozprasovana dalsia skodliva chemia!!! Ich vyskyt nebol vobec taky enormny a navyse drahe letecke postreky sa aj tak minaju ucinkom. Pravdou je, ze po zaplavach (najma v Devine a pod) bude situacia asi ina ale v Raci ziadne zaplavy neboli, takze sa tu nepredpoklada ani kalamitny vyskyt komarov.
19. jún 2013

Iveta

Pani Martina2, nebuďte smiešna. Určite s Vaším dieťaťom navštevujete aj iné mestské časti a tam Vám už postrek nevadí? Obliekate ho do kožušiny z čerstvo stiahnutého medveďa, lebo všetko oblečenie obsahuje oveľa viac chémie, ktorá je v priamom kontakte s pokožkou, dávate mu jesť len vypestované bioplodiny z Vašeho skleníka, nedávate ho očkovať, ani mu nedávate antibiotiká, keď je choré, veď nech si s ním poradí jeho imunita a keď nie, spravíte si ďalšie a pod. Či ste sa nechali úplne zmagoriť naším starostom, len preto, že to povedal a ktorý pokiaľ môjho vedomia nie je vyštudovaný chemik, aby mohol kompetentne posúdiť škodlivosť postreku a ani vyštudovaný lekár, aby vedel posúdiť dopady na zdravie človeka po uštipnutí komárom. Áno, výskyt komárov nebol enormný, lebo sa vždy postrekovalo, teraz je situácia iná a to sa komáre len liahnú, počkajte si na leto, čo to bude! Pamätám si na poslanca Ščibranýho z čias pôsobenia na Chemickej fakulte a žiadam ho o vyjadrenie k tejto problematike.
Milá Martina, želám Vám dobrú noc a nech Vás aj s Pilinským komáre štípu celú noc!
19. jún 2013

Mato

trestne oznamenie daj na tych komarov co ta napadli :-)
19. jún 2013

martina

Mato statutarnym zastupcom komarov je starosta;-)cize by malo ist na neho a nie jedno,za to,ako zhumploval celu Racu...Ale on je populista vacsi ako Fico a vzdy sa mu vsetko krasne prepecie
20. jún 2013

Rado

Plne súhlasím s tým, že sa postrek nerealizoval.
Je úplne jedno, kto o tom rozhodol.
Veškerá "háveď" ako sú komáre, včely, osy, sršne, muchy, ... prežijú a budú fungovať pekne v symbióze s ľuďmi.
Chémie máme nadostač v potravinách, ovzduší, v zemi , vo vode, ...
Nepotrebujem a nechcem ďalšiu chémiu !
20. jún 2013

komar Ferko

Tento pacient v Raci je vraj ornitolog. Asi zabezpecuje stravu svojim operencom. Pamatam si ho ako decko stal sam v takej zltej radiovke (baretka) na schodoch skoly na Plickovej. A ako papagaj tam snad hodinu dookola rozpraval,ja som P.... ........ Aj som mu povedal,ze chlapecku nikto nikto nieje zvedavy,ako sa volas. Ale on sa nedal zastavit. Potom som ho po rokoch videl vlacit po Krasnanoch na chrbte take 1m vysoke zelene paprce(dlan s prstami). Mal tam napisane,ze "ZELENA REVOLUCIA" Obraz o tom co sa tu momentalne deje v Raci si urobte kazdy sam. Tie komare to je,len jeden z dalsich zviditelnovacich manevrov uja novinara-imagistu.
20. jún 2013

Lojzo K.

Ked po celom chotary striekaju Villa vino,vino Matuš,dotaciami nadžgany vinospolok chemikálie najhrubšieho zrna je to O.K. Ved sa jedna o spoluposlancov. A proti čomu sa strieka? Proti hmyzu,múčnatke,kučeravosti atd. Najmenej 5x vo vegetačnej sezone. To Pilinskému a jeho suite nevadí. Tam sa postrekuje asi neškodnou koprivovou vodou? Nie chemikaliami. A nechcite vedieť čo sú to za chemikálie. Problém bude teda v komároch. Až by škodili vinohradníkom majú po chlebe. Ale oni škodia 20 000 obyvatelom a to je normálne?
20. jún 2013

Jozef

Vsetci kompetentni okrem vyssie diskutujucich podporovatelov bezhlaveho striekania su asi uplni diletanti. Odporucam dnesny clanok v novinach:
http://bratislava.sme.sk/c/6842519/lokalne-postreky-proti-komarom-sa-zacnu-v-piatok.html
V uvedenom clanku nie je ziadna zmienka o Raci, tak nechapem na co by sa v Raci malo striekat.
20. jún 2013

Libor

bod.1.Dnešny članok. Ja,ked čitam SME pravidelne zvraciam. bod.2. nechapeš čo by sa v Rači malo striekať? napr. MU od pijavic,čo tam vyciciavaju rozpočet vymyslenymi projektmi a nadhodnotenymi cenami napr. cyklotrasi,amfiteater...
21. jún 2013

Strbova

Jozef podnet o voze, vy o koze. Jednalo sa skor o tento clanok http://www.webnoviny.sk/slovensko/raca-odmietla-celoplosny-postrek-prot/670297-clanok.html
Dnes rano manzela pri venceni psa dostipali komare, pri jednom stipanci ma dost neprimeranu reakciu - na ruke mu navrela cervena hrca s rozmermi 5x5cm, lekarku nestihol kvoli praci a na pohotovost ho neviem dostat. Dakujem Pilinsky, ze ohrozujete nase zdravie, verim, ze Vam to Pan Boh/karma/vesmir oplati na Vasich detoch.
21. jún 2013

Jozef

Pani Strbova ten moj link na clanok je aj o tom, ze aj magistrat uznal, ze letecke postreky su NEZMYSEL !!! Ta reakcia na stipance od KOMAROV je mozno a prave preto, ze sa strieka hlava nehlava. A TO , ZE PRAJETE NIEKOMU ZLE PRE JEHO DETI, TO JE SKODA KOMENTOVAT. MALI BY SA SA NAD SEBOU ZAMYSLIET !!!
21. jún 2013

Strbova

Pan Jozef, Pilinsky mal hladat sposoby, ako bojovat proti komarom. Nie jeho alibisticke blaboly o tom, ze je postrekovanie skodlive, skor bude pravda niekde inde, ze vytuneloval rozpocet obce a nebolo zbytocnych 6000eur na postreky, ale odpustat dlh KDHkom to ano, predavat socialne byty za 800eur, ked trhova hodnota je 80 000eur, to tiez ano... Len si vsimnite, ze volakedy bol stihly elegan, po starostovani sa z neho stala obezna hora sadla, co tiez o niecom svedci...
Jozef a co moje deti, ked sa im, alebo ich otcovi nieco stane po ustipnuti komarom? Ja verim na Bozie mlyny a ze na kazdu svinu sa voda vari, nech je mu vratene to, ako VAZNE ohrozil druhych...
Nakoniec Vam odporucam prejst sa medzi bytovymi domami, pozrite sa, kolko ludi je nutenych v horucavach vetrat a nema sietky na oknach (hlavne na starych drevenych oknach, kde byvaju nemajetne skupiny obyvatelstva - mlade rodiny a dochodci), potom mi sem napiste, ci Vam tych chudakov nie je luto a stale si stojite za tym, ze netrebalo postrekovat..
24. jún 2013

Rozhajdakany Rozpocet

Pani Strbova,opytajte sa toho Jozefa co tu vypisuje tie chvalospevy na pacienta,ze ci nevie kde zmizlo 32 000 euro z JURAVA ? Na Racianskej mal taky bilbord pred volbami 2010,ze ja tiez BOJUJEM ZA VAS. A co komare? Vcera som polieval zahradu. Len co zaliezlo slnko vrhli sa na mna pacientove ekologicke neskodne komare. Neskutocne besne. Aj som im dohovaral,aby dali pokoj. Ale oni si,len bzucali,ze aj oni si tu dosadili toho svojho a mozu si teraz 4 roky v Raci stipat,ako len chcu. Presne,ako developeri.
24. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ako vyštudovaný ekológ si naďalej dovolím tvrdiť, že celoplošný postrek komárov látkou Kontakt v obytných zónach (navyše letecky) je pre ľudí nebezpečný. Taktiež som presvedčený, že táto forma nie je taká účinná, ako sa propaguje, nehovoriac o tom, že takmer každý rok prichádza jej aplikovanie neskoro. Tieto tvrdenia boli podporené tiež erudovanými vedeckými pracovníkmi z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Pesticídy a konkrétne cypermethrin (účinná látka v Kontakte) sú veľmi nebezpečné chemikálie a kvôli celoplošným postrekom sa nimi zamoruje prostredie, v ktorom vyrastajú aj naše deti. Jedinou výhodou pesticídnych postrekov je, že sú organizačne menej náročné.
Postrek komárov po povodniach v Bratislave asi nakoniec bude nutný, ale len v niektorých častiach, kde je výskyt komárov kalamitný. Rača sa za takú časť na základe aktuálneho stanoviska Úradu regionálneho zdravotníctva nepovažuje.

Ako dňa 20.6 informovala agentúra SITA, začnú už v piatok 21.6. postrekovať komáre v bratislavských mestských častiach, ktoré najviac postihla júnová povodeň, a to konkrétne v Devíne, Devínskej Novej Vsi, Starom Meste, Karlovej Vsi a na petržalskej strane Dunaja. Ale aj tieto oblasti budú postrekovať výlučne pozemnou technikou, nie letecky. Vyhnú sa tiež chráneným lokalitám, ktoré sú najmä v Devíne. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Ako pozitívum vnímam tiež tu skutočnosť, že aj vďaka otvoreniu témy postrekov proti komárom sa aj na pôde Hlavného mesta začalo uvažovať s možnosťou aplikovania ekologickejších prostriedkov.

S pozdravom

Peter Pilinský
24. jún 2013

Majo

treba pozabijat komare co tak zhodit atomovku to uz potom urcite nebudu nikoho stipat a otravovat
24. jún 2013

Anton

Možno tu daka američanom vypadne,ked si pojdu do Ruska pre toho svojho špiona. Tak,ako v 60-tich rokoch pri brehoch Španielska.
25. jún 2013

D fiber

Zábavné čítanie. Neviem či časti prispievateľom vadí starosta viac ako komáre. Postrek prípravkami Kontakt či Aqua K – Othrine ako dezinsekčné postreky proti komárom majú veľmi limitovanú účinnosť. Hlavným dôvodom že sa aplikuje na jedincov ktoré aktívne lietajú. Výhodou aplikácie (možno jedinou) tohto postreku je hlavne zisk pre firmy zaoberajúce sa ich distribúciou a výrobou. Obyvateľom postihnutých tzv. kalamitou ostáva pocit, že v ich nešťastí ich nenechali osamotených, s povzdychom na tvrdohlavo zotrvávajúcu masu komárov „To by ich ešte bolo keby ich nepostriekali“.
Efekt v limitovaní počtu komárov sa dá dosiahnuť aplikáciou prípravkov, v štádiu lariev, keď sú sústredené vo vode. A na to sa hodia aj biologické prípravky s minimálnym účinkom na senzibilných ľudských jedincov.
25. jún 2013

Jozef

"Zničiť larvy je účinnejšie
Entomológ Ivan Gelbič z Biologického centra českej Akadémie vied hovorí, že dážď účinnú látku zmyje a postrek na vyliahnuté komáre je potom neúčinný. Naopak pri postrekoch proti larvám je podľa neho jedno, aké je počasie.
Zabíjanie lariev považuje aj za efektívnejšie. „S dospelými komármi sa bojuje omnoho ťažšie.“ Gelbič hovorí, že s postrekom lariev treba začať čo najskôr, aby nestihli dokončiť svoj vývoj.
Bratislavský magistrát podľa zverejnených zmlúv od mája objednal len pozemné a letecké postreky účinnou látkou. Postreky robili teda len proti už vyliahnutým komárom.
Postrek ako neúčinný a navyše aj nebezpečný odmietol starosta Rače Peter Pilinský (Strana zelených)."

NEHOVORIL NAHODOU STAROSTA RACE TO ISTE?

Čítajte viac: http://bratislava.sme.sk/c/6847666/dazde-zahnali-komare-len-na-cas.html#ixzz2XDEHtuH8
25. jún 2013

Lojzo K.

Pilinsky nerobi nic ekologicke. Presne tak,ako aj jeho developerska strana v zelenom kabate na osprostenie obyvatelov. Je zaujimave,ze mu vadi postrek komarov. Avsak bezbrehe striekanie pesticidmi,a dalsimi chemickymi latkami vo vinohradoch,ktore su casto medzi domami su neskodlive? Nie. Ide,len o primitivne zviditelnovanie sa co sa jedna komarov. Co nezakaze striekanie vo vinohradoch? Aha. To mu ujo novinar imagista neprikazal. Pardon,niekolko poslancov je vo vinohradnickom spolku. A ti tu maju teraz El Dorado. A hlasi za vystavbu tiez bodnu.
25. jún 2013

Jozef

Odkaz pre Lojza K.: Chod sa liecit!!! Tebe tu vobec nejde o komare ale o to, aby si tu mohol chrlit tie tvoje hluposti.
Odkaz pre spravcu stranky: Vase stranka OPS patrila kedysi medzi moje oblubene ale takymto sposobom, sa obavam, ze s vami samospravy prestanu coskoro komunikovat :-(.
P.S.: V podstate mi to je jedno ale len pre zaujimavost by ma zaujimalo ako by ste predstavovali, ZE BY MAL BYT TENTO ODKAZ VYRIESENY, resp. zaradeny medzi vyriesene?
25. jún 2013

martina

Jozef a na koho sa ma nadavat na upratovacku miestneho uradu? Vyrieseny ma byt tak, ze sa postreky zrealizuju.. kamaratkin pes mal tazku alergicku reakciu po ustipnuti komarov, nechala 80e u veterinara a neberiem do uvahy to, ze psik mohol zomriet.. starosta sa len vyhovara a nekona a na jeho blbe alibisticke reci nie je uz nikto zvedavy..
25. jún 2013

Jozef

Pre Martinku: je mi luto toho psika ale dostat alergicku reakciu po spipnuti komarom mohol kludne dostat aj keby sa postrek realizoval. Snad si nemyslite, ze tie letecke postreky znicili vsetky komare ? Chodte sa dnes prejst do Vajnor, tam sa striekalo vo velkom, povodne nemali podobne ako Raca a nemam pocit, ze by ich tam bolo menej. Ak by sa teraz striekalo, ja osobne by som dal podnet na OPS, v ktorom by som sa proti realizacii postrekov ohradil. Ako by sa mal podla admina VYRIESIT tento moj pripadny podnet.
25. jún 2013

martina

Jozko:-),ale postrekmi by sa mnozstvo komarov eliminovalo.kedze vsade prsi,komare nebudu teraz nikde,ale pockajte si na leto..Citala som na sme,ze sa ma postrekovat,lebo letecky postrek je menej skodlivy,ako ked si daju ludia doma repelenty,pripadne odpudzovace do zastrciek,comu sa tento rok nevyhneme..nielenze budeme dychat viac chemie,ale budeme mat aj prazdne penazenky..stale si myslim,ze ked Pilinsky nechcel tento postrek,tak mal vyclenit prostriedky na ten biologicky,lebo mne to pride ako vyhovorka.To je akoby som chcela dom,preto nepojdem byvat do bytu,ani si nevezmem hypoteku,ale pokial si nan nenasporim,budem byvat v stane,ved snad v zime nezamrznem..
26. jún 2013

juraj

Velmo,velmo ide na nervy stranka OPS terajsej org.skupine na MU. A tu ho kotuha by Jojko vytahovac penazi chcel stranku zrusit. Alebo aspon korigovat,aby krasne pisala o nich chvalospevy. Ze pan starosta sa zohol,pan starosta sa narovnal,pan starosta sam jedol. atd. Ty si tuto stranku Jojko penazopozierac nikdy necital. Ale kedze tvoj chlebodarca je starosta je potrebne ho ochranovat. Ty ho mozes. Este,aby ti zavrel kohutik. Brrr este by si musel pracovat. A nenahovaraj admina aby riesil problem striekania komarov. On tu na to nieje. Pripajam sa k diskutujucim. KED SA MOZU STRIEKAT VINOHRADY MOZU SA AJ KOMARE. Nieje medzi tim rozdiel. Iba v tom,ze starosta sa nema za 3 roky bezbreheho bacovania a zadlzovania obce cim zviditelnit. Tak takouto agendou proti komarom.
26. jún 2013

anton

Jozef,ze.....samospravy prestanu s vami komunikovat..... To uz sa zelena org.skupina citi,ze ovlada samospravy ? Magistrat? VUC? Slovensky parlament? Europu? Svet? Vesmir? To fakt nemyslis vazne,ze budete diktovat,ako bude vyzerat Odkaz Pre Starostu. OPS vznikla prave preto,aby sa pranierovali nedostatky starostov,kazdy ich preslap. A vies preco? Lebo uz mal niekto plne zuby toho,ze ked sa niekto dostane k moci uz je nekontrolovatelny. Diktaturu sme tu uz mali. Teraz tu mame demokraciu. A budeme ju strazit. Zubami nechtami. A medzi strazcov patri aj OPS.
26. jún 2013

Peter

Pozdravuje celu rodinu Kramplovcov a dakujem im za zahlcovanie tejto uz necitatelnej stranky hlupostami :-)
27. jún 2013

komar Ferko

Teraz po tych silnych vetroch a dazdi sa nase rady velmi preriedili. Prirodzenou cestou. Nie pricinenim Pilinskeho. Ale vajicka sme uz pred dazdovoveternou kalamitou nalozili. O par dni sme tu zase. Otravne komare.
27. jún 2013

Majo

Opravujem,lepsie bude neutronka. Tu propagoval uz Reagan. Vraj zabije vsetko zive a domy zostanu cele.
08. júl 2013

sinope

Aj ked mam zasadne vyhrady voci p. Pilinskemu, v tomto smere suhlasim s jeho rozhodnutim. Jeho rozhodnutie vsak bolo viac menej populisticke, mestska cast nemusela financne prispiet na komare v BA a zaroven si uvedomoval, ze v Raci sa ani postrekovat nebude, nie sme v kalamitnej zone komarov. Ano je ich hodne, ale nie tolko co zazivam ked som v Petrzalke, alebo v DNV. Musime si zial zvykat, ze v kalamitnych rokoch to tak bude, sietky na okna su nevyhnutnostou. Horsie je to s pohybom po vonku, ale dufajme, ze buduci rok to bude lepsie.
P.S.: Konecne si Pilinsky moze zaskrtnut, urobil som nieco zelene, lebo okrem toho neurobil nic....aj aj toto rozhodnutie je len pre zalsepenie volicov.
11. júl 2013

Ivan

Pre zasielatela tohoto podnetu: dva tyzdne uz ubehli , podali ste prosim na starostu trestne oznamenie?
19. júl 2013

Goldenfish

Och joj, ovčania...vy si necháte na hlavy sypať a striekať všetko, preto nemáte čím premýšľať.
25. júl 2013

Marta

Na tejto istej stranke sa tiez stazovali obcania Rusoviec ale presne naopak - im vadilo, ze sa im striekalo proti komarom nad ich hlavami. http://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/4160/nalety-praskovacieho-lietadla. Nikdy sa neda vyhoviet vsetkym. Obdivujem ludi, ktori sa daju na tento boj s ludskou hlupostou a jesitnostou.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania